RockStation

Októberben Animals As Leaders és TesseracT koncert az A38-on

2014. május 14. - sebiszabi

Animals-As-Leaders-2014.jpg

Napjaink progresszív metáljának egyik legnagyobb sztárja érkezik az A38 Hajóra: az Animals As Leaders, a spirituális gitárvirtuóz, Tosin Abasi vezetésével új albumát mutatja be egy szinte erre kitalált hangrendszeren, a hajó technikáján. Ráadásként 2011 után ismét a Meshuggah leghűségesebb brit tanítványával, a TesseracT zenekarral indul turnéra.

Amikor 2009-ben a nigériai-amerikai gitáros, Tosin Abasi megjelentette első szólólemezét Animals As Leaders néven, még kevesen gondolták volna, hogy a modern progmetál egyik legmagasabbra ívelő karrierje kezdődik meg. Abasi korábban ugyan szerzett némi hírnevet a washingtoni metalcore együttes, a Reflux gitárosaként (a zenekarral 2005-ben járt is már az A38 Hajón), de amikor virtuozitását látva a kétezres évek közepén a Peripheric Records szólólemez-egjelenést ajánlott neki, akkor dalszerző képességei hiányosságaira hivatkozva visszautasította azt. Abasi legendás szerénységére, maximalizmusára és elmélyültségére jellemző, hogy csak több év zenei tanulás után jelentkezett a Periphericnél – akkor viszont azonnal szerződést kapott. Így jött létre az eredetileg egyszemélyesnek induló, majd a Periphery-gitáros Misha Mansoorral kibővülő, később trióvá váló projekt, az Animals As Leaders.

A második lemezre már szinte teljesen felállt a zenekar: Abasi megtalálta Javier Reyest, akinek virtuozitása közelíti az övét, illetve Navene Koperweis dobost – akit később az elképesztően inveciózus Matt Garstka váltott. A második lemezre már komoly rajongótábora gyűlt a zenekarnak, mindenekelőtt azért, mert amit ez a három ember tizenhat húron (mind Abasi, mind Reyes speckó nyolchúros gitáron játszik, Abasinek az Ibanez tavaly adott ki limitált példányszámú szériát) és egy dobszerkón művelt élőben, azt nehezen lehetett elfelejteni.

Matekmetál, fúziós dzsessz, metalcore, progresszív metál – nevezzük bárhogy, az Animals As Leaders messze kiemelkedik a mezőnyből, nem is annyira a virtuozitás, hanem Abasi elmélyült spiritualitása miatt (maga az Animals As Leaders, azaz Állatok Mint Vezetők név is egy irodalmi utalás Daniel Quinn Izmael című, magyarul is olvasható filozofikus-spirituális regényére).

Abasi és Reyes közben másik projektbe is fogott a Mars Volta szaxofonosával, Adrián Terrazas-Gonzálezzel, illetve a Suicidal Tendencies-dobos Eric Moore-ral. De ez, és az intenzív turnézás nem akadályozta őket abban, hogy idén áprilisban megjelentessék harmadik nagylemezüket – ezúttal már a Sumerian Recordsnál. A kifejező című Joy of Motion európai turnéján az Animals As Leaders először lép fel Magyarországon, hogy az A38 Hajó szinte erre kitalált hangrendszerén megmutassa, hol tart most a dinamikus, virtuóz progmetál.

 

A brit progmetál kvintett, a TesseracT a kétezres évek közepén alakult a gitáros Acle Kahney vezényletével, azzal a nem is különösebben tikolt céllal, hogy vad, matekos djentjével kiteljesítse a Meshuggah-féle hagyományt. Lüktető, staccatós gitárjáték, követhetetlenül változatos ritmus- és tempóváltások, komplex szerkezetek, és az új énekes, az elképesztő hangterjedelemmel bíró, falzettes Ashley O'Hara vokálja: ez a TessaracT, ami ezúttal az A38 Hajóra tér vissza.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr636161457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum