RockStation

Top 10 legjobb 70-es évekbeli gitár riff

2011. február 13. - sunthatneversets

Régóta ígérjük, most itt van a 70-es évek 10 legjobb gitár riffje. A választás nehézségét, jól példázza, hogy több, mint két órán keresztül kerestük a versenyzőket. A 70-es években, valószínűleg a mariska-füstös hippi hangulatnak köszönhetően sok elszállós zenét írtak, a 80-as években már többen törekedtek a direktségre. Biztosan sokan maradtak ki most is, akiknek itt lenne a helyük, de valahogy elfeledkeztünk róluk. Muttert szidni nem ér, de szívesen vesszük, ha rámutattok ki maradt ki.

10. Dire Straits - Sultans Of Swing

A Mark Knopfler nevével fémjelzett brit Dire Straits mindjárt legelső, a zenekar nevével fémjelzett albumán nagyot alkotott 1978-ban. A Sultans Of Swing talán a mai napig az együttes leghíresebb dala, a rajta végigvonuló, folyamatosan változó gitártéma, pedig biztosan a zenetanárok kedvence.  

 

9. Lynyrd Skynird - Sweet Home Alabama 

A floridai Jacksonville-ben alakult Lynyrd Skynyrd-re rendesen rájárt a rúd pályafutásuk során. A zenekar történetét egy 1977-es repülőgép-szerencsétlenség árnyékolja be, ahol  a zenekar 3 tagja hunyt el. Legismertebb daluk az 1974-ben kiadott Second Helping Sweet Home Alabama című tétele, minden déli zenék egyik legismertebbje.

 

8. ZZ Top - La Grange

Ha már déli zenék, akkor emlékezzünk meg a három szakáll (kettő külsőleg, egy meg névlegesen) által alkotott ZZ Top-ról is. 1973-ban adták ki Tres Hombres című lemezüket. Ez itt a La Grange.

 

7. Pink Floyd - Another Brick In The Wall

A Pink Floyd számos mesterművet készített, melyek közül valószínűleg a The Wall című 1979-es dupla album a legismertebb. Arról meg az Another Brick In The Wall. Ja és júniusban koncert az Arénában.

 

6. Aerosmith - Walk This Way

Nagy valószínűség szerint ezt a dalt többen ismerik úgy, hogy a Run DMC rappel rá, de kérem az eredetit 1975-ben adták ki a Toys In The Attic című albumon. Steven Tyler akkor is úgy nézett ki, mint ma.

 

5. T.Rex - 20th Century Boy

Ezt a hippi himnuszt mindenki ismeri, noha egyetlen T.Rex soralbumon sem szerepelt ez az 1973-as tétel csak egy kislemezen. A dal a zenekar második Paranoid címre keresztelt lemezén szerepel.

 

4. Black Sabbath - Iron Man

Egy ilyen listán a Black Sabbath-nak mindenképpen ott a helye. A doom metál valószínűleg az Iron Man-nel született a Paranoid című lemezen. Mindenesetre gonosz egy riff.

 

3. Led Zeppelin - Black Dog

Az sem bocsánatos bűn, ha a Led Zeppelin egy ilyen listáról lefelejtődik. Nem is fog. Normál esetben itt a Whola Lotta Love állna, de mint tudjuk az még a 60-as évek.

 

2. AC/DC - Highway To Hell

Az AC/DC nagy valószínűséggel, minden évtizedben az első 3 hely valamelyikét bitorolni fogja, miért lenne ez a 70-es években másképp. Van aki ezt nem ismeri?

 

1. Deep Purple - Smoke On The Water

Az első helyért járó pálmát, minden gitár riffek egyik legnagyobbika a Deep Purple Smoke On The Water-je vitte el. Ellenvetés?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr862655523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

johevi 2011.02.14. 22:46:21

Ezek közül én a DireStaits-et szeretem a legjobban, és pont az nem való ide, az nem riff, hanem egy ember és gitár zseniális 10 perces összenövése.

YeLo 2011.02.14. 22:51:03

Elfogult vagyok. Deep Purple: Burn, Stormbringer még Blackmore-ral, de Tommy Bolinnal is zseniális tudott maradni (Love Child pl.).
Sabbathban meg csak egy gitáros volt, bármit ki lehetne választani.
Iron Maiden koraiból talán a Wrathchild – ez még '70-es évek.

Kelly és a szexi dög 2011.02.14. 23:53:18

hát ja, a Smoke on the water-t nem lehet überelni...a ZZ Top-ot előbbre tettem volna, de jó ez így is!
Gratula!

VLADISZLAV 2011.02.14. 23:54:30

Hát a Smoke on the water-hez talán jobban illett volna egy Blackmoore-os változat, mert azért még is csak.... A T.Rex-nek ez egy jó dala, de mint gitár riff sztem abszolút nem jelentős. Hogy mi maradt ki? Hát sok! Mondok pld egyet: Dawid Bowie: Rebel rebel. Ha gitár riffről beszélünk akkor ez az! www.youtube.com/watch?v=W4SLXaF-lIc
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum