RockStation

Animals As Leaders az A38 Hajón

2016. július 20. - sunthatneversets

Animals-As-Leaders-2014.jpg

Napjaink progresszív metáljának egyik legnagyobb sztárja tér vissza az A38 Hajóra: az Animals As Leaders, a sprituális gitárvirtuóz, Tosin Abasi vezetésével nyári európai turnéra indul, aminek Budapest is állomása lesz augusztus 10-én. Az Animals As Leadersszel együtt a kortárs progmetál két alapformációja is érkezik: Aaron Marshall Intervalssze és az ausztrál Plini.

Amikor 2009-ben a nigériai-amerikai gitáros, Tosin Abasi megjelentette első szólólemezét Animals As Leaders néven, még kevesen gondolták volna, hogy a modern progmetál egyik legmagasabbra ívelő karrierje kezdődik meg. Abasi korábban ugyan szerzett némi hírnevet a washingtoni metalcore együttes, a Reflux gitárosaként (a zenekarral 2005-ben járt is már az A38 Hajón), de amikor virtuozitását látva a kétezres évek közepén a Peripheric Records szólólemez-megjelenést ajánlott neki, akkor dalszerző képességei hiányosságaira hivatkozva visszautasította azt. Abasi legendás szerénységére, maximalizmusára és elmélyültségére jellemző, hogy csak több év zenei tanulás után jelentkezett a Periphericnél – akkor viszont azonnal szerződést kapott. Így jött létre az eredetileg egyszemélyesnek induló, majd a Periphery-gitáros Misha Mansoorral kibővülő, később trióvá váló projekt, az Animals As Leaders.

A második lemezre már szinte teljesen felállt a zenekar: Abasi megtalálta Javier Reyest, akinek virtuozitása közelíti az övét, illetve Navene Koperweis dobost – akit később az elképesztően invenciózus Matt Garstka váltott. Eddigre már komoly rajongótábora alakult a triónak, mindenekelőtt azért, mert amit ez a három ember tizenhat húron (mind Abasi, mind Reyes speckó nyolchúros gitáron játszik, Abasinek az Ibanez pár éve adott ki limitált példányszámú szériát) és egy dobszerkón művelt élőben, azt nehezen lehetett elfelejteni.

Matekmetál, fúziós dzsessz, metalcore, progresszív metál – nevezzük bárhogy, az Animals As Leaders messze kiemelkedik a mezőnyből, nem is annyira a virtuozitás, hanem Abasi elmélyült spiritualitása miatt (maga az Animals As Leaders, azaz Állatok Mint Vezetők név is egy irodalmi utalás Daniel Quinn Izmael című, magyarul is olvasható filozofikus-spirituális regényére).

Abasi és Reyes közben másik projektbe is fogott a Mars Volta szaxofonosával, Adrián Terrazas-Gonzálezzel, illetve a Suicidal Tendencies-dobos Eric Moore-ral. És közben felgyorsultak az események, a trió a Sumerian Recordshoz szerződött, ahol két éven belül már a második nagylemezét jelenteti meg. 2014-ben a Joy of Motion turnéján már járt az A38 Hajón, most pedig már új – egyelőre cím nélküli – albumot vesz fel. 

Az Intervals egy kanadai gitáros-producer, Aaron Marshall one-man-show-ja. A pár éve létező progmetál projektet teljes egészében ő rakta össze, és bár stúdióban-koncerteken kiegészül vendégzenészekkel, többek között a Periphery, a Skyharbor vagy a Protest The Hero tagjaival, alapvetően Marshall a megfejtő. A virtuóz gitárjátékra épülő, szinte kizárólag instrumentális szerzeményekből összerakott legutóbbi lemez, a Shape of Colour komoly sikert aratott progmetál körökben, és az Intervals a Tesseracttel, a Contortionisttel és a Peripheryvel is turnézott együtt.

A Plini szintén szólóprojekt, egy ausztrál fiatalember invenciózus progmetál vállalkozása. A szinte teljes egészében házilag összerakott darabok (majd' minden lemezen ott szerepel a büszke felirat: "written, recorded & mixed in my bedroom" azaz "a hálóban írtam, vettem fel és kevertem". Nagyon tudatosan építkező zenéről van szó, egységes borítókkal, rendszeres időközönként megjelenő EP-kel. Virtuóz gitárjáték, klasszikus djent hangzás, remek egyszemélyes produkció. További infók ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr928902244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum