RockStation

Jégbontó havi Folk Farsang a Korpiklaanival

2013. január 15. - sunthatneversets

koripklaani01.jpg

Ismét tavaszi táncmulatságra hívja Jégbontó havában, egész pontosan február 22-én a Hammer Concerts a folk metal kedvelőit. A Club 202-ben ezen a pénteken már délután elindul a koncertek sora: a hazai Niburta, a Virrasztók és az Ankh mellett a szlovén Avven, a cseh Silent Stream of Godless Elegy, az észt Metsatöll és a műfaj egyik legismertebb képviselője, a finn Korpiklaani is játszik majd.

A 2013-as budapesti folk farsang leginkább várt koncertje valószínűleg a Korpiklaani produkciója. A finn zenekar 2003-as első albuma óta tekinthető a folk metalt önfeledt dorbézolással egyesítő együttesek legismertebb képviselőjének. Szinte folyamatosan turnéznak, hazánkban is számtalanszor megfordultak már, s a számos sikeres turnénak, valamint a szinte évente kiadott új lemezeknek köszönhetik azt, hogy ezen az estén a koncert fő attrakcióként játszanak a Club 202-ben. Az együttes egyik friss videója itt látható.

A Jonne Järvelä által vezetett hattagú brigád írt már dalokat a sörről, a vodkáról és tequiláról is, legújabb albumuk azonban némileg komolyabb vizekre evez. A Manala a finn nemzeti eposz, vagyis a Kalevala rettegett alvilágáról kapta a nevét, amely Jonne elmondása szerint központi helyet kapott a finn és angol nyelven is megjelent album témaválasztásában. A hői eposz 16. énekében a főhős, Väinämöinen Manalába utazik, hogy a holtakkal kapcsolatos tudás után kutasson. Találkozik egy révészlánnyal (hasonló a szerepe Charonéhoz), azaz Tuonen tyttivel vagy Tionen piikával (a Halál szolgálólánya) is. Utazása során azonban nem találja meg a keresett varázsigéket, és épp csak megússza élve a kalandot. Megmenekülése után mindenkit óva int attól, hogy önszántából próbáljon eljutni Manalába.

Az est másik sztárcsapata az észt Metsatöll, mely 1999-ben jött létre, és hosszú évek alatt ért fel a csúcsra, bár hazájában már régóta az egyik legjobb, díjakkal is elismert metal zenekarnak számít, és százezres méretű közönség előtt is volt alkalma szerepelni. Nevük észtül a farkasra utal, és zenéjük a folk metal kevésbé bohém, inkább pátosszal teli, komolyabb fajtájába tartozik. Többek között történelmi témák, így a 13-14. századi észt függetlenségi törekvések eseményeiből merítenek inspirációt, és a dalokat fúvósok valamint egyéb népi hangszerek segítségével adják elő. Legutóbbi albumuk az Ulg (Bagoly) címre hallgat.

metsatoll01.jpg

A koncerten a Kelet- Közép-európai régió két együttessel is képviseli magát. A csehországi Silent Stream of Godless Elegy nem először érkezik Budapestre: az 1995-ben alakult együttes a folk metal egyik korai képviselője, és hegedűvel, csellóval és cimbalommal előadott dalaik ősszel is nagy sikert arattak hazánkban. Legutóbbi albumuk címe Návaz, mely egy ősi szláv amulettről lett elnevezve.

A 2003-ban alakult Avven Szlovéniából érkezik, ám nevüket a wales-i kelta nyelvből kölcsönözték, ami „költői ihletet” jelent. A zenéjüket „rock vzhoda”-nak, azaz keleti rocknak nevező, jól képzett zenészek a dallamos folk metal és a kelta rock határán mozognak, számos különböző forrásból érkező népies elemet felhasználva.

Hazai részről három együttes szerepel, melyek közül fuvolással, női és férfi énekessel színpadra álló tatai dallamos death metal zenekar, az Ankh nyitja majd a műsort, Tükörterem című lemezüket elhozva. Zenéjük igen változatos, hiszen dalaik között éppúgy megtalálhatóak a durvább, hörgős-károgós vagy progresszív dalok, mint ahogy a viking metal hősi énekek, a lassabb dallamok, vagy éppen a folk és kalóz metal témák.

Szintén szerepel a már jól ismert, magyar népzenei elemeket is felhasználó pécsi industrial-gothic-folk-metal zenekar, a Virrasztók, akik tavaly Világvége címmel tettek közzé egy új videót. A Virrasztók tulajdonképpen egy koncept-zenekar, amely a magyar népzene alapjain, a darkgoth-industrial  metal  formanyelvén fogalmaz meg érzéseket, gondolatokat a halál témakörében. A koncepció a virrasztás néphagyományán alapszik. A folklórban a virrasztás az otthon ravatalozott halott éjszakai őrzése a temetésig, általában egy vagy két éjszakán át. Oka a halott tisztelete, a megemlékezés, de a társas összejövetelek egyik alkalma is. Az egész ország területén általános szokás volt. Általában a rokonok, komák, ismerősök, szomszédok mentek virrasztani, de bárki mehetett, meghívás nélkül.

niburta01.jpg
A harmadik hazai fellépő a Niburta, melynek balkáni és mongol népdal elemeket a mai modern metal, metalcore hangzással keverő első nagylemeze, a Scream From The East októberben jelent meg a Hammerworld Magazin mellékleteként.

Az összesen hét zenekart felvonultató pénteki folk metal farsang már délután 16 órától várja a vigadni vágyókat, így érdemes korán érkeznie annak, akinek módjában áll. Jegyek már kaphatók – táncra fel! További információk ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr625019106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum