RockStation

2015 legfontosabb rock és metal zenei eseményei

2015. december 26. - magnetic star

2015_moments.jpg
Mielőtt még búcsút vennénk 2015-től, az éves toplisták összeállítása mellett ideje számba venni az esztendő legfontosabb eseményeit is. Újabb felemelő és lesújtó hírekben gazdag év közelít a végéhez. Számos főcímet láthattunk, amelyek öröm-vagy éppen gyászkönnyeket váltottak ki. Nehéz tíz történésben összegezni az egész évet, az alábbiak mégis pontos képet adnak arról, mi minden zajlott le a rock és metal színtéren 2015-ben.
Újabb hőn szeretett zenészeket vesztettünk el, más kedvenceink pedig búcsúturnéik során köszöntek el tőlünk. A műfaj egyik ikonja győztes harcot vívott a rákkal, két másik zenész pedig a jelek szerint végre-valahára elásta a csatabárdot. Emellett két tragikus és egészen hihetetlen, számos emberéletet követelő eset is történt idén az európai koncertéletben.
Tekintsük át ismét 2015 legfontosabb rock és metal zenei eseményeit!

10. Kerry King kirohanása a Mayhem Festival szervezője ellen

Amikor a Mayhem Fest egyik szülőatyja, Kevin Lyman „fakónak, kövérnek és kopasznak” titulálta a metalt, a Slayer gitárosa nem rejtette véka alá véleményét a híres promoterről. Így indított: „Tudok-e arról, hogy a turnét nem szervezték meg rendesen? Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy a turnét nem szervezték meg rendesen.” Majd nekiállt a szervezést, a felhozatal színvonalát és az egyes bulik nézettségét ekézni, azt a (közben még javában zajló) turnét szapulva, amelynek éppen a Slayer volt a főzenekara. A többi fellépő közül néhányan ugyancsak kiakadtak King nyilatkozata miatt.

9. A.J. Pero és Phil „Philthy Animal” Taylor dobosok halála

ajpero_philthy_taylor.jpg

Ebben az évben a metal műfaj két neves dobosa is eltávozott az élők sorából: A.J. Pero (Twisted Sister, Adrenaline Mob) és Phil „Philthy Animal” Taylor (ex-Motörhead). Pero szívroham következtében hunyt el március 20-án, 55 éves korában, az Adrenaline Mob turnéja közben. Ily módon a Twisted Sister 2016-ban utoljára turnézik majd. Taylor egy ideje már betegeskedett és november 12-én adta fel a küzdelmet. A hajdani fékezhetetlen dobos olyan klasszikus Motörhead albumokon játszott, mint a Bomber, az Overkill és az Ace of Spades.

8. Dave Grohl törött lábbal is turnézik

„The show must go on!” Akitől ez a szállóige származik, bizonyára látta a kristálygömbjében, mi történik a Foo Fightersszel, illetve Dave Grohllal 2015-ben. Az európai koncertek egyikén Grohl leesett a színpadról és a lábát törte, ám így is nekivágott utána az észak-amerikai turnénak és fáklyás diadalmenetté emelte azt. Az egész nyarat úton töltötte, a színpadon pedig egy hatalmas trónon ülve, a törött lábát kitámasztva játszott. A banda végig teljes műsort játszott, sőt gyakran különleges vendégeket is a pódiumra hívott az amerikai rajongók nagy meglepetésére.

7. Visszavonul a Mötley Crüe

Az eredeti felállású Mötley Crüe bő tíz éve fergeteges sikerrel tért vissza a színre. Most pedig a banda bejelentette, hogy 2015 végén hivatalosan leáll. Azok kedvéért, akik nem hiszik el, hogy valóban a végleges befejezésről van szó: a zenekar szerződésbe foglalta a turnézástól való visszavonulást, ami jogilag sem engedi a további koncertezést. A Crüe szünet nélkül úton töltötte az egész évet Alice Cooper társaságában, és az Óév utolsó napján zárja a turnézást.

6. Visszatér a Disturbed

Az év meglepetését a Disturbed okozta, amikor bejelentette, hogy véget vet a pihenőjének, sőt az új album felvétele is lezajlott, és megvan az első bemutatásra kész nóta is! A mai digitális korban nem akármilyen fegyvertény mindezt ennyire titkoltan csinálni! A hírek lázba hozták a rock világát, a csapat pedig újabb lemezzel jutott fel a Billboard 200-as listák csúcsára. Az Immortalized albumról a The Vengeful One és a The Light nóta egyaránt nagy sikert aratott.

5. Több mint 50 ember halálát okozta a tűz egy bukaresti klubban

A román klubban kitört tűz okozta tragédia kísértetiesen emlékeztet a Great White 2003-as koncertjén történtekre. A Goodbye to Gravity zenekar ünnepelte a lemeze megjelenését Bukarestben, amikor a pirotechnikai eszközökből kipattant szikra lángra lobbant és a tűz gyorsan elterjedt az egész klubban. A közönségen eluralkodott a pánik, az emberek egymást taposva próbáltak kijutni a szűkös kijáraton. A halálos áldozatok száma meghaladta az ötvenet. A zenekarból is csak Andrei Galut énekes élte túl a katasztrófát, a testének azonban több mint 45%-a megégett. A történtek nyomán a román miniszterelnök lemondott.

4. Slash és Axl Rose kibékül

Az év sztorija egy ma is hangos pletykából kerekedhetett volna, mindenesetre a tény, miszerint Slash és Axl Rose újra jóban vannak, már önmagában komoly visszhangot váltott ki. Miközben a rajongók lélegzetvisszafojtva várják a klasszikus felállású Guns N’Roses újbóli összeállását, a zenekarral kapcsolatban minden friss hírnek szenzáció-értéke van. Slash elárulta egy svéd riporternek, hogy rendezték a problémáikat Axllel, aminek „már épp ideje volt”. DJ Ashba és Ron „Bumblefoot” Thal távozása is csak olaj volt a tűzre…

3. Bruce Dickinson győzelme a rák felett

Az Iron Maiden igyekezett titokban tartani Bruce Dickinson rákdiagnózisának részleteit. A bejelentést óvatosságból csak azután tették közzé, hogy Dickinson már hét heti kezelésen túl a gyógyulás útjára lépett. Így sikerült elkerülni, hogy a rajongók totális pánikba essenek. Az igazán ijesztő az volt, hogy az énekesnek két rákos daganat is volt a nyelvén, ami sokakban ébresztett komoly kétségeket azt illetően, tud-e majd valaha újra énekelni Bruce. Mint kiderült, a legutóbbi Iron Maiden albumon („The Book of Souls”) már betegen dolgozott a stúdióban, így az eleve lenyűgöző vokális teljesítménye még inkább felértékelődik.

2. 48 éves korában elhunyt Scott Weiland

Az egykori Stone Temple Pilots és Velvet Revolver frontember a szólóbandájával volt úton, amikor holtan találták a turnébuszon. A rendőrök kiérkezését követően megkezdődött a helyszínt és a halál okának vizsgálata. Weiland hálószobájából, sok egyéb szer mellett, jelentős mennyiségű kokain, altató tabletta, valamint bipoláris zavarok és skizofrénia kezelésére felírt gyógyszer került elő. A toxikológiai jelentés a halál bekövetkezte után 1-2 hónapon belül esedékes.

1. Kilencven ember életét követelő terrortámadás a párizsi Bataclanban

November 13-án, pénteken, egy időben több terrortámadás is történt Párizsban. A százharminc áldozat legtöbbje a Bataclan klubban, az Eagles of Death Metal koncertje alatt vesztette életét. Amikor a hatodik dal után kitört a lövöldözés, a zenekar tagjai gyorsan elhagyták a színpadot és a kijárat felé menekültek. Ők szerencsésen túlélték a borzalmas eseménysort, kilencvenen azonban a helyszínen lelték halálukat. Decemberben az együttes visszatért Párizsba, ahol a U2-val lépett fel és felkereste a kegyeleti helyet is a Le Bataclannál. Az Eagles of Death Metal ígéretet tett arra, hogy az első zenekar lesz, amely fellép a Le Bataclanban az újbóli megnyitás után.

+ 1 Újra lemezen dolgozik a Rammstein

Valószínűleg a legtöbb rocker szája mosolyra húzódott, amikor október elején a Rammstein facebook oldalán egy stúdiós kép mellett csak ennyi jelent meg Back on! Igen, újra aktív a Rammstein. A piromán germánok ráadásul nemcsak egy új albumon dolgoznak, hanem 2013 után újra koncerteznek a legtöbb nagy európai rockfesztiválon.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr318196922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bobc 2015.12.27. 07:13:47

+2: És meghalt Chris Squire a Yes egyik alapító tagja és basszusgitárosa

for-avar 2015.12.28. 12:04:52

és meghalt Christopher Lee...a Metal nagy öregje
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum