RockStation

Dragonforce - Villámkezű power metal hősök a Pecsában

2012. december 01. - sunthatneversets

dragonforce02.jpg

December 5-én ismét hazánkba érkezik az ördögien gyors gitárosairól híres brit power metal zenekar, a Dragonforce. Idén jelent meg ötödik nagylemezük, mely az első kiadvány az új énekes, Marc Hudson közreműködésével. A legutóbbi fesztiválos szereplés után ezúttal önálló műsorral, fő fellépőként érkeznek Budapestre, a Petőfi Csarnokba, ahol a cseh Eagleheart és az olasz Holow Haze társaságában játszanak.

„Színpadon játszani különleges érzés. Vannak, akik táncolni szeretnek a zenére, mások a hajukat rázzák rá – én viszont csak játszani szeretem.” Ez az ars poeticája a hongkongi származású, de Nagy Britanniában élő Herman Li-nek, aki az 1999-ben alakult Dragonforce zenekar egyik gitárosa. Li-t éppen ez az érzés vezette el a power metalig: „ez a legfogósabb zene, amit valaha hallottam, és én mindig is ilyen energikus dalokat akartam játszani.. amitől mindenki eldobja az agyát, és tényleg felhőtlenül szórakozik.”

A kezdeti elhatározás erős eltökéltséggel párosult, s ez volt az, ami sikerre vitte a zenekart – mert a siker egyáltalán nem volt magától értetődő az esetükben. A vágy, hogy zenéjüket eljuttassák az emberekhez szerte a világon, végülis áttörte az előttük álló akadályokat: nagyban hozzájárult például kezdeti ismertségükhöz, hogy anno még az mp3.com-ra is feltöltötték demójukat, ami így számtalan emberhez jutott el - ez volt az első lépés a világhír felé. Ma már több millió eladott lemezzel büszkélkedhetnek, az egyik daluk bekerült a Guitar Hero játékba, sőt: 2008-ban még Grammy díjra is jelölték őket.

És hogy milyen is a Dragonforce zenéje? Ha egy ilyen nevű power metal zenekarról hallunk, akkor nincs szükség sok fémzenei előképzettséghez ahhoz, hogy elképzeljük, mire is kell számítanunk: a galoppolós heavy metal sárkányölős – páncélinges, időnként szimfonikus pátosszal nyakon öntött változatára kell felkészülnünk. A Dragonforce esetében azonban a helyzet azért nem ennyire drámai: a brit csapat ugyanis annyira soha sem vette komolyan magát, sem pedig az imént említett kliséket. Éppen ellenkezőleg: a zenekar mindig is a szórakoztatást és a vidámságot helyezte előtérbe, így nem átalkodtak viccet csinálni az emelkedett témákból, például időnként még egy-egy régi videójáték hangulatát is megidézik egy dal erejéig.

A jókedv mellett még egy olyan dolog van, amiből nem enged a Dragonforce legénysége: a szélvészgyors tempó és a technikás megoldások szinte minden szerzeményüket egyformán jellemzik. A két alapító gitáros, Herman Li és Sam Totman számos elismerést zsebeltek már be virtuóz gitárjátékukkal, ráadásul Li az Ibanez egy egyedi, saját igényei szerint kialakított modelljét használja. A csapat többi tagja is színesíti a Dragonforce arculatát. Ahányan vannak, annyiféle zenei műfajt kedvelnek, úgyhogy turnébusz lejátszójába a Morbid Angeltől a Stratovariuson át Steve Vai-ig bármi bekerülhet. Ráadásul nem csak a zene terén brillíroznak – a turnén kapható pólók mintái például jó eséllyel a billentyűs, Vadim Pruzhanov rajztehetségét dicsérik, a videókat pedig maga Herman Li tervezi és szerkeszti.

eagleheart.jpg

A csapat legfrissebb albuma áprilisban, The Power Within címmel jelent meg, és 10 dalt tartalmaz, köztük az eddigi leggyorsabb, Fallen World című tételt. Ez volt az első lemez, melyen az új énekes, Marc Hudson szerepel. Az oxfordi születésű Marc - aki Bruce Dickinsont, Michael Kiskét és Sebastian Bachot tartja a legfontosabb hatásainak - tavaly márciusban lépett be a csapatba, az egy évvel korábban távozott ZP Theart helyére. A tagcsere és a lemez kapcsán Li a következőket nyilatkozta: "Az utóbbi két évben úgy élveztük az új lemez elkészítését, mint korábban soha. A dalírás, a jammelés és a turnézás révén hihetetlen energia alakult ki köztünk, és ezt maradéktalanul sikerült elcsípni az új albumon.”

Az új album dalait élőben december 5-én, a budapesti Petőfi Csarnokban hallhatjuk, ahol szerepel Csehország power metal kiválósága, az Eagleheart, továbbá a súlyos és sötét heavy metalt játszó olasz Hollow Haze is. Jegyek még kaphatók!

hollowhaze.jpg
a Livesounds bemutatja: The Power Within Tour
2012. december 5., szerda 20 óra
Budapest, Pecsa Music Club
Dragonforce, Eagleheart, Hollow Haze koncertek
Belépő: 5800 Ft.
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen és a livesound.hu weboldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr414940984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum