RockStation

Kultikus progresszív thrash: Voivod @ Club 202, 2011.05.11.

2011. május 13. - Frogfoot

Igazi legendás zenekarnak számítanak a kanadai progresszív thrasherek - vagy nevezzük akárhogyan is a zenéjüket -, hiszen már annyi jelzőt aggattak rájuk, hogy követni sem lehet, az egyetlen közös ezekben talán a progresszív kitétel. De ez is csak azt jelzi, hogy mennyire eredetiek és nem lehet a zenéjüket egykönnyen beskatulyázni.

Miután maguk mögött hagyták a korai idők káoszmetalját jött a Killing Technology, a Dimension Hatröss és a Nothingface. Egymás után három ilyen lemezt elkészíteni kevés zenekarnak sikerült, majd átmentek alternatívba és én jó időre szem elől tévesztettem őket. Piggy sajnálatos halála irányította rájuk újra a figyelmemet és akkor kapcsoltam, hogy mennyi pótolnivalóm van, ráadásul az újabb lemezeik nem is rosszak! Még nem láttam Voivod koncertet, így nagy öröm volt számomra, hogy ismét nálunk léptek fel, ráadásul headlinerként.

A gyenge félház lepett meg a legjobban, tényleg ennyire nem érdekes a majdnem eredeti felállású Voivod, vagy csak a szerda este miatt volt ilyen "családias" a buli? A hangulatot rögtön a nyitó Unknown Knows megalapozta és aki esetleg elszállt művészkedést vagy alternatív cipőnézést várt annak csalódnia kellett: ez egy thrash metal koncert volt.

Blacky és Chewy efelől kétséget sem hagytak, szinte folyamatosan headbangelve zenéltek, különösen Blacky volt aktív: ugrált, felmászott a dobemelvényre, kicsi volt neki a színpad... Persze ez nem az a szög egyszerű arcletépés, mert a lemezeik hallgatása közben is el lehet gondolkodni a hallottakon, de igazából élőben derült ki, hogy milyen rafináltan van összerakva ez a zene. Egyáltalán nem kevés az egyetlen gitár és élőben sokkal erőteljesebbek, mint a lemezeken.

Snake fel-alá mászkált a színpadon (nincs rá jobb szó mint a mászkálás) éneklés közben és mosolyogva vezényelte a koncertet, majd magyarul mondott köszönetet a számok után, és egészségetekre felkiáltással húzta meg a sörét. De nem nagyon kellett a közönséget ilyen gesztusokkal "megvenni", lelkesedésben sem a nézőtéren, sem a színpadon nem volt hiány.

Ripping Headaches, Ravenous Medicine, Tribal Convictions, sorban játszották a "slágernótákat" és természetesen volt Tornado és Voivod is, ezekkel is tovább erősítve a thrash vonalat, majd a ráadásban az Astronomy Domine is elhangzott amelyet élmény volt élőben hallani és tökéletes levezetés volt.

Chewy az egész koncert alatt valamilyen hibával küzdött, el-eltűnt a gitár hangja, de ezt leszámítva összességében jól szóltak. Az új gitáros személyében a zenekar  megtalálta Piggy utódját, könnyedén hozta a bonyolult gitártémákat az, hogy zeneszerzőként is megállja-e a helyét Piggy után, majd a következő lemeznél kiderül, de szerintem még sok jó lemezt készíthetnek vele. Akik kihagyták a bulit sajnálhatják, nem hiszem,hogy idén még láthat a magyar közönség hasonlóan különleges és kultikus zenekart.

Szöveg: Frogfoot. Fotók Réti Zsolt. További képek ITT. Köszönet a Concerto Music-nak a lehetőségért.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr652898060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum