RockStation

10 rockzenekar akiknek bejött az énekes váltás

2015. november 21. - sebiszabi

microphone.jpg

A legtöbb zenekar életében az egy érezhetően nagy trauma, amikor az énekesi poszt üresedik meg. Az ok igazából mindegy is, egyszerűen előfordul, hogy az addig felépített kemény melóval a zenekar is simán megy a kukába, mert újra kell kezdeni az alapoktól. 
De szép számmal akadnak azért olyan példák is, amikor a váratlan vagy éppen szükségszerű váltás akkora lökést adott az adott zenekarnak, hogy azok meg sem álltak a világra szóló hírnévig. Ez utóbbi példákból szedtünk össze tízet (meg még egyet, mert azt szoktuk), akik szerintünk megváltoztatták a zenekar életét, meg egy kicsit a világot is. 

10. Joey Belladonna - Neil Turbin helyett az Anthraxben

Neil Turbin énekes kilépése az Anthrax-ből egy rakat thrash metal énekes előtt kinyithatta volna az ajtót. Azon azonban egy a hagyományos metaliskolán nevelkedett énekes, Joey Belladonna lépett be. Pedig akkoriban és igazából ma sem kívánja meg a műfaj a thrash énekesektől, hogy hogy kimondottan jó képességeik legyenek ezen a téren. Joey Belladonnánál ezek a képességek azonban adottak voltak, talán emiatt is juthattak 1985-ben nagykiadós szerződéshez.

9. Ian Gillan - Rod Evans helyett a Deep Purpleben

Miután három albumot felénekelt a Deep Purple soraiban Rod Evans a zenekar egy kicsit keményebb irányba fordult volna, amihez így új énekes is kellett. Így esett a választás egy Ian Gillan nevű úrra, akinek hathatós közreműködésével olyan legendás és kereskedelmileg is sikeres lemezek születtek, mint a Deep Purple helyett a Rock, a Fireball, a Machine Head, vagy a a Who Do We Think We Are.

8. Corey Taylor - Anders Colsefni helyett a Slipknotban

Nem tudjuk hány Slipknot rajongónak mondunk újat, de a Slipknot első albuma a Mate. Feed. Kill. Repeat. volt 1996-ban , amin egy Anders Colsefni nevű srác énekelt. Miután a banda egy kicsit dallamközelibb énekest akart, így Conselfini ütősként folytatta tovább (nem sokáig) és egy Corey Taylor nevű srác érkezett a zenekarba a Stone Sour nevű bandából. Taylor egyszerre volt erőteljes és dallamos, színpadi jelenléte pedig maga volt a tökéletesség. Az, hogy a Slipknot a világsztár státuszig vitte nagyban neki köszönhető.

7. Sammy Hagar - David Lee Roth helyett a Van Halenben

Az 1984 című lemez turnéján a Van Halen tagjainak már annyira megromlott a viszonya David Lee Roth énekessel, hogy az elválás szükségszerű lett. A bandába a helyére kerülő Sammy Hagar pedig úgy megosztotta a rajongótábort, hogy sokan egyből a zenekar végét is vizionálták. A Sammy Hagar és a zenekar válasza csupa Billboard listán No. 1-es lemez lett minderre. Más kérdés, hogy aztán 1996-ban Hagar is kilépett a bandából, amiben ma éppen David Lee Roth énekel.

6. Mike Patton - Chuck Moseley helyett a Faith No Moreban

Chuck Moseley a Faith No More eredeti énekese sosem volt egy egyszerű figura, de amikor az Introduce Youself lemezbemutató party-ján elaludt a színpadon, társainál végképp betelt a pohár. Helyére a Mr. Bungle énekese Mike Patton került, aki eléggé eklektikus zenei hatásit is behozta a zenekarba, nem beszélve az őrült színpadi énjéről. Így aztán a Faith No More is egy erőteljes, dinamikus zenekarrá fejlődött az elmúlt évek során. Köszi neked Mike!

5. James LaBrie - Charlie Dominici helyett a Dream Theaterben

Miután Charlie Dominici elérte saját képességeinek a határát, a zenekar úgy döntött, hogy útjára engedik az eredeti énekest. Majd' két évig keresték a tökéletes utódot és többszáz meghallgatás (és egy rövid idejű átmeneti énekes) után esett a választás végül James LaBrie-re. Köztudott, hogy a banda már-már betegesen törekszik a tökéletességre, minden apró mozzanatot kielemeznek zenéjükben. Ehhez az attitűdhöz tökéletes párosítás James LaBrie énekesi kvalitása.

4. Ronnie James Dio - Ozzy Osbourne helyett a Black Sabbathban

A 70-es évek végén a Black Sabbath utolsó két albuma gyönyörű szépen beleállt a földbe, aminek köszönhetően a tagok közti ellentétek kiéleződtek és aminek a következményeképpen Ozzy-t kivágták a bandából. A megmaradt tagok telefonáltak párat és ügyük mellé megnyertek egy bizonyos Ronnie James Dio nevű figurát, aki akkor már három zseniális Rainbow albummal tette le névjegyét. A banda újragondolta a hangzásvilágot, hogy jobban passzoljon Dio hangjához és fantasy alapú szövegeihez. Az eredmény? Heaven and Hell és a Mob Rules albumok, amik azóta már gigaklasszikus és megkerülhetetlen alapvetések lettek.

3. Phil Anselmo - Terry Glaze helyett a Panteraban

A banda a 80-as évek végére le akarta vetkőzni glam múltját és valami keményebb irányba szerettek volna fordulni. Ehhez a korábbi énekes hangja nem passzolt, ezért a csere mellett döntöttek. Néhány átmeneti énekes után a new orleans-i fenegyerek Phil Anselmo landolt Texasban és az első, kissé alulértékelt Power Metal (1988) lemezen megmutatta, hogy mennyire változtatja meg az ő hangja az egész Pantera stílusát. Aztán ez a stílus pedig tökéletesen leigázta 90-es évek metal színterét, örökre nyomot hagyva ott.

2. Brian Johnson - Bon Scott helyett az AC/DC-ben

Bon Scott tragikus halála okozta sokkból ébredve az AC/DC, Scott szüleinek támogatása mellett, elkezdte keresni az új frontembert. Brian Johnson is megjelent az egyik meghallgatáson és röviddel azután be is vették a bandába. Nem sokkal ezek után rögzítették visszatérő lemezüket a Back In Black-et, ami az egyetemes zenetörténelem egyik legsikeresebb albuma lett. Ezt a pillanatot tekintik a banda újjászületésének és azóta is a világ élmezőnyében tanyáznak, teljesen megérdemelt módon.

1. Bruce Dickinson - Paul Di'Anno helyett az Iron Maidenben

A legendás Iron Maiden első énekesének, Paul DiAnno-nak lábára drogozási szokásai és vállalhatatlan színpadi performanszai miatt kötöttek útilaput. Néhány csóka meghallgatása után érkezett egy Bruce Dickinson nevű arc, aki azon nyomban meg is kapta a melót. A The Number of the Beast volt Dickinson első lemeze a bandával, de kapásból zseniálisat alkotott. És ez még csak a kezdet volt egy sor olyan Maiden lemez előtt, ami mára már kult státuszig jutott. Emellett Dickinson színapdi megjelenése és ahogy a tömeggel bánik emelik őt a világsztárok közé. 1999-ben a bandába másodszor is visszatért, akkor is új lendületet adva a zenekarnak. Nem lehet kérdés, hogy Bruce Dickinson minden idők legjobb rock-, metal csere énekese.

+1. George 'Corpsegrinder' Fisher - Chris Barnes helyett a Cannibal Corpseban

Kétségtelen tény, hogy Chris Barnes az ultramély, gurgulázó torokhangjával a death metal csúcskategóriás előadói közé röpítette a Cannibal Corpse-ot, azonban később a zenekar iránti elkötelezettsége erősen csökkent, így aztán szépen seggbe is rúgták. Helyére a Monstrosity hörgője George 'Corpsegrinder' Fisher, a Nyak érkezett , akivel aztán a Cannibal Corpse komplett mezőgazdasági és faipari vállalkozás lett. Szántottak és fűrészeltek ezerrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr828095660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlbaZen 2015.11.22. 19:18:31

Jimi Jamison Dave Bickler helyett a Survivorben.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.11.22. 19:20:55

a maiden a másik két énekesével is ugyanolyan jó számomra, mint dickinsonnal

ezust 2015.11.22. 19:23:52

példa még a Genesis,Marillion

egyinges 2015.11.22. 19:33:23

AC/DC-t csak régit hallgatok, Back In Black-tól már csak saját maguk paródiája lett a zenekar. Bizinsz iz biznisz

morcos68 2015.11.22. 19:51:47

A Sabbath azért Ozzy-val az igazi. Semmi bajom Dio-val, de egy fokkal sem volt jobb a zenekar, mint ő előtte.

kutyanyolc 2015.11.22. 21:05:09

morcos68: mélységesen egyetértek...

we dont want arabs here..So what 2015.11.22. 21:13:24

Ez egy fasz cikk.

Az AC/DC, Van Halen, Iron Maiden, bőven világhírű volt az énekes cserék előtt is, sok évvel korábban, minthogy énekes csere lett volna. A szerző mikor született 95 ben?

2015.11.22. 21:53:38

@morcos68: Arról nem is beszélve, hogy Ozzy karrierje szólóénekesként felívelt, a Sabbath-é meg bukdácsolt.

2015.11.22. 21:57:34

@AlbaZen: Ott a pont. Bár a Survivor már-már komolyzene lenne ezen a listán. :-D

Asidotus 2015.11.22. 22:24:49

@we dont want arabs here..So what:
itt azért simán kétfelé lehetett volna szedni a listát.
Egyik csoport például az AC-DC meg a Van Halen, akik nagyon sikeresek voltak, majd az új énekessel is sikeresek lettek (sőt).
A másik csoport, mint pl. a Pantera meg az Anthrax, ők még nagyon nem voltak sikeresek, az új énekessel lettek igazán befutottak.
A Maiden azért más, mert ott már azért volt egy nem is kicsi népszerűség, de Dickinsonnal szintet léptek. DiAnnoval nem lettek volna ekkora sztárok, de azért bőven nem kis népszerűséget értek volna el

Mercyful Fate 2015.11.22. 22:34:57

ez mekkora gáz szar fos cikk már. :D szerző mikor született? 2001? :D

dr. mesterséges színezék 2015.11.22. 22:38:34

"Charlie Dominici elérte saját képességeinek a határát"

Ja, nem tudott visszafiatalodni a kollégákhoz.

bergengóc 2015.11.22. 22:43:22

" a Deep Purple helyett a Rock" urampista

dr. mesterséges színezék 2015.11.22. 22:48:28

@trev: "Arról nem is beszélve, hogy Ozzy karrierje szólóénekesként felívelt, a Sabbath-é meg bukdácsolt. "

Ez így igaz, de Dio tényleg pont a 2., rövid aranykort hozta - ami után már csak Tony Martinnal tudtak megvillanni 1-2 lemezen.

Tom Bradley 2015.11.23. 00:43:42

Az AC/DC-t nem kellett volna egy kalap alá venni a többiekkel. Egyrészt Bon Scott-tal is nagyok voltak, másrészt senki az ég világon nem akarta lecserélni, sajnos a halála szólt közbe.

cardiobascularis 2015.11.23. 01:38:33

Azért vannak itt nagyon vicces pontok.
A Van Halen ezerszer jobb volt David Lee Roth-szal, mint Hagarral, a Sabbath meg szart sem alkotott Ozzy távozása óta.
Az AC/DC dettó, igazából az összes olyan szám, amit a rajongók szeretnek, mind a Bon Scott-korszakból való. Talán arról lehetett volna írni, hogy Bon Scott nem az első énekes volt, hanem csak a zenekar roadja, és az a váltás tényleg bejött az aussiknak.

Szóval vagy a cím egetverő faszság (10 rockzenekar akiknek bejött az énekes váltás), vagy a szerző ír oltári nagy baromságokat.

cardiobascularis 2015.11.23. 01:41:40

@ezust:
A Genesis egy kalap szar lett Peter Gabriel után. Progresszív rockból diszkózene.

cardiobascularis 2015.11.23. 01:42:41

Szóval énekesváltás egybe. Az énekes váltás azt jelenti, hogy váltás (mondjuk műszak- vagy őrségváltás) közben énekelnek valakik (nem okvetlenül a váltásban részt vevők).

bontottcsirke 2015.11.23. 07:58:33

Lee roth egy buzi volt.

bontottcsirke 2015.11.23. 11:07:07

@we dont want arabs here..So what: akkor ezek szerint a halen buzizenekar volt.

Béla Kovács sültkenőcs 2015.11.23. 11:25:51

Hát eléggé félresikerült ez a cikk... nos, az eredeti ACDC jobb volt... a Cannibal Corpse dettó, a Faith No More esetében mindkét énekessel jó volt, igaz más és más, én egyaránt szeretem a régit és az újat is. A SlipKnot és a Pantera esetében egyetértek a szerzővel...

commando 2015.11.23. 11:54:14

@bergengóc: Hát ezt én sem értem igazán! Talán valaki felvilágosíthatna!

2015.11.23. 11:57:01

@cardiobascularis: A sabbathos véleménnyel nem vagy egyedül, sokan gondolják azt, hogy Ozzyval volt az igazi. Az lehet. Viszont Dioval és Tony Martinnal később sokkal jobb zenéket, dalokat írtak, ez a két tag klasszis énekes, különösen Ozzyhoz képest. Hallgasd meg Tony Martinnal az Eternal Idol című számot, reggelire megeszi a korai dalaikat

gigabursch 2015.11.23. 13:28:27

A Pokolgépet fel se merte hozni a cikk szerzője...

Egyébként én Joe-t jobban bírom mind Kalácsot, de legyünk őszinték mind a kettő jobb, mint a jelenlegi: "mikrofonnál Glenn Danzig"...

Amúgy nem hótt mindegy?
Ízlés nem vita tárgya.
Ennyi erővel bedobható lett volna a Pink Floyd is vagy épp sok más is

Személy szerint Dio-t jobban bírtam mint Ozzyt, de igazában Ozzynak legjobb a szólókarrier lett, ahogy ezt fentebb is megírták.
Hagart is jobban bírom, mint Roth-ot, viszont az AC-DC-t sehogy se. AZ olyan mint húsleves. Egyszerű osz't kész.
Viszont a Sepultura egyértelműen eltévedt az énekesváltásával anno.

cardiobascularis 2015.11.23. 13:33:02

@Nűnű00:
Na neee....
Az összes igazán ismert számukat Ozzyval hozták össze. Olyat, mint a Paranoid, a maga egyszerűségével és lendületével, az életben nem alkotnak még egyet, de olyanokat sem, mint az első két lemez számai.
(Voltam jó pár koncertjükön, mindegyik énekessel, Ozzyval A Black Sabbath voltak, a többiekkel meg egy középszerű rockbanda a millióból.)

Lehet, sőt, biztos, hogy Ozzy után jobb énekesek voltak a zenekarban technikailag, de az a karizma, ami Ozzyból süt, egyikükben sincs meg nyomokban sem.

cardiobascularis 2015.11.23. 20:46:41

@bergengóc:
Na jó, azt mindenki tudja, hogy volt ilyen lemezük, de ez a baromság vajh mi lehet:
"a Deep Purple helyett a Rock" - attól eltekintve, hogy valami rettentő szar fordítás.

cardiobascularis 2015.11.24. 04:12:42

@bergengóc:
Mármint rettentő szar fordítás?

commando 2015.11.24. 06:41:05

@bergengóc: Jó, jó most talán már értem, de miért a Deep Purple helyett a Rock? Akkor már inkább a Shade of Deep Purple UTÁN a Rock. No de mindegy, a zenekar értékeiből ez így mit sem von le. A fenti felsorolásból messze a legjobbak számomra. (No meg a Genesis - Peter Gabriel, Black Sabbath - Ozzy Osbourne, AC/DC - Bon Scott, mert ők még tudtak zenélni is, nem csak énekelni!) No de hiába, aki Cseke Lászlón nőtt fel, az már csak ilyen.

dr. mesterséges színezék 2015.11.25. 16:43:17

@gigabursch: "Hagart is jobban bírom, mint Roth-ot, viszont az AC-DC-t sehogy se. "

Irgalomattyanehaggyel! Nem hittem volna, hogy rajtam kívül létezik ember, aki az EREDETI AC/DC-it IS hámozott lufinak tartja.

gigabursch 2015.11.27. 09:38:44

@dr. mesterseges szinezek:
jajj, de praktikus kifejezés ez a hámozott lufi.
Megjegyzem...

Egyébként igen.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum