RockStation

Szabadságkoncert – Omega, Scorpions @ Budapest, Hősök tere, 2014. június 16.

2014. június 19. - viliricsi

IMG_4337j.jpg

Három és fél éves rockstation-ös pályafutásom alatt először vágtam képzeletben fejbe magamat, amiért egy tudósítás lehetőségét lelkes igennel nyugtáztam. Ez a „fejbekólintás” konkréten a Deák tér alatt történt, amikor két gyerkőccel, feleséggel, anyóssal nem hogy a földalattira nem fértünk fel, de magára az állomásra sem fértünk be. Több évtizedes budapestiként ismertem azonban a „titkos” útvonalakat, melyek a Hősök tere közelébe visznek.

Megérkezvén megkönnyebbültem: az akció egész jól szervezettnek tűnt! A színpad nem az óriásplakátokon ábrázolt módon, keresztben a téren húzódott, hanem szembe az Andrássy úttal, mintha a zenészek maguk is a Vezérek közé csatlakoztak volna. A pódium fölött Gábriel arkangyal kémlelte a gyülekező tömeget. Minden erőfeszítés nélkül sikerült a Dózsa György útig felfejlődnünk, hacsak azt nem vesszük ezek közé, hogy lányom az 500 Ft-ért vásárolt lufi nyuszi fülei segítségével törte nekünk az utat. Szóval baráti árak uralták a vidéket, ráadásul a szervezők a várható népsűrűséget jól mérték fel, még a mobil WC-k zöld jelzésére sem kellett sokat várni.

Tökéletesen indult az este, pedig nem nevezhetjük jó előjelnek a mártírok családjainak tiltakozását, mely szerint „bulit” csinálunk az újratemetés helyszínén és napján. Emiatt nem haragudhatunk rájuk. Csupán szomorúak vagyunk, hogy akadnak, akik a rock zenét 2014-ben még mindig az öncélú bulizással, zülléssel azonosítják. Pedig két olyan zenekar segített a megemlékezésben, akik évtizedekig a vasfüggöny, illetőleg a Fal árnyékában (zen)éltek.  A német vendégzenekar ’90 körül agyonjátszott slágere, a Wind of Change és maga a Nagy Történelem szinte oda-vissza hatottak egymásra. Szóval ez nem ugyanaz, amikor a falunapon a két céllövölde közé tákolt színpadon valaki eldanolja, hogy ősi játék a jojó.

IMG_4242j.jpg

Az Omega sem az említett dallal lépett deszkákra fél nyolc tájban. Sőt: komplett szimfonikus zenekart hoztak magukkal. Egyéb esetben a magam lepusztított rocker agyával nehezen értem, hogy miért nem egyszerűbb a Petróleum lámpát, a Kötéltáncot és a többi „tutit” a maguk valójában lejátszani. Így legalább nem lenne kétesélyes a siker, ráadásul milliószor kevesebb szervező munkával és költséggel párosulna ez a tény. De most az ünnepi alkalomhoz valóban jobban illet ez a fajta tálalás.

Örömmel nyugtáztam Molnár György „Elefántot” (gitáros), és Mihály Tamás basszusgitárost a színpadon, hiszen a debreceni Nagytemplomban felvett Omega-oratóriumból ők nem vették ki zenészként a részüket. Igaz, ahogy korábbi interjúnkból kiderül, „Misi” nagy álma volt ez a Hősök terén megvalósult, monstre koncert. Nem a tervezett időre jött össze, de annál nagyobbat szólt!

Beethoven Sorsszimfóniájának jól ismert hangjaival indított a magyar legenda, majd archaikus ábrák színezték át a kivetítőket, és az intro átfolyt a Babilon című, kultikus dalba. Sajnos, itt is, mint máshol, máskor és a következőkben is, az első tétel szinte áldozatul esett a lassan éledő hangosításnak. Idővel azonban kitisztultunk, és hallhattuk a már eleve mélyebb Omega-dalok szimfóniává érett változatait. Persze, Régi csibészek, Ha én szél lehetnék és a már említett világítóeszköznek emléket állító nóta nem voltak. A gyöngyhajú lány viszont eljött értünk a ráadásban. A Bajza utcáig áradt a taps és az éneklés.

Ettől még nem adhatunk igazat a tiltakozóknak, de kétségtelen tény, hogy a Scorpions szokásos önmagát hozta az alkalomra, nem állítottak össze „ünnepi” setlistet. A program kisebb eltérésekkel a három évvel ezelőtti (muhaha!) „búcsú” turné anyagával volt szinte azonos. Azért azt nem ártott volna számításba venni, hogy Budapesten ez a „búcsúzó-trükk” kellett 2011-ben az Aréna megtöltéséhez; azt megelőzően csak egy kisebb csarnok megtöltése volt Syma ügy. A Coast to coast instrumentális, vagy a tíz perces dobszóló inkább a bensőségesebb alkalmakra tartogatandók kategóriájába esnek. A The Zoo sem valószínű, hogy a budapesti állatkert közelsége miatt csendült fel, sokkal inkább a megszokás keze írta bele a programba.

IMG_4443j.jpg

Oké, a Sting in the Tail nem csak a (szintén muhaha) „pályafutást lezáró” album első száma, hanem állandó nyitódallá vált ízeltlábúéknál. Viszont a Rock You Lika A Hurricane, Still Lovin’ you és az említett „forradalmi dal” hármasát én előrébb mentettem volna a ráadásból. Amúgy is visszásnak érzem, amikor a banda kéretni kezdi magát az „utolsó szám” – ez esetben Big City Nights – után, pedig a tíz hónapos csecsemőkön kívül mindenki tudja: e három örökbecsű nélkül úgy sincs Scorpions koncert. Talán a tömeg nyolcvan százaléka sem állt volna a térhez illeszkedő szoborként az idő nyolcvan százalékában, ha az elején beindítják mind fizikálisan (Rock you…), mind érzelmileg (másik kettő). Így csak időnként visszhangoztunk fáradt zarándokok templomi kórusaként egy-egy here I am-et Klaus Meine énekes szüntelen unszolására.

A beszámoló elején említést tettem az emberléptékű szervezettségről. Nos, ez mintha túl jó mértékben valósult volna meg. Nem álltunk irdatlan távolságra a színpadtól (vedd kb. a Dózsa György út – ismeretlen katona sírja távolságot), mégis beszédhangon mesélhettem a mellettem állóknak a dalok történetét (legalább egy valami van az életben, melyről az átlagembernél többet tudok). Természetes, hogy nem akarták a kelleténél nagyobb módon zavarni meg a környéken lakók éji nyugalmát – a rock-ünnep csaknem háromnegyed tizenegyig húzódott – meg arra is lehetett számítani, hogy szolid családok alakítják ki a hallgatóság többségét, de azért ez mégiscsak a ló másik oldala volt.

No, de ennél több probléma tényleg már nem volt. Sikerült az ünneplés, mégpedig méltóképpen! Két ellentétes félidőt figyelhettünk (hogy a foci vb is kapjon egy mondatot): egy ünnepélyes Omega, és egy „bulizósabb”, de az emléknaphoz még bőven méltó Scorpions uralta ezen az estén a színpadot. És mivel ingyé’ volt, néztem ugyan az ajándék ló fogát, de azért – bízom benne, hogy rengetegek nevében – had mondjak köszönetet mindenkinek, akiknek köszönni lehet ezt a hétfő estét!

FOTÓK: TÖRÖK HAJNI. TOVÁBBI KÉPEK ITT. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr116384345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PiBá 2014.06.19. 19:52:20

Háát ..

A hangosítás rekord volt! Ilyen rosszat régen hallottam.

Omegáék eléggé erőtlenek, lelkesedés mentesek voltak. Kár egy legendát így kikezdeni.

A Scorpions még a rossz hangosításon is képes volt átjönni. Úgy álltak a koncerthez, ahogy kell. Energikusak voltak.

MAC-Ka 2014.06.19. 20:05:29

"Csupán szomorúak vagyunk, hogy akadnak, akik a rock zenét 2014-ben még mindig az öncélú bulizással, zülléssel azonosítják."
Sajnos úgy látom fogalmad sincs, mit írtak, mire gondoltak azok az emberek... :(
Amit írsz azt ők sem mondták, nem tudom miért akarod rossz színben feltüntetni őket.
DE igazuk van abban hogy egy újratemetés napját (pláne mártírhalált emberekét) nem ízléses rockkoncerttel "ünnepelni".
Akkor sem ha mindkét csapat a kedvenceim között előkelő helyen van.
Lehetett volna pl a hétvégén (előtte vagy utána).
Tudod az a baj, hogy ez nem véletlenül volt így :(

MAC-Ka 2014.06.19. 20:22:57

Még egy megjegyzés: a vasfüggöny megszűnését lehet ünnepelni ilyen módon, a mártírokra való emlékezést nem. Csak most éppen "átdefiniálják" ezt a napot :(

polgári kór 2014.06.19. 20:38:32

Demszky felszólalt? Paradicsomot kapott-e?

nu pagagyí 2014.06.19. 20:57:23

A türkmén basi is itt csápolt?

viliricsi 2014.06.19. 21:18:43

Ugyan nem vagyunk (továbbra sem) politikai lap, de azért illik válaszolnom.
Az információimat a napi sajtóból vettem - a hozzátartozók véleményéről - amit én tiszteletben is tartottam. Nem tüntettem fel rossz színben őket, sőt, azt írtam: "Nem lehet rájuk emiatt haragudni".
Ami nekem furcsa (hiszen nekem is lehet véleményem) az az, hogyha pl Beethoven vagy Liszt hangversenyt tartottak volna ezen az estén a Hősök terén (az Omega félig-meddig megtette), annak semmi megosztó jellege nem lett volna. Így, hogy rockzenészek álltak a színpadon, megy a savazás, független attól, milyen zenét játszanak, miről szólnak a dalaik, hogyan látják világunkat. Közhely számba megy ezt leírni, de ha az imént említett muzsikusok kortársaink lennének, jó eséllyel ők is rockban utaznának.

Balt 2014.06.19. 21:32:34

@MAC-Ka: "Sajnos úgy látom fogalmad sincs, mit írtak, mire gondoltak azok az emberek... :("

Amikor Jánosi Katalin Horntól Gyurcsányig bármely utódpárti elnökkel parolázik, akkor nemigen van erkölcsi alapja bármit a Wind of Change szerzőinek meghívói szemére vetni. Máskor - ha még adódik lehetőség, bár kötve hiszem - tessen meghívni a SzA Déri Hadseregcsoport férfikart Internacionálét énekelni. De ez itt erősen off.

MAC-Ka 2014.06.19. 21:57:44

@viliricsi: Elhiszem, hogy nem akartad rossz színben feltüntetni, de azzal hogy ezt írtad róluk (ki másról): " Csupán szomorúak vagyunk, hogy akadnak, akik a rock zenét 2014-ben még mindig az öncélú bulizással, zülléssel azonosítják." szerintem mégis megtetted, mert nem biztos, hogy a rock ellenzői lennének. Egyszerűen nem találták ízlésesnek a mártíroknak (sajnos csak utólag) megadott végtisztesség összevegyítését a "szabadság napjával". Ez utóbbira jó és illő választás lehet ez a koncert, az előbbire nem. Kár, hogy ma ez a politikai akarat, hogy az előbbi eseményt lassan felülírja az utóbbi, annak is egy személyhez köthető része. Mintha ő hozta volna el a szabadságot. :( Sajnos éppen úgy teszi/kommunikálja ezt, mint tették azok, akik ellen pont ezek a mártírok küzdöttek :(
Mennyivel jobb lett volna ha a koncert pl hétvégén van, nem munkanapon (így én is el tudtam volna menni :( ), a hétfő pedig maradt volna a kegyeleté és a megemlékezésé. De nem ez a szándék. :(

MAC-Ka 2014.06.19. 22:06:06

@Balt: Sajnos azért nem off, mert a szerző beletette ezt a kitételt, még ha nem is úgy gondolta.:(
Sajnos, akik ellen ezek a mártírok küzdöttek, azok igazi "utódja" most a "szabadság hozójának" szerepében tömjénezi magát. :( De ha te csak a propaganda szintjén érted a magyar valóságot... Szerintem ha éltél volna az ötvenes években te lettél volna a leglekesebb híve az akkori "demokráciának" (mert ugye azt írta az újság hogy az van), lelkesen örültél volna az ötéves terveknek, ahol egy lépéssel előtte jártunk a "rothadó nyugatnak" és örültél volna hogy minden hatalom a dolgozó népé és a burzsujok és a multiségek...akarom mondani a külföldi kizsákmányolók helyett a jóságos állam kezébe kerültek a gyárak.
No igen, hányan hittek a propagandának akkor is :(

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.19. 22:29:55

@MAC-Ka: Ha annak a közleménynek az utolsó mondata elmarad, akkor el is tudtam volna fogadni. De az utolsó mondattal teljesen egyértelművé tették, hogy nem az emlékek fájnak nekik, hanem simán politikai célja volt.

Balt 2014.06.19. 22:37:51

@MAC-Ka: Nem tudtam, de épp most hallottam (egy erről szóló vitaműsorban amúgy asszem egy ballib újságírótól), hogy Pongrátz Gergely azt mondta a temetési meghívásra, hogy "azt az 5 kommunistát el tudjátok nélkülem is temetni". Krassó György ellentüntetést szervezett a temetés napjára. Úh egy kicsit visszavehetsz a lóarcból.

MAC-Ka 2014.06.19. 22:45:25

@metal: Igazad van abban, hogy ennek kapcsán politikai cél IS volt, hiszen a haláluk és az újratemetésük politikai esemény IS volt. Ettől nem lehet elvonatkoztatni. Amúgy fentebb Balt volt szíves belinkelni, hogy közülük sem mindenki pontosan egyformán érez az eseménnyel kapcsolatban. Lehet, hogy az utólag került oda (még a stílusa is más), de ettől még az első felének mondandója nem változik
Sőt, ez a koncert is bevallottan és célzatosan politikai rendezvény IS volt, nem? Akkor eléggé nyilvánvalóan a hozzátartozók is politikai véleményt IS mondtak ezzel.

MAC-Ka 2014.06.19. 22:51:44

@Balt: Értem, szóval azok "csak" kommunisták és nem érdemelnek kegyeletet? Felejtsük el őket és ünnepeljük a szabadság hozóját? (Bár régebben saját maga nevezte saját magát '56 örökösének és folytatójának, de az már a múlté...töröl, töröl...)
Szóval nem nekem kellene visszavennem...bár ahogy halad ez a rendszer, kénytelen leszek, ahogy kb 30 éve is kénytelen voltam :( )

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.19. 23:09:15

@MAC-Ka: Aki a végét írta a szövegnek, annak nem politikai célja IS volt, hanem csak az, különben az nem került volna bele.
Tegyük hozzá, hogy minden épeszű ember örülne annak, ha több száz ezer ember ünnepli meg a hős nagypapáját.

Balt 2014.06.19. 23:15:48

@MAC-Ka: Mondjuk, hogy (még?) elég ambivalens a megítélésük. Bár ahhoz azért tényleg pofa kell, hogy a kvázi vérbíró Apró vej Nagy Imre szellemi örökösének tartsa magát...

A temetésen akkor megjelentek 3 apropóból mehettek el:
1. '56-ra emlékezvén, egyszerűen a történelmi fuvallatot (Wind of Change, ugye) átérezve
2. Gyászszertartásra, még talán a vér szerinti leszármazottak is, bár Jánosi Katalint a fenti okok miatt nem számítanám ide...
3. Részben az 1. attitűddel átfedésben, voltaképpen forradalmárként (lásd: Orbán)

(4. Kivezényelt titkoszolgaként; 5. morális okokból távolmaradók, pl. Pongrátz)

MAC-Ka 2014.06.19. 23:26:37

@metal: Én sajnos nem tudtam ott lenni, lévén munkanap :( de ha te igen, hányan ünnepelték a mártírokat? Hányan tudták egyáltalán az apropóját a koncertnek?
A "szabadság napja" mit is jelent nekik? Láttad a reklámspotokat? Mivel is reklámozták a koncertet? Kit is ünnepeltek akkor?
Mindegy, sajnálom hogy nem lehettem ott és sajnálom hogy a koncert nem valami egyértelműbb rendezvényként jött létre :(

MAC-Ka 2014.06.19. 23:34:54

@Balt: És egy saját maga által is *bevallottan* és láthatóan egypárturalmi rendszer építőjének akkor milyen pofája kell legyen, hogy a forradalom folytatójának tartsa magát? (maximum annyira mint kádár :( )
Orbán annak idején a történelmi fuvallatot úgy érezte át, hogy itt a SAJÁT lehetősége a hatalom megszerzésére és aszerint beszélt hogy ÉPPEN mivel tud ebben előbbre jutni.
Azóta már néhány sasszén és pávatáncon túl már totálisan másról beszél. De persze mot éppen az akkori "forradalmásrságának" imidzsét építi.
Nem tudom hol voltál a 60-as, 70-es 80-as években, de ha nem látod a párhuzamokat, akkor sajnálom, én nem tehetek többet érted.

MAC-Ka 2014.06.19. 23:38:30

@Balt: Ja, és a 4. pontban említett egyik titkosszolga most épp államtitkár lett a forradalmi kormányban...van ilyen...

2014.06.19. 23:40:32

Szomorú nap volt ez, de biztosan sokan jól szórakoztak. Milyen jó buli volt az akkori hatalom által kivégzett emberek újratemetésének napján állami ingyenkoncerten csápolni... A gondolata is bizarr,undorító.A "zenerajongók" lelkiismeretének ára ezek szerint 1 db koncertjegy ára. Tényleg, valaki józanul végiggondolta,mit jelent ez az egész? Miért is pozicionálták át ezt a napot? A mexikóiak zenés népünnepélyt rendeznek halottak napján a temetőben, sőt lakomát is rendeznek, ott ezt természetesnek tartják, nálunk viszont nem, de lehet, hogy erre haladunk. Kövi buli okt 6? Ja nem? miért nem?

mikka 2014.06.20. 00:02:24

@MAC-Ka: Senki nem mondta hogy a mártírhalált halt magyarok emlékére, és kegyeletadásra lett volna szervezve a koncert. A koncert a szabadság napja miatt lett megszervezve, két előadóval a falon innen és túl. Mi a túrót nem lehet ezen érteni???
Senki nem akart itt megsérteni senkit. Aki akart emlékezett Nagy Imrére és társaira, délelőtt, délben, tegnap vagy az előtt, vagy amikor akart, a kormánnyal együtt vagy nélkül.Momentán nekem semmilyen érzelmi kötödésem nincs se a néhai kommunista miniszterelnök se más áldozatokkal kapcsolatban, van viszont az Omegával és a Scorpions együttessel. Én igen is jó ötletnek tartottam és tartom ezt a koncertet, és az a gyanúm hogy nem vagyok egyedül. Elmúltak már azok az idők hogy lekapcsolják a zenét a korcsolyapályán mert Brezsnyev elvtárs elhalálozott :)

MAC-Ka 2014.06.20. 00:25:23

@mikka: Bocs, akkor leírom még egyszer: az, hogy összehozták ezt a koncertet azt én is jó ötletnek tartom és rohadtul sajnálom hogy nem lehettem ott, mert lehet, hogy többet nem lesz alkalmam rá. (Ezért örültem volna egy munkaszüneti napon tartott koncertnek). Senki nem a koncert léte, hanem az időzítése miatt szomorú.
A baj, hogy NEM ezen a napon kellett volna, és a politikai szál pedig az, hogy szándékosan ide lett pozícionálva.
A szabadság napjához ILLIK ez a koncert, a mártírok tiszteletéhez, az újratemetésük megemlékezéséhez NEM. Mit nem lehet ezen érteni?
A nyilatkozat is alapvetően arról szólt, hogy a regnáló hatalom NE NEVEZZE ÁT a megemlékezés napját valami mássá, a szabadság napjává. Tehették volna a mai napra pl. mert ha jól láttam ma van az oroszok kivonulásának évfordulója. Ez jobban a szabadság napja, nem? Költői a kérdés...miért mégis az előbbit választották?

Arra meg azért ne vegyél mérget, hogy nem lesz újra olyan idő, hogy lekapcsolják majd még a zenét ha éppen azt látják szükségesnek.:(

viliricsi 2014.06.20. 07:37:57

Ezennel I. Ricsi néven trónra lépek, és a személyi kultusz, a diktatùra nevében megtiltom a politizálást! Na de komolyan. Minden szerző örülne, ha ennyi kommentet látna írása alatt. De nekem csak az jön le, hogy már ünnepelni sem tudunk. Se meghitten, se bulizva. Bár a rock jellemzően nem bulizene. Tud nagyon méltóságteljes lenni. Itt is az volt.
Hagyjuk már Orbánékat, ez nem az index.hu! Írjatok inkàbb arról, mi tetszett a koncertekben, mely számokat hiányoltátok stb.

magaslabda 2014.06.20. 08:59:36

300 millióba fájt az adófizetőknek ez az ingyenkoncert. Vagyis, átszámítva: ha 50 ezren kimentek volna, akkor 6 ezer/fő a jegy ára- amit fizettünk érte.
Igazából ezeknek a zenekaroknak se Nagy Imréhez, se a szovjet kivonuláshoz az égegyadta világon semmi közük nincs. Számomra is érthetetlen, miért ezt az apropót találták ennek a programnak?

viliricsi 2014.06.20. 09:24:35

Nyilván nem Kóbor János Klaus Meinével ketten üldözték ki magyar földről az oroszokat szuronyos puskával. Az ő fegyverük ennél jóval hatékonyabb volt. A szellemiség, ami miatt meghívták a két zenekart. Az adófizetők pénzéből? Legalább vmit viszont láttunk az adónkból! :-) Láttunk két emblematikus zenekart, talán mindkettőt utoljára. Ennek örülni kéne, mármint nem annak, hogy utoljára, hanem hogy részesei lettünk az élménynek. Kellenek a közös élmények, kellenének a közös nevezők.

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.20. 09:27:02

@MAC-Ka: Elég egyértelmű volt, hogy mit ünneplünk a rendezvénnyel. A tökrészegeket kivéve mindenkinek le kellett, hogy essen (ha előre nem is tudta). A koncertek előtt bejátszott összeállítás elég egyértelmű volt (bár aki kitalálta, hogy az ominózus Orbán beszéd adott részlete 8x hangozzon el, azzal szívesen kezet fognék), majd a koncertek közben, és maguk a zenészek is megemlékeztek a mártírokról (igen a scorpions is).

A Markó utcában van a legtöbb rokikártyás autó 2014.06.20. 09:30:24

@magaslabda: Ami az Omegát illeti, ők a szocialista időkben volta sikereik csúcsán, mellesleg a sok hónapos szibériai szovjet turnékat mindig ügyesen kisakkozták - nekik a rendszerváltozás már csak a nosztalgiakoncerteket jelentette. Ezek a veteránok már enélkül is rendesen megszedték magukat, fizikailag se igazán alkalmasak már egy színvonalas produkcióhoz, nem értem miért kell életfogytiglanig zenélni...persze van az a pénz...Inkább a fiatal, ill. a rendszerváltáskor indult együtteseknek kéne lehetőséget adni, akik még aktívan zenélnek, és újabb közönséget generálna számukra egy ilyen "ingyenes" buli.
Egyébként a 300 milliós költségvetés szemérmetlenül sok, pláne a jelenlegi körülmények között.

MAC-Ka 2014.06.20. 09:44:27

@metal: Hát ez az, pont ez a "8x-os részlet" (és amiért így lett), az ami a vita tárgya :(
Meg részemről az is, miért hétköznap délután került rá sor, bár ez az előbbivel szorosan összefügg :(
Útállak is benneteket ;)))) hogy el tudtatok menni

andalgó kandalló 2014.06.20. 09:49:23

@MAC-Ka: Kóbor interjúban (Metropol) benne volt, hogy mivel egyetlen meccsről sem maradhat le, így a fellépésük ehhez volt igazítva! Milliókat kaszál, és ő mondhatja meg, pontosan mikor nyomja le azt a 75 percet...

metal · http://electric.blog.hu 2014.06.20. 10:17:37

@MAC-Ka: a 8x-os részleten kívül semmi gond nem volt azzal a "propaganda" műsorral. Szépen megszólaltak benne jobb, bal, sőt sz. jobb személyek is. Én is jobban örültem volna egy hétvégi időpontnak, de a részvételt mindenképp meg kellett oldanom (valóban szerencsés vagyok, hogy volt rá lehetőségem, hogy megoldjam).
@magaslabda: 50e-él biztosan többen voltunk. A híradások 500e-re teszik a részvételt, ami meg biztosan túlzó, saját becslés szerint olyan 100-150e lehetett a tényleges létszám.

Balt 2014.06.20. 11:54:01

@MAC-Ka: "Tehették volna a mai napra pl. mert ha jól láttam ma van az oroszok kivonulásának évfordulója."

Az a Demszky-érában volt, Pa-Dö-Dövel meg nyugdíjasok gumibotozásával (Kuncze belügyminisztersége idején).

Balt 2014.06.20. 12:03:08

@viliricsi: OK. Ontop: Eléggé oldalról néztük, de az Omega tényleg pocsékul szólt, mintha az ének kontrollja lett volna csak kiehangosítva, a hangszerek meg erősítés nélkül. (Ehhez képest Kóbor ott volt a szeren még 70+ évesen is. Elképesztő.) Először azt hittem, a mélyeket elfújja a szél ("változás szele", hogy örüjjenek a maszoposok), de ugye a mélyfrekvenciák kevésbé irányérzékenyek. Na meg a Scorpions megmutatta, hogy rendesen is tud szólni oldalt is, tehát mégis a "zelőzenekarnak nem jár jobb" lehetett benne. Bár ennél talán jobb az együttműködés közöttük, úh mégsem értem...

Annak örültem volna, ha a végén együtt is megjelennek a színpadon (mondjuk a Gyöngyhajú lány vagy pláne a Wind of Change apropóján), pláne a 25 éves évfordulónak dedikáálva, felkonffal, hogy kihúzzák a jánosikatalinisták méregfogát, de ehhez nyilván össze kellett volna próbálni. (A ráadáskor már nem voltam ott.)

Balt 2014.06.20. 12:04:58

@magaslabda: Igenigen, Gréczy Zsolt száma illik csak a zeseményhez, vitán felüli. (Bye bye Szása)

Balt 2014.06.20. 12:08:34

@metal: "és maguk a zenészek is megemlékeztek a mártírokról"

Erről ezexerint lemaradtam, épp fentebb hiányoltam.

Az Orbán beszéd tényleg sok volt, bár bejátszották Kéri László, Konrád György stb. mondókáját is - ebből nem sokat értettem. Jellemző, hogy az első sorokban (jobbára talán Jobbikos) csápolók mindet kifütyülték.

Balt 2014.06.20. 12:15:32

@A Markó utcában van a legtöbb rokikártyás autó: "ill. a rendszerváltáskor indult együtteseknek kéne lehetőséget adni"

Megvolt: a Padögök rendszeresen hakniztak minden demszkigrádi "búcsú"-ban... (Asszem pont ez volt a korábbi neve a rendezvénynek, mármint: "budapesti búcsú", bár meglehet, tényleg 19-éhez volt kötve, nem 06.16.-hoz. Aztán lett belőle "Kapcsolat koncert" a 2000-es évekre.)

Nem vagyok képben, de a 300 millió nem tűnik soknak összességében a rendezvényre, pláne, ha a napi összes program kijött belőle. (Szokásos maszopos irígységben szenvedőknek: nyilván nem az Omega és Scoprions 10-12 zenésze osztozott a fejenként 20-30 millión...)

viliricsi 2014.06.20. 12:59:55

@Balt: Volt ez néhány évtizede fordított felállásban is, tehát a Scorpi lépett deszkákra az Omega előtt. Ott sem tudunk semmilyen szívatásról, itt sem lehetett emiatti törlesztés. Főleg, hogy az Omega nem előzenekar volt, hanem két egyenrangú csapat lépett fel ezen az estén.
Egyszerűen arról lehetett szó, hogy egy szimfonikus és egy rockzenekart egyidejűleg tökéletesen hangosítani emberpróbáló feladat. Ilyenkor minden egyes hangszert külön hangosítanak.
Közös produkció egyébként volt, pont a ráadásban, a Wind of Change jelentette ezt (Elefánttal és Meckivel).

Balt 2014.06.20. 21:44:19

@viliricsi: Rendben, elégedetten nyugtáztam.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum