RockStation

A 2013-as Pécsi Egyetemi Napok, rockerilag - 2. nap

2013. június 11. - Nemesúr

 PEN-logó.jpg
Egy hosszú alvás, aggodalmas pénzszámlálás és némi megmagyarázhatatlan ürességérzet sarki sültkrumplival torkon visszatunkolása után készen voltunk arra, hogy most már tényleg, de tényleg-tényleg beindítsuk a bulit. Eltelt a nem-hivatalos és a hivatalos első nap is, az előző nap élményei feltöltöttek bár, de a java csak most jött. A fesztivál zenitjén jártunk, és talán a legrockosabb napon! Összevisszafoglaló. Három.

 

pen 5 mini.png

Helyi jellegű élőreklám.

Épp időben estünk be – a tegnapinál is nagyobb hömpölygő, de még épp szellősen közlekedni tudó tömeg ölelésében – kis országunk nagy feltörekvő csillagainak koncertjére. Hála a jó Istennek (és az ízléses szervezőknek) IVAN & THE PARAZOL húzta a nap első nótáit a Converse színpadon. És hogy, baszki, és hogy… A fiúk debütanyaga nagyon jó kis retrórock, ami úgy is eredetinek hat, hogy kb. semmi igazán „új” nincs benne, mintha csak e bandák egy random, dögös kortársát hallgatnánk – élőben prezentálva pedig azt kell mondjam, elismerésem. Erőlködés nélkül (bár a csilivili, meredek fellépőcuccok bevonásával) keltik a Rolling Stones és garázsrock-korszakos Led Zeppelin hangulatát, vannak virágos ingek, meredek glitterek, bubisérók, követhetetlen tánctopogás, nagypofázás (épp annyi, amennyi egy igazi rock’n’roll koncertre KELL! és csak a színpadon)… A Take My Handet is sokan énekelték, és megnyugtató volt hallani, hogy más is tudja: What happens in London, stays in London. Ez egy jó nyári mottó amúgy... Egyszóval nagyon pozitív, táncos-sikítós élmény volt a legények koncertje, tökéletes nyitás bármely fesztiválnap álmos estéjére. Interjút is készítettem vélük, hamarosan az is felkerül!

pen 6 mini.png

Ez itt meg az Iván, kit minden hippi kíván. 
...
(Mára nincs több szar szóvicc.)

Pár percet elkaptam a méltatlanul kevés népet vonzó pécsi DIP TRIO koncertjéből a ZEN színpadon. Fiatalságuk ellenére döbbenetesen képzett zenészek (zenei stúdió, konzi, a basszert most vették fel a Burkleyre), akik egy mosolygós-bugizós egyvelegben élesztik fel a 70’s évek derűjét, gyakran egy ennivaló fuvoláslánykával kiegészülve, és emészthető soft jazz foglalatba öntenek rengeteg nehezebben emészthető jazz remeket és számos örökzöldet, mint a Billy Jean vagy a Sunny. Valahogy mintha nem erre lettek volna kalibrálva ma a népek, meg a korai időpont is közrejátszhatott, de akik ott voltak, nagyon elkapták. Én is ;)

Egy duplatömény szíverősítéssel és egy Ivánékkal ejtett baráti beszélgetéssel később máris a Converse sátor felé indultunk, mert a hangokból ítélve indulóban volt a SUBI-dubi. (Ígérem, egy nap leállok ezekkel a szar szóviccekkel, de az a nap még messze van. Mára TÉNYLEG abbahagytam). Szóval beálltak, be is vonzották a tömeget, faltól falig megtöltötték a fesztiválpityák, hipszter tinik, kemény rockerek és vasaltélű metálarcok a sátrat – amikor is kb. a 20. másodpercben, a darálás beindulásakor Máté váratlanul akkorát zakózott egy mikikábelben (azt is kirántva) a színpad elé, hogy nyekkent szerencsétlen... Nagy riadalom kelt, 5 perc leállás, gyors kivizsgálás, érzéstelenítő fel, aztán, nincs mese: The Show Must Go On! felkiáltással mégis beindult a Subscribe. Megható volt látni az egész csapat egyként aggodalmas tekintetét. Hót nyálasnak hangzik tán, de látszik a szeretet köztük, és látva, hogy Máté nem zavartatja magát, ők se tették. Volt itt rasztarázás, mikrofonpörgetés, arconpörgés, hangfalmászás, rajongótapi, kordonbontás(közeli állapotok), szóval minden, ami egy minőségi Subscribe koncerten akad! A történtekről és a később történőkről Mátét és Bálintot ki is faggattam, szerencsef*szt is kaptam a füzetbe – ez az interjú is itt lesz olvasható nemsokára!

pen 21 mini.png

Bálint Skywalker, a következő Star Wars filmek máig titkolt új hőse.

Valahogy elkeveredtem a szintén pécsi SOYUZ 7 koncertjére is, szintén a ZEN színpadon. Érdekes és idehaza (de talán még európai viszonylatban is) szokatlan zenét nyomnak, nagyon helyesen spacepopnak aposztrofálva. Sajnos végig az járt a fejemben: „bár spacerock lenne!” Ugyan különleges és nagyon dallamos volt a show (és nagyon mutatósak a hűvös hangú hölgytagok), hiába a Depeche Mode és Bowie discó-korszakát idéző táncütemek, álmos volt az egész, ami nem feltétlen szerencsés egy kisszínpados, esti koncert során.

pen 52 mini.png

Tömegtánc, like a BOSS.

Húztam az időt, annyira nem füllött a fogam a következő menetrendi fellépőhöz. Szerencsére ebbe besegítettek a mindenünnen előmasírozó ismerősök – és a pécsi Band Of StreetS (BOSS) meglepetés-koncertje. Annyira meglepetés, hogy a programfüzetben se volt benne, de ez egyszer ez nagyon jól működött! A banda az olyan vonulós, rezes-ütős-hangosbemondós utcazenekar/performer groupokhoz hasonlóan készíti (néha improvizálja) feldolgozásait, mint a 2010-ben épp a PEN-en hazai köztudatba robbant frank La Fanfare en Pétard, sőt, több Ska-Pécs tag is akad benne. Még előző héten javasoltam Csipinek, a dobosnak, hogy nyomassák ezt a PEN-fellépős témát, odalesznek a népek – öröm volt látni, hogy megfogadták, és a nap leghangulatosabb koncertjét adták az üzletsorral szemben, szabad ég és önkéntesen táncoló, embert terelő, videózó „partypásztorok” gyűrűjében. Ugyan nem egy La Fanfare (az ihletés tagadhatatlan), hiányoznak a fellépőruhák, a saját számok és a mozgás összeszokottsága, de a vidámság és a kb. tapintható-mellkasrázó, élő zene élményfaktora ugyanígy megvolt. A Moves like Jagger és valami Lady Gaga szám (tök tudja, melyik, olyan hasonlóak) szóltak a legváratlanabbul, de a legjobban :) Örülök, hogy ott lehettem, és örülök, hogy a PEN-szervezők – bölcsen – behívták őket! Majd' minden fesztiválra el tudnék képzelni hasonlót...

Mire végeztek (dupla visszataps után) bizony megint jött a kötelesség… A TANKCSAPDA mindazzal, amit a Mindenki vár valamit óta elkövetett, annyira nem motivált, hogy koncertjük felét végig is falatoztam. Természetesen – és Máté lankadatlan unszolására („na, azért mégiscsak TCS, azért mégiscsak A Hazai Rocksztárok, na menjünk már, na, kellenek a jó fotók, róluk lehet, menjünk már, menjünk már na, na, NAAA!”) – benéztünk. Nem hatott meg. (És még a fényképezőgép memóriája is itt merült le.) Lukács spórol az énekdallamokon, néha mintha csúszna a dob, Sidi arany pofa, de a színpadon csak mosolyog mindenre és mindenkire és kész, a közönséggel kommunikáció közhelyes, semmi showelem a bíbor fényorgián kívül, és az egésznek olyan büdösre fáradt munkaszaga van, hogy sokan nem is veszik észre: már csak a kultuszért mennek, nem pedig a koncertért. Egy számot se tudtam megjegyezni, pedig majd’ mindet tudtam kívülről, és ez azért mond valamit… egyszerűen untam magam. Mondom ezt úgy, hogy nagyon sokáig szerettem a TCS-t, de ideje lenne visszatalálniuk gyökereikhez és hitelesen lenniük dögnek, vadnak, önállóan provokatívnak, mert ez bizony szalonműsor volt.

TCS PEN 2013.png

A jeti meg a junkie - Itt vannak a Tankok!

Már nem kellett sok cuccot cipelnem: tegnap egy fesztiválra kipakolt ruhaboltban erősen potom pénzért újítottam egy szolid, magyar tervezői táskát, amit egy lelkes fiatal páros dobott össze… Így a hirtelen jött ijedtségre, hogy „dzsízüsz hol a mikrofonkábelem” csak egy kis gondolkodás meg még egy gin kellett. A pénzköltés megannyi módja ki lett szolgálva a PEN-en: akad az egyműhelyes hobbi-divattervezők mellett kimondottan ügyes kézművesek, bőrdíszművesek az ékszerkészítőtől a tarsolyosig, plusz helyben szénen kürtőskalács és legalább 3 borpincés stand, mindezek takaros és tisztán tartott faházikókban, sőt Teleki Bistro sátor, meg ami kell... Senkinek se maradt oka azon aggódni, hogy a nap végére megspórolna bármit is! (Azért én megpróbáltam, természetesen teljes sikertelenséggel.)

pen 9 mini.png

Rendesen nyüzsi van.

Egy negyedórára végre sikerült élőben is elcsípnem a Dunántúl vidéki klubjaiban egyre ismerősebb pécsi kollégákat, az EOSIN GHETTOt. Tudni kell, hogy eredeti projektnevük Pécs Against The Machine volt – a pár éve pörgő alter-gitárpopot toló Crybabies legénysége egészült ki GerImpró beatboxerrel (egyben terkás), egy kis szkreccsel és MC Dózi rímeivel. A RATM örökségét pofátlan nyilvánvalósággal, de legalább ügyesen használják, hogy energikus, tömeget megbólogattatós, viccesen rímelő rappel megtűzdelt számokat nyomjanak a direkt erre éhező nagyérdeműnek; fogyasztható és hallgatóbarát a végtermék (ld. Őrszem), azért én is lengettem rá – de úgy vélem, ennél még több kell, tudatos kilépés A Nagy Előd árnyékából, sokkal merészebb kísérletezés, és a tökös, bár itt-ott csapszög egyszerűségű szöveg eldurvítása, konkrét(abb) üzenetek megfogalmazása is hálás lenne. Nagy-nagy létszámban mutogattak rá a keménysapis hiphophordák a náluk szokásos mindenfélét, és headbeateltek páran régiesebb ízlésű rockerek is, a közönség mindenképp hálás volt. Engem bár nem vágott annyira földhöz a produkció, mint amit a klipjük után vártam, de ebből még ütős és sajátos(!) valami is lehet… amint ebből a vidiből is látszik. Különösen szimpi a haverzenekarok (és pólóik...) klipbe invitálása, majd a végén elsorolásuk!

Valami másra vágyva kóboroltam el a ZEN-színpadtól. Nem tudtam még, mi az a „Más”, amíg be ne estem az OTP-sátorban kétségtelenül tomboló VAD FRUTTIKra. Mert tessék megjegyezni: a Vad Fruttik egy rockzenekar. Szenvedélyes, fájó líraiságú, alternatív rockzenekar, sőt, talán már electrock, és nagyszerű műsort adtak! Lábbal padlóverés, idegen emberekkel összebúsulás, néha valódi elérzékenyülés: Likó Marcell egy kivételes szövegíró, aki tudatosan készül vers igényű, mégis metsző egyszerűségű, a mindennapi elhidegülést, magányt bemutató, helyben tanulható szövegei megírására (- aki meg erre a Sárga Zsigulit kezdi itt elődobálni, azt beültetem egybe és elindítom a román határ felé, mert a zenekarnak nem az az igazi arca). Szövegeik igényességéről a magyar popszakma java példát vehet, hisz a magyar dalt a szövege adja el: én helyben tanultam a Lehetek én ist és az Embergépet, nagy erővel csapattam a Goára és (mi másra) a Nekem senkim sincsenre, s mindez nem véletlen… A zenekar együtt mozog, együtt izzad, együtt görnyed, mögöttük acélhideg északi fények és dalszövegcafatok a vetítőn, valódi élmény érvényesül, a tömeg gyakran észre se veszi, milyen komoly teljesítmény is megy a színpadon. Egyetlen lényegi hibának talán a szörnyen egyszerű dalstruktúrákat hozhatnám fel, de még a daltémák bipoláris monotonitása se zavart – én remekül szórakoztam, és a jövő fesztiváljain is megyek rájuk!

Kowalskyék hippirockja egyáltalán nem érdekelt, RANDOM TRIPig meg még bőven volt idő… hát egész más kuriózumot leltem: a SZOBA SESSIONS kicsi, tojástartó-párnás helyszíne végre megnyitotta kapuit mindazok előtt, akik már nagyon Szobára akartak menni... (har har). Előző nap akusztikus koncertek, interjúk és Fishing on Orfű reklámdal-készítés folyt, e nap és a következőn pedig megállás nélküli jamsessiön. Ebben a 2 nap alatt jómagam is részt vettem, eleinte lelkes és lenyűgözött hallgatóként, majd mikrofont és dobféléket ragadva azon megtiszteltetésben volt részem, hogy Pécs legügyesebb fiatal zenészeivel jammelve szórakoztathattuk a nagyérdeműt. Csodálatos élmény volt mindkét éjjel, egymásra hangolódás teltházaló közönséggel és minden értelemben egy húron pendülések, ijesztő sebességgel gyűlő roséfröccsös poharak fölött… Hasonlókat a Szoba Sessions stáb kisfilmjeiben lelhettek, akik sufniinterjúkra és minikoncertekre hívják le a hazai szakma lelkes, de még felfutásba kezdő színe-javát!

SZOBA sessions Pécs All Stars.png

Pécs All (Little) Stars, vagy mi a bú.
Soltész Peti (Eosin Ghetto) és Csajkás Julcsi (Rokokó Rosé) gitárokon,
Dabis Ádi (Zöld08) basszerezik, Varga Matyi (Eosin Ghetto) cajunál,
éneklek én. -- Mind felléptünk a ZEN színpadon a 3-4 nap alatt!

Az aznapi keret végére érve és rekedtre énekelve magam félálomban vonszolódtam vissza a panelba. Mozgalmas, remek zenékben dús nap volt, marhára megérte jönni! Mehettem kuporgatni a maradék fillért és kifliket, mert még egy napnyi megpróbáltatás várt rám a bőrgyárban szombaton…

 

Ambrose / Nemes Márk

a fotókat Dobokay Máté készítette
http://www.amennyire.hu/

0. napi beszámolóm:
http://rockstation.blog.hu/2013/06/04/a_2013-as_pecsi_egyetemi_napok_rockerilag_0_nap_976

1. napi beszámolóm:
http://rockstation.blog.hu/2013/06/05/a_2013-as_pecsi_egyetemi_napok_rockerilag_1_nap

(Folytatása következik!)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr505348974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum