RockStation

10+1 félelmetes és nyomasztó klasszikus rock/metal lemezborító

2016. november 12. - theshattered

a7c7bddbdffa3ca610291e7df0edd1f6.jpgA rock- és metalzene, annak alágazatai, oldalhajtásai sokáig a konzervatív kispolgárok első számú közellensége volt. Erre sokat rájátszott a zenekarok kinézete, a hosszú haj, bőrruci és egyéb kiegészítők, de a megjelent nagylemezek borítói is próbálták felnyomni a kisgyerekes anyák vérnyomását, amennyire csak lehet. A felélem- és undorkeltés sokszor be is jött, néhány frontrajz/kép pedig egyenesen kultikus státuszba emelkedett az évek folyamán az általuk jótékonyan eltakart zenékkel együtt. Ezek közül a képek közül mazsolázgattunk nektek össze párat.

Black Sabbath - Black Sabbath

Ahol minden elkezdődött. Az a bizonyos fekete alak sok rocker és metalos szemébe és agyába égette bele magát, nem érdemtelenül. Klasszikus borító egy hibátlan klasszikushoz.

Cannibal Corpse - Butchered at Birth

Na, most döntsük el, hogy melyik Cannibal Corpse borító a leginkább gyomorforgató. De komolyan... A több országban betiltott frontokon literszám fröcsög a vér, tonnástól hever a hús mindenfelé, az áldozat pedig lehet, hogy még éppen az utolsókat rúgja a bíráinak kezei alatt. A Butchered at Birth sem kivétel ezalól.

Death - Leprosy

Rakd ki a kisgyereked falára poszterként és garantáltan álmatlan éjszakái lesznek a leprásokat ábrázoló borítótól. Ahogy ránézünk, szinte érezni a rothadó hús szagát, hallani a betegek halálhörgését. Fincsi, mi?

Heaven & Hell - The Devil You Know

Aki ennél jobb ördögábrázolást tud mutatni, az hazudik. A vérvörös ködbe burkolózott borítón megjelenő ősgonosz az utolsó nagylemez, amely a rengetek klasszikus dal mellett az ördögvillát is a világnak adományozó Ronnie James Dio énekével jelent meg.

Korn - Korn

A gyermekkori traumákat még bő 20 év után is rendületlenül megzenésítő Korn első lemeze elsőre nem is tűnik olyan veszélyesnek. De mélyedjünk csak el kicsit benne: a szinte érezhetően égető forróság, a perzselő nap, amely felől ez az elnyújtott, már-már Slendermanes árnyék nyújtózik a kislány felé megalapozza a hangulatot. És mi van a rejtélyes alak kezében? Mit akar vele a kislánytól? És miért olyan a szöszi árnyéka, mintha fel lenne akasztva a K betűre? Ugye?

Iron Maiden - Fear of the Dark

Na, Eddie sem az az alak, aki az évtizedek alatt megkönnyítette volna a kisgyermekek álmát. A néhol azért szerethető, de alapjában véve agresszív megjelenésű kabalafigura ezen a borítón már-már felismerhetetlenné variálódott, de mégis, ahogy előbújik a faágak közül, hogy aztán lecsapjon az áldozatára, beindítja az ember védekezőösztöneit.

Mayhem - Chimera

Ide is be lehetett volna rakni bármelyik másik Mayhem alkotás előlapját, de mégis a diabolikus sötét alakkal díszített Chimera lett az, amely leginkább meghatott minket. A Dawn Of The Black Heartstól most tekintsünk el, ha lehet. Csak nézzétek ezt az elmosódott képet. Minél tovább szemlélitek, annál jobban magába szív és egyre inkább nyomaszt - tehát a foglalkozás elérte a célját.

Slayer - Reign In Blood

Na, aztán mondhatni, Kerry Kingék munkásságából is van választék. Ők sem az a zenekar, akik megkönnyítették volna a konzervatív lemezhallgatók dolgát akár a zenét, akár a külcsínyt vesszük figyelembe. A Reign In Blood a félelmetes pokolábrázolása és grafikus megoldásai a zenével vegyítve mindent okoznak, csak épp nyugodt perceket nem.

Blood of Kingu - Sun in the House of the Scorpion

Ha a borító két főalakjával, a fucsa, szellemszerű idős alakkal és a sötét árnyként mellette bandukoló farkasszerű valamivel találkoznánk egy ködös őszi estén, valószínűleg barnára festenénk a kedvenc nadrágunkat. Ezt a képet sem célszerű sokáig elemezni, mert magáért beszél.

Cattle Decapitation - Humanure

Emberi maradványokat szaró tehén egy posztapokaliptikus világban. Erre mondja valaki, hogy vidám látvány. Nem mintha Cattle Decapitationék is a gyermekbarát grafikáikról lennének híresek, de nem is azért szeretjük őket.

+1: The Beatles - Yesterday And Today

A nagy négyes szarkasztikus liverpooli humora ismert. Hogy borsot törjenek a lemezkiadók orra alá, a világ csúcsán lévő, már a gombadizájnt egyre inkább hátrahagyó négyes egy válogatáslemezhez a fenti képpel állt elő. Lehet, hogy ma már semmit nem mond, de gondoljatok bele, a '60-as években mit szólhatott hozzá a kispolgári réteg.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6411951373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kútmester 2016.11.12. 18:33:39

...és a sornak még messze nincs vége. A feszültség keltés tovább fokozódhat.
www.youtube.com/watch?v=x6EEyMk4L2I
www.youtube.com/watch?v=WGwBNcVXFe4

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2016.11.15. 13:36:03

Király cikk, és tényleg dögivel lehetne sorolni a példákat. :-) A Blood of Kinguhoz hozzá lehet tenni, amit amúgy a RockStation olvasói közül valószínűleg sokan tudnak már, hogy az eredetileg a lengyel Zdzislaw Beksinski festménye. Amúgy nálam a Rotting Christtól a Sanctus Diavolos borítója is ebbe a kategóriába sorolható, elég bizarr rajta az az ördögforma.

Tökönrúgott Feleségek 2016.12.12. 20:51:03

Annyira jól sikerült a Beatlesnek a polgárpukkasztás, hogy ezt a borítót kb. 1 órával a lemezboltok nyitása után vissza is vonták anno :)

Tökönrúgott Feleségek 2016.12.12. 20:55:17

A '70-es évekből még hasonlóan érdekes, a Queentől kicsit váratlan borítója volt a "News of the world"-nek is (a zenészek vérző holttesteivel az óriás robot kezeiben).
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum