RockStation

Steven Seagal és Hugh Laurie Budapestre hozzák a bluest!

2014. május 21. - sunthatneversets

seagalgitar.jpg

Az akciósztár és Doktor House a Budapest Kongresszusi Központban koncertezik a Modern Art Orchestra közreműködésével. Steven Seagal június 27-én koncertezik blues zenekarával, Hugh Laurie pedig július 19-én lép fel a The Copper Bottom Banddel.

A leginkább  színészként ismert Steven Seagalról sokan tudják, hogy buddhista, közeli barátja a Dalai Lámának és Vladimir Putyinnak, jeleskedik a keleti harcművészetekben, valamint a fegyvert is jól forgatja Jefferson Parish sheriff-hivatalában, de most arról is meggyőződhetünk június 27-én a Budapest Kongresszusi Központban, hogy nagyon jó zenész is.

Steven Seagal blues zenekarával koncertezik a Hollywood Music Festival keretében a Budapest Kongresszusi Központban, de előtte a Modern Art Orchestra minden bizonnyal már alaposan felforrósítja majd a hangulatot. Bár Seagalt olyan filmek főszereplői között láthattuk, mint többek között a Nico, a Törvényre törve, a Lángoló jég, a Száguldó erőd, a Tűz a mélyben, A hazafi, A Professzor, a Könyörtelen csapás vagy a Machete, valójában előbb kedzett el zenélni, mint színészkedni. Tizenkét évesen kapa meg az első gitárját, és onnantól kezdve semmi mást nem játszott rajta, mint blues zenét. Azóta együtt zenélt a legnagyobb blues-legendákkal: BB Kinggel, Bo Diddley-vel, John Lee Hookerrel és a legnagyobb példaképével, Clarence “Gatemouth” Brownnal, aki a Katrina hurrikán áldozata lett. B.B. King soha nem mulasztotta el megemlíteni, milyen nagyszerű gitárosnak tartja őt. Seagal mindig is fontosnak tartotta, hogy a blues történetét és szellemét életben tartsa, ezért a világ egyik legautentikusabb blues gitárgyűjteménye is az ő nevéhez fűződik.

A színész  végül édesanyja biztatására adta ki első albumát Songs from the Crystal Cave címmel, amely a legsikeresebb lemezek között volt Európában. A blues mellett a pop, a jazz és a reggae  keveredik a korongon, és Stevie Wonder harmonikaszólóját is hallhatjuk rajta. 2007-es albumán látszik, hogy hű marad a letisztult blues gyökereihez. A Mojo Priest című albumának dalai jól tükrözik milyen zenei hatások érték Seagalt, aki a történetmesélést a lehető legügyesebben valósítja meg dalain keresztül. A kritikák szerint ez az egyik legjobb valaha megjelent blues album, amelyen nemcsak a színész finom gitárjátéka, de olyan blueslegendák “esszenciája” is egyesül, mint Muddy Waters, BB King, Bo Diddley, Robert Lockwood Jr, Ko Ko Taylor, James Cotton, Willie “Pine Top” Perkins és Hubert Sumlin.


Doktor House cinikus, irónikus és persze világszerte népszerű dokija új arcát mutatja meg hazai rajongóinak július 19-én a Budapest Kongresszusi Központban. Bár Hugh Laurie elsősorban színészként ismert, zenészként is sikeres. Budapesten zenekarával, a The Copper Bottom Banddel lép fel.

A bohókás sztár saját maga tanult meg zongorázni, és bár hobbiként egész életében zenélt, az első albumát három évvel ezelőtt jelentette meg Let Them Talk címmel. A blues stílusú szerzemények óriási sikert arattak világszerte, a Billboard blues listáján is az elsők közt végzett. Ezen felbuzdulva tavaly kiadta második albumát Didn't It Rain címmel, amelyen a blues egészen korai előadói, mint W.C. Handy vagy Jelly Roll Morton, illetve az újabbak közül Dr. John számai is szerepelnek. A lemez megjelenését egy világ körüli turné is követte, amelynek során az Egyesült Államoktól kezdve Európán át egészen Brazíliáig és Új-Zélandig teltházas koncerteket adott.

Laurie nem szívesen magyarázza, hogy egy oxfordi születésű britként miért pont blues zenét játszik:
- Inkább nem mondok semmit – állítja. - Mutassa meg az album, hogy én egy fehér, középosztálybeli angol vagyok, aki a legnagyobb természetességgel merül alá az Amerika déli részén honos zene misztikumában. Az az egyetlen mentségem, hogy megpróbáltam megvizsgálni, mit jelent az autentikus kifejezés. Vajon az elég autentikus, amikor amerikai színészek Shakespeare-t játszanak? Vagy amikor egy angol egy amerikai doktor bőrébe bújik? Hát ennyit erről.

Laurie színészi karrerjének első jelentős állomása az volt, amikor 1980-ban Edinburgh-ben a Fringe Fesztiválon megismerkedett Stephen Fry-jal, akivel később a BBC-nél az Egy kis Fry & Laurie című komédiasorozatban sikeres párt alkotott. Laurie ezek után is elsősorban komédia sorozatokban – Fekete vipera, Majd a komornyik – szerepelt, de olyan mozifilmekben is láthattuk, mint az Értelem és érzelem, a Szilveszteri durranások, a Papás-mamás vagy a 101 kiskutya.

Hugh Laurie – akárcsak az általa alakított House figurája – mindig meglepi valamivel a rajongóit. Legutóbb például Bacchusnak, azaz a bor és a mámor istenének öltözve szórt a saját képével díszített érméket a New Orleans-i karneváli tömegbe. Ha éppen nem valami őrültséget csinál, akkor forgat, most éppen a Tomorrowland  című filmet George Clooney-val. Ha megunja a színészkedést, akkor pedig könyvet ír: három évvel ezelőtt A balek címmel jelent meg – a tőle megszokott stílusú – krimije.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr786189720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum