RockStation

Ez volt az 2022-es év 25 legjobb rock/metal albuma

2022. december 22. - rockstation

rammstein_adieu.jpgMicsoda év volt ez a 2022! Igen lehet, hogy leginkább a tömérdek mennyiségű koncertről fog emlékezetes maradni, de sok, nagyon sok emlékezetes lemez is kigurult az alkotók műhelyéből. Szerkesztőségünk tagjainak egyéni listáit korábban már olvashattátok, ezeket borítottuk most egybe, a matek pedig kiadta, hogy a RockStation szerint az alábbi 25 (egy kis csalással 26) album volt az idei év 25 legjobb albuma. /Fotó: Rammstein, Jens Koch/

25. MESHUGGAH - IMMUTABLE


24. SOILWORK - ÖVERGIVENHETEN


23. FIGURE OF SPEECHLESS - TUNNEL AT THE END OF THE LIGHT


22. ZEAL & ARDOR - ZEAL & ARDOR


21. DEVIN TOWNSEND - LIGHTWORK


20. VOIVOD - SYNCHRO ANARCHY


19. MARS VOLTA - MARS VOLTA


18. BIRDS IN ROW - GRIS KLEIN


17. COHEED AND CAMBRIA - VAXIS II: A WINDOW OF THE WAKING MIND


16. EDDIE VEDDER - EARTHLING


15. KYTARO - TEMPORARY INTERNET FILES


14. THE HALO EFFECT - DAYS OF THE LOST


13. DEAD CROSS - II


12. BEHEMOTH - OPVS CONTRA NATVRAM


11. FIREBREATHER - DWELL IN THE FOG


10. CLUTCH - SUNRISE ON SLAUGHTER BEACH

clutch-sunrise-on-slaughter-beach-album-cover.jpg

Kicsit más, mégis ugyanaz. A Clutch a tizenharmadik nagylemezén is ugyanúgy hozza a megszokott, mint az újító ízeket. Ilyen szempontból úgymond a szokásost hozzák, viszont az pont ugyanolyan jó, mint mindig.


9. LAMB OF GOD - OMENS

lamb-of-god-omens-album-cover.jpg

Az Omens amúgy hallgattatja magát, hiszen a dalok jelentős része négy perc alatt van, így folyamatos, pörgős az album. A tíz dalon eléggé hamar át tudja rágni magát az ember, pedig kicsivel több, mint negyven perces lemezről beszélünk. Pont a megfelelő hosszúságú, hogy ne váljon unalmassá, illetve amikor azt éreznénk, hogy kicsit kezd sok lenni, akkor találják meg a legjobb módját annak, hogy megragadják az ember figyelmét.


8. LORNA SHORE - PAIN REMAINS

pain-remains-ls.jpeg

Egyben tényleg sok és tömény, de a maga stílusában nagyon komoly teljesítmény a Pain Remains (főleg a címadó trilógia) és minden tiszteletünk és elismerésünk a srácoké, amiért leszállították ezt a nagylemezt. Mert lehet ostorozni ezt a fajta muzsikát, hogy ez nem zene, mert csak visítás és csapkodás, de vegyük észre: néhol igencsak komoly hangszeres teljesítmény áll mögötte. Ezen a vonalon mindenképp az év egyik csúcsteljesítményéről beszélünk.


7. CONAN - EVIDENCE OF IMMORTALITY

cover-conan-evidence-of-immortality.jpg

Kicsit doom, kicsit slugde, de mégis kellemes hallgatnivaló a Conan friss anyaga. Ha ismerted őket, az Evindence Of Immortality sem fog csalódást okozni, viszont ha valamiért eddig kimaradtak volna, most itt az ideje megismerni őket!


6. MISERY INDEX - COMPLETE CONTROL

misery_index_complete_contol.jpg

A Complete Control maga a megtestesült death metal, annak 2022-es inkarnációja. Egy monolit. Aki a műfajban mozog, nem kerülheti meg.


5. RED HOT CHILI PEPPERS - UNLIMITED LOVE & RETURN OF THE DREAM CANTEEN

red-hot-chili-peppers-unlimited-love-dream-canteen-split.jpg

Kis ügyeskedéssel, de összevonva szerepeltetjük az összesített listánkon a Red Hot Chili Peppers idei két kiadványát. A tizenhét-tizenhét dalos korongduó egyben a sokak által megváltóként tisztelt és várt John Frusciante visszatérését is hozta. Az Unlimited Love eggyel könnyedebb, poposabb, a Return Of The Dream Canteen pedig talán a rockosabb élét mutatta meg a kvartettnek, viszont egy a biztos: váratlanul erős albumokról beszélünk.


4. MACHINE HEAD - OF KINGDOM AND CROWN

machine_head_of_kingdom.jpg

Az elmúlt tíz év kuka albumai után, hatalmas előrelépés ez az album az Of Kingdom And Crown. Beáll a The Blackening és az Unto The Locust kettős mellé, hogy innentől kezdve triumvirátust alkossanak.


3. GHOST - IMPERA

unnamed_53.jpg

A Ghost már az első albumával misztikus kult státuszt vívott ki maguknakának. Az évek alatt a csillaguk nem, hogy halványodna, hanem egyre fényesebben ragyog. Idén végre megérkezett az Impera, amire rajongók milliói vártak. A pandémia pont jól jött a svéd származású aranytorkú géniusznak. Volt ideje dolgozni az új dalokon, meg sis látszik a végeredményen.


2. CAVE IN - HEAVY PENDULUM

cave-in-heavy-pendulum.jpeg

A Heavy Pendulum, ami címében az idő és élet ciklikusságát hivatott szimbolizálni, sokkal jobban tükrözi azt az egyensúlyi állapotot, ami a korai évek torokgyilkos (post) HC-ját és a közelmúlt dallamos alternatív rockját vegyíti, azaz röviden szólva beállt az inga középre, így valahol borítékolható volt, hogy valami fasza dolog sül ki ebből.

1. RAMMSTEIN - ZEIT

rammstein_zeit_digital_cover.jpg

Zeit című lemezen helyére került újra minden. És igen: hatvanéves ember nem ír egy új Sehnsuchtot, de releváns és önazonos lemezt lehet, és ezt sikerült most a Rammsteinnek kigurítania. Mindenki rühellte és szívből gyűlöli a Covid-19 okozta pandémiát, de ha van valami apró hozadéka ennek az egész szarnak, akkor ez a lemez az lehet - igaz, hogy sajnos Lindemannak és a Rammstein többi tagjának ezért mélyen a lelkébe kellett nyúlni és a felhozni onnan a mocskot és a fájdalmat.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1418005766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum