RockStation

Fish! - Idő Van! (2016)

Ketyeg az óra!

2016. április 03. - KoaX

fish_frontcover_2k.jpg

Már egészen fiatal koromban arra neveltek, hogy igyekezzek az időmet értelmesen beosztani. Tudjátok, legyen időd reggel fogat mosni iskola előtt, legyen idő megírni a leckét, miközben a haverokkal elzúztunk focizni vagy felfedezni a várost. Aztán később a lányok kergetése közben legyen időm a melóra, és itthon is elvégezzem amit kell. Igyekezzetek Ti is időt szentelni a magyar zenekarokra, és adjatok egy kis időt ennek a cikknek! Idő Van!

A Fish! egy olyan hazai zenekar, akikről sosem tudtam megállapítani, hogy mainstream vagy underground. Metal/rock vagy inkább pop zene. Még a középiskolában ismertem meg a zenekart, nagyjából a First Of Many albumuk megjelenése előtt. Akkor is első sorban az Are You Away dalra figyeltem fel. Akkoriban a mi kis közösségünkben az a dal alapmű volt, aztán valahogy kikopott az évek alatt és nem is figyeltem a zenekart. Persze a Majdnem Kalifornia-ra mindenki felkapta a fejét (a klipje egyszerűen zseniális) de valahogy kikerült a látókörömből a zenekar. Szerintem ezzel nem csak én vagyok így, sokan elkacsintgattunk másfelé, de valahogy mindig visszatalálunk. Az első lemez óta sok hal és víz úszott/folyt le a Dunán. A zenekar még próbálkozott az angol szöveggel a 2008-as Stand Up! EP-vel, de valahogy Senior Hal annyira jól csavarja a magyar szavakat, hogy végül csak maradt az anyanyelv (pedig amúgy a Stand UP! egy kegyetlenül erős EP) A 2011-es SAV! illetve a 2013-as Konzervzene után tényleg ideje volt egy új anyagnak.

12705167_10153241463115426_1830902676791781948_n.jpg

2016-ot írunk és itt az Idő Van! Újra magyar szövegek és aktuális témák. Valamiért benne vannak abban a skatulyában, hogy ez a pop-metal zenekar nem ír annyira TRVE szövegeket, mint mondjuk Lukács Laci, vagy bármelyik világsztár. Pedig ez marhára nem igaz! Nincs hörgéssel, a pofádba letépősen előadva, ellenben rendkívül tökös, helyénvaló a stílus, ahogy a fiúk prezentálják nekünk a dalaikat. A remek előadásmód mellett pedig van mondanivalója a szövegeknek.

Az Idő Van!-on  a Lehet Az Életből nagyon sokan tanulhatnak a pozitív gondolkodásmódról. Talán, ha így állna mindenki hozzá, akkor nem a fikázás menne gyakran, hanem sokkal inkább segítenének az emberek egymásnak. Természetesen a zenekar a szövegeivel most sem a világot akarja megváltani, nem gyárt összeesküvés elméleteket és nem is lesznek háborús témák. Egyszerű témák vannak, amik a mindennapjaidat jellemzik. Ilyen például, ha csak magadban énekelsz, mert jó kedved van (Ne Is Figyelj Rám) és később pedig elmész egy kellemes nyári délutánon a Deákra, akkor ott tuti találkozol Kockásinges Lányokkal.

A zenével voltak kétségeim, illetve az a helyes megfogalmazás, hogy félelmeim. A Fish! soha nem azt a zenét játszotta, amit szénné kéne technikázni, de mégis megvolt a maga kis íze. Amikor hallottam, hogy Hámori Dávid lesz az új dobos kicsit féltem, hogy a technika jobban előtérbe fog kerülni. A félelmem (szerencsére) nem igazolódott be. Dávid, nagyon jól vágja, hogy mikor mit kell ütni, és mennyit. Persze egyértelműen az eddig nem jellemző atom zúzás, ami megtalálható A Huszonötödik Óra című szerzeményben is az Ő hatása. De teljesen helyén van kezelve, megvannak az egyszerűbb témák, amik Binges közreműködésével kegyetlen jól tudnak húzni. Így Matyinak nincs is más dolga, mint a megfelelően színezni a gitárjával a sziklaszilárd alapot. A hangzással összességében teljesen elégedettek lehetünk. 2016-ban így kell szólnia egy lemeznek, ha versenybe akar szállni az amúgy sem gyenge felhozatalban. Tanulni lehet a srácoktól, hogy hogyan is küzdik le a határaikat és fejlődnek folyamatosan tovább. A Hajós koncerten sajnos nem tudtam ott lenni, de legközelebb biztos, hogy elcsípem őket, ha Pesten játszanak. Béke, Szeretet, Metal

(5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr288555466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

waces · http://blog.waces.hu 2016.04.06. 09:06:48

lukacs es a trve szovegek. lol rotfl
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum