RockStation

A 10 legjobb Red Hot Chili Peppers dal

…amivel valószínűleg találkozni fogsz élőben is

2016. június 11. - theshattered

rhcp2016.jpg

Már mindenki betéve tudja, hogy 1996 után második alkalommal is Magyarországra látogat a funk-rock koronázatlan királya, a Red Hot Chili Peppers. Habár az utóbbi időben már kevésbé vad a zenéjük, sőt, inkább a populárisabb vonalat lőtték be magunknak Anthony Kiedisék (50 felett már nem is csoda, hogy nem akarják leszakítani a tetőt), az életművükben mégis gazdagon lehet találni olyan örökérvényű dalokat, melyeknek vitathatatlan helyük van az egyetemes pop/rock történelemben. Ezekből tízet kiválasztani lehetetlen vállalkozás, így arra a konszenzusra jutottunk, hogy azokból kapunk össze néhányat, kvázi bemelegítésként, melyekkel jó eséllyel majd élőben is találkozhatunk az őszi bulik valamelyikén. Egyértelmű, hogy tökéletes válogatás nincs, biztosan kimaradt belőle egy-két kedvenc, ezeket a kommentekben, hozzászólásokban várjuk. Jó szórakozást, jó készülődést!

 

Can’t Stop

Energiabomba. Ha egy szóval kellene összefoglalni ezt a dalt, talán így tehetnénk meg a legegyszerűbben, nem is csoda, hogy általában nyitódalként vetik be a kaliforniaiak. A videó pedig annyira random, hogy öröm nézni.

Dani California

Nem azt mondjuk, hogy a 2006-os Stadium Arcadiummal túlvállalták magukat Fleaék, de a kétlemezes album egyszerre talán sok lehetett a rajongóknak is. Ha kiszednénk a töltelékdalokat, egy méregerős korongot kapnánk, melynek az abszolút sláger Dani California is egyértelmű jelét mutatja. A klipje pedig abszolút telitalálat.

Californication

Kaliforniai életérzés, napfény, csajok… Ja. Nincs értelme kiemelni egyik dalnál sem, hogy mekkora slágerek, mert egyértelmű, mégis az 1999-es, kvázi visszatérő Californication lemezzel akkorát robbantott az RHCP, hogy talán még azóta is annak a lökéshullámain lovagolnak. Nem érdemtelenül! Ráadásul a klipben szereplő „játékkal” jobb esetben még a játékipart is meghódíthatták volna.

Under The Bridge

Az ős-Chili rajongóknak rossz hír, hogy sajnos embereink az 1991-es Blood Sugar Sex Magik albumnál visszább csak elvétve kanyarodnak a dallista összepakolásánál, hiába akadna ott is még egy-két igazi csemege. De nincs miért bánkódni, hiszen amíg az Under The Bridgehez hasonló dalok bennmaradnak, addig panaszra ok abszolút nincs.

Otherside

A hibbant paprikáknak még a melankólia is jól áll. Nyújtsa fel a kezét az, akinek nem ragadt bele a fejébe az első hallgatás után az Otherside és a videója. Ugye?

By The Way

Húz, mint a gőzmozdony. A By The Way-t talán még az is szereti, aki egyébként nincs oda az RHCP munkásságáért. De mi van, ha éppenséggel véletlenül egy hiperfanatikus koma mellé huppan be Anthony? Fasza zene, fasza videóval, hibátlan!

Universally Speaking

Az előző videóból ismert hibbant csóka visszatér az Universally Speaking kicsit lazább videójában is, ahol hőseink helyett ő maga lesz a főszereplő. Miután szépen sikerült végigbalfaszkodnia a napot, csak sikerül elérnie a célját, sőt!

Scar Tissue

Újabb klasszikus, nyilván. Ráadásul a zenetörténelem egyik leghangulatosabb szólóját ötletelte ki a dal végére Frusciante Úr. Ez is csak a holtaknak nem ragad bele a fejében lévő zenelejátszóba.

Give It Away

Grrrvéj, grrrvéj, grrrvéj now! A rendszeres záródal, a másik kihagyhatatlan szösszenet a Blood Sugar Sex Magikről. A fekete-fehérben forgatott videó egyébként is érdekes hangulatán csak emel a sok fura beállítás és az ezüstszínre mázolt zenészek. A hölgyrajongók bónuszként még Anthony altájának is örülhetnek a kisfilmben. A dal? Tudjátok, csak a „szokásos” klasszikus.

Adventures Of Rain Dance Maggie

Méltatlan lett volna úgy összedobni a válogatást, hogy egy Josh Klinghofferes dal sem szerepeljen benne. Mivel a Monarchy Of Roses úgy néz ki nem várható a fiúktól, az I’m With You lemez másik ütőkártyáját, az Adventures Of Rain Dance Maggie-t tudjuk felkínálni cserébe. Nincs vele semmi gond, frankón fülbemászó dalocska lett ez is!

+1: Dark Necessities

Az első fecskeként megjelentetett dalocska a jövő héten érkező új lemezről, a The Getawayről. Esélytelen, hogy ki fog maradni a setlistről, megérdemelten. Fogós, ragadós, ízléses popzene, amit egyszerűen nem lehet nem szeretni.

+2: Every Red Hot Chili Peppers song ever

Ha esetleg nincs sok időtök, gyújtsatok rá erre a vidire, fél perc meg is tudjátok, hogy mi az RHCP igazi lényege. Humorérzék erősen ajánlott, de nem feltétel! 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr408799096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KoaX 2016.06.12. 08:53:34

Scar Tissue helyett Snow 100%

arsenal71 2016.06.12. 15:05:54

Ez biztos nem a tíz legrosszabb?

kulcsar2011 2016.06.12. 16:01:53

Scar Tissue mindenképp kelllllllll, az kihagyhatatlan

SzabiRamone 2016.06.13. 08:19:58

van nekik 10 ? az utsó 'jó ' (értsd: hallgatható) a higher ground volt ami ráadásul feldolgozás

gerihendrix 2016.06.13. 09:50:14

úgy látszik a szerző előtt kevésbé ismert a Californication előtti időszak. akkor nem ez a 10 lenne felsorolva.

colonel Tigh 2016.06.13. 12:10:36

@gerihendrix: hát, nagyon úgy tűnik. Vagy csak az nem tetszik neki annyira. Én pont fordítva vagy vele: a Californication lemez sem tetszett már, de amit utána hoztak, az nekem már nem az a RHCP, akikért rajongtam anno. Persze egy zenekar fejlődik, változik én sem várom el, hogy másolják magukat, ill. ugyanazt tolják, mint a Mothers Milk, vagy a Blood Sugar SM alatt. Pl míg a One Hot Minute (ami szerintem egy indokolatlanul alulértékelt lemez) is különbözik az előzőektől és egy más hangulatú lemez, az nagyon tetszik, de a Californication óta amit csinálnak, azzal ki lehet kergetni a világból.
Ezek a számok nekem ( a Give it away kivételével) a legrosszabb RHCP alkotások. A 10 legjobb nálam mindenképpen a Mothers Milk, BSSM, és a One Hot Minuteről kerülne ki.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum