RockStation

Háromnapos blues fesztivál a Kobuci Kertben

2013. július 03. - sunthatneversets

Little_G_weevil02.jpg

Háromnapos blues fesztivál várja a műfaj elkötelezett híveit július 10-e és 12-e között az Óbudán, a városrész hangulatos főteréről nyíló Kobuci Kertben. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is a műfaj jól ismert hazai és nemzetközi képviselői játszanak majd a Zichy Kastély belső udvarán üzemelő helyszínen: a kilenc fellépő között találjuk Big Daddy Wilsont, Little G Weevilt és Deitra Farrt is.

Az első napon, szerdán az osztrák Sir” Oliver Mally nyitja a koncertek sorát. Kortárs blues muzsikájában felleljük majd a legnagyobb elődök nyomait a Texas Blues-tól a Chicago Blues-ig, vagy éppen a Westcoast Blues-tól a „straight-from-the-heart” dalokig. Oliver legutóbbi, Strong Believer című lemeze tavaly jelent meg, az alábbi videón pedig jó hangzású, színes, tömény és igencsak dögös zenéjéből is ízelítőt kaphatunk:

Szintén az első napon hallhatjuk hazánk és a világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenészét, aki énekes, hegedűs, gitáros és életművész egyben: Ferenczi György a Rackajam társaságában szerepel majd.

Az első nap külföldi sztárja a chicagói blues koronázatlan királynője, Deitra Farr lesz, aki blues, soul és gospel énekesként vált híressé több mint 35 éves karrierje során. A Chicagóban született előadó a város legsikeresebb blues klubjaiban kezdte karrierjét, majd a '90-es években a Mississippi Heat zenekar énekesnőjeként folytatta. Az elmúlt évtizedben már szólólemezeivel arat sikereket a festőként és íróként is tevékenykedő énekesnő, akit ezúttal a Soul and Gift Revue kísér majd a Kobuci Kertben.

A második napon, július 20-án a Pély Barna Trio nyitja a programot. Pély Barna immár több mint egy évtizede a magyar jazz és könnyűzenei élet egyik sokszínű, és meghatározó muzsikusaként ismert. Énekes-zeneszerzőként a nyitottság, és energikusság jellemzi, előadásmódjában és munkáiban a jazz, a blues, a rock, a soul, a funk és a pop alapvető stílusjegyeit ötvözi. Utánuk a tiszteletbeli magyar bluesmanként kezelt osztrák énekes gitáros, Ripoff Raskolnikov adja elő zenekara élén az élet hétköznapi csodáiról szóló dalait, a tőle megszokott átéléssel és karizmával.

A második nap fő fellépője is egy olyan előadó, aki a hazai blues kedvelők örömére rendszeresen visszatér Budapestre: Big Daddy Wilson ezúttal idén áprilisban megjelent, I'm Your Man című lemezét hozza majd el. A Észak-Karolinában nevelkedett, jelenleg Németországban élő Wilson elmondása szerint az új lemez a blues sokszínűségét igyekszik bemutatni, szemléltetve, hogy szinte minden modern zenei műfajnak ez a gyökere.

bigdaddywilson01.jpg

A harmadik napon a Jambalaya kezd. A 2005. óta működő, profi zenészek által alakított együttes a New Orleans környékiek sajátos, halakból és zöldségekből összeállított étkéről kapta a nevét, melynek fő jellemzője a határtalan változatosság. Ugyanez igaz arra a New Orleans-i eredetű zenére is, amit a Jambalaya játszik: az alapanyagok - azaz a jazz, a blues és a funky - összetevőit szabadon választott arányban, modern hangszerelésben keveri. Utánuk a legendás bluesgitáros, Fekete Jenő zenekara, a Muddy Shoes lép színpadra – a több mint egy évtizede működő, itthon és külföldön is nagy sikert aratott csapat a XX. század elejének akusztikus világától a nagyvárosi blues-on át egészen a modern, saját szerzeményekig számos dalt előad majd a színpadon.

Az utolsó nap, és egyben az egész fesztivál egyik leginkább várt koncertje minden bizonnyal Szűcs Gábor produkciója lesz, aki Little G Weevil néven nemrég egyedülálló zenei sikert ért el: az egyik legrangosabb versenyen, a memphisi International Blues Challenge-en győzedelmeskedett szóló/duó kategóriában, és végül a legjobb gitárosnak is megválasztották. A jelenleg Atlantában élő, 1977-ben született előadó már több mint egy évtizede csak a zenélésnek él. A blues zene szeretete egészen Memphis-ig, a műfaj szülőföldjéig csábította, ahol szinte a semmiből építette fel azt a nemzetközi karriert, aminek újabb csúcspontjaként érkezett most a legjobb gitárosnak szóló elismerés. Második lemeze, a Teaser 2011 decemberében jelent meg, és a kultikus Mojo Magazine a Best Blues Album 2012 kategóriában a Top10 közé sorolta. Friss, Moving című albuma néhány nappal budapesti fellépése után válik  majd elérhetővé.

A Kobuci Blues Fesztivál programjai minden nap 19 órakor kezdődnek, könnyed és igényes nyáresti szórakozást kínálva a látogatóknak, méghozzá baráti áron. További információk ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr85388776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum