RockStation

Hol, milyen zenét érdemes vásárolni az interneten?

2013. december 14. - sunthatneversets

music.JPG

Bár a fanatikus gyűjtők cd-n és a mostanság újból reneszánszát élő bakeliten is beszerzik kedvenceik kiadványait, az utóbbi időszakban több új online zenei szolgáltatás is indult a hazai piacon. Lassan tucatnyi online zenebolt verseng a zenefogyasztókért. Az Artisjus és a MAHASZ egy összefoglalóban nyújt segítséget az eligazodásban.

DEEZER
A 2007-ben indult francia streaming szolgáltató globálisan kb. 26 millió felhasználóval rendelkezik. A szolgáltatás hazánkban 2011-ben indult, a nagy lökést azonban a jelentős kommunikációs kampánnyal támogatott, 2012-es Telenor együttműködés hozta számára.

Előnyei: széles zenei repertoár: kb. 30 millió zeneszám, webrádió (tematikus- és előadói), lejátszási listák (playlist), magyar zenék is, offline üzemmód is létezik.

SPOTIFY
A svéd streaming szolgáltatás 2013. december 12-én vált elérhetővé a hazai felhasználók számára. A nemzetközi szolgáltatás 2008-ban indult. Az egyik leggyorsabban növekvő online zeneszolgáltatás.

Előnyei: létezik offline üzemmód is, széles zenei kínálat: kb. 20 millió zeneszám, webrádió (tematikus és előadói), lejátszási listák (playlist), magyar zenék is.

ITUNES MUSIC STORE
Az amerikai Apple céghez tartozó online zenebolt 2003-ban kezdte meg működését. Hazánkban – a szerzői jogi háttér tisztázást követően – 2011 óta hozzáférhető. A webáruházban elsősorban zeneszámok, albumok és videók vásárlására nyílik lehetőség, amit számos kényelmi szolgáltatás kísér.

Előnyök: széles zenei repertoár 37 millió zeneszám, magyar zenék is.

GOOGLE PLAY MUSIC
Az amerikai zenei szolgáltatás 2011-ben indult, a hazai piacon néhány hónapja vált elérhetővé. Elsősorban zenevásárlásra és a zeneszámok online tárolására alkalmas. Mindenféle internetre csatlakoztatható készülékről, így asztali számítógépekről, laptopokról és különböző mobil eszközökről is elérhető.

Előnyök: széles repertoár - kb. 18 millió zeneszám, online rádióként is használható

DALOK.HU
A magyar Zenészszakszervezet által létrehozott oldalt a szakszervezet közhasznú, non-profit társasága, a Magyar Élőzene Nonprofit (MÉZ) Kft. üzemelteti. A magyar zenészek kezdeményezésére és igényei szerint épülő non-profit internetes zenei portálon letöltéssel lehet magyar zenét vásárolni.

Előnyök: online rádió (több műfaj csatorna), videoklipek, zenészekről szóló információk, szűkebb repertoár: hazai független zenészek számai

HUNGAROTON MUSIC STORE
A nagy múltú Hungaroton Kiadó által működtetett zeneáruház széles műfaji repertoárral rendelkezik: a cigányzenétől a jazzig, a könnyűzenétől a gyermekeknek szóló albumokig sokféle anyagot találhatnak az érdeklődők. A bolt 2011-ben indult.

Fontos tulajdonság: szűkebb repertoár – a kiadó saját katalógusa

SONGO ZENEÁRUHÁZ
A hazai cég által működtetett Songo Zeneáruház magyar és nemzetközi zenéket egyaránt kínál. A műfaji repertoár itt is széles: a poptól a komolyzenén át a filmzenéig mindféle zenei anyagot kínál.

Előnyei: széles zenei kínálat – közel 3 millió

ZENE CENTER
A Magyar Telekom által 2011-ben indított zenei szolgáltatás online rádiószolgáltatásként definiálja önmagát. Az internetes rádió(k) webes és mobil eszközökön egyaránt fut(nak), utóbbi esetben Android, iOS és Windows Phone operációs rendszer egyaránt támogatott.

Fontos tulajdonságok: csak online üzemmódban működik, több százezer zeneszám

LIVE! 24/7 (VODAFONE ZENETÁR)
A magyarországi Vodafone által működtetett szolgáltatás előfizetéses alapon vagy akár darabonként is megvásárolható zenéket kínál. A nemrégiben megújult zenetár speciális csomagot kínál a hazai zenék kedvelőinek.

Fontos tulajdonság: csak Vodafone előfizetőknek, széles repertoár – több millió nemzetközi és hazai zeneszám

+1: YOUTUBE
Az online zeneboltok köréből bizonyos szempontból kicsit kilóg, ugyanakkor mégis ide kívánkozik a világ legnagyobb videomegosztó szolgáltatása, amely – a rendezett jogi hátterű zenéket figyelembe véve is – az egyik legfontosabb online zenei (videó) platformmá nőtte ki magát.

Fontos tulajdonságok: A videó streaming szolgáltatás néhány éve az amerikai Google tulajdonában áll. A felhasználók és alkotók által feltöltött hatalmas mennyiségű filmanyagnak köszönhetően nagyon széles zenei repertoárral rendelkezik, hazai alkotók munkái is igen jelentős számban találhatók a kínálatban.

Egyéb információkat a témáról ITT találtok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr195690135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum