RockStation

Egy kis kémia, avagy már hivatalos, hogy nem lesz Lemmium!

2016. június 14. - theshattered

motorhead-lemmy-killmister.jpgPár hónapja mi is jeleztük Nektek, hogy kezdeményezés indult az akkoriban felfedezett négy szupernehéz kémiai elem egyikének Lemmyről való elnevezésére. Persze, hogy mint minden fémszívű, mi is nagyon örültünk volna ennek, mert mégis mekkora királyság, de sajnos bebizonyosodott, hogy hiába a több, mint 156000 (!) aláírás, az nem hozott eredményt. Ha érdekel titeket, hogy milyen nevet kapott végül a 113-as, 115-ös, 117-es és 118-as transzurán elem, a kattintás után a Metalsuckson is megjelentetett hivatalos indoklásból kiderül.

"A hagyománynak megfelelően az új elemeknek a felfedezőjük ad nevet. A Nihoniumot a RIKEN Nishina Center for Accelerator Science-ben (kb. RIKEN Nishina Részecskegyorsító Tudományos Központ) fedezték fel, Japánban, ahol az országukat Nihonként emlegetik. A Moskovium Moszkvára utal, lévén azt a Joint Institute for Nuclear Researchben (kb. Nukleáris Kutatási Egyesített Intézet) fedezték fel Dubna városában, nem messze az orosz fővárostól.

pertabla.jpg

A Tennessine az USA-beli Tennessee államra utal, az Oak Ridge National Laboratory and Vanderbilt University (kb. Oak Ridge Nemzeti Laboratórium és Vanderbilt Egyetem) otthonára, ahol azt észlelték. Végül az Oganesson Jurij Oganessiannak, az egész kutatást vezető nukleáris fizikusnak a nevére utal."

Szerintünk azért egy Lemmium lazán belefért volna, talán a rockercsemetéket is közelebb hozta volna a periódusos táblához. Meg amúgy is: mekkora királyság lett volna!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr88808436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum