RockStation

Angra: először játszik Budapesten a brazil zenekar

2018. március 21. - sunthatneversets

angra_omni_press_pictures_copyright_earmusic_credit_henrique_grandi_7.jpg

Először érkezik Magyarországra április 10-én a brazil Angra. Fabio Lione énekessel az élen ØMNI című új lemezét mutatja be a progresszív power metal együttes. A turné másik kiválósága az Operation Mindcrime zenekar, mely nem mást, mint a Queensrÿche eredeti énekesét, Geoff Tate-et és zenésztársait takarja: a csapat többek között a most decemberben megjelent The New Reality című lemez dalait is hozza majd. A turné harmadik fellépője a Halcyon Way, a nyitózenekar szerepét pedig a Ravenscry vállalta.

A 2018-as év új korszak kezdetét jelenti az Angra történetében. Minden korábbinál nagyobb elszántsággal és lelkesedéssel kezdett neki az esztendőnek a 27 éve működő együttes, melyet Rafael Bittencourt gitáros vezet, és Felipe Andreoli basszusgitáros, Fabio Lione énekes, Marcelo Barbosa gitáros és Bruno Valverde dobos alkotja.

Az ØMNI az Angra kilencedik nagylemeze, amely több hónapos intenzív és elkötelezett munka eredményeként született meg, és február közepén vált elérhetővé az earMUSIC gondozásában. Svédországban került rögzítésre, Jens Bogren közreműködésével, aki a Secret Garden című előző lemezen is dolgozott, és ezúttal is kiváló érzékkel ragadta meg a zenészek, és így az album hangulatát is. A felvételeken számos vendégzenész is hallható, a bahiai ütősöktől az európai klasszikus zenekarokig – ezek a betétek varázsolják igazán sokszínűvé a kiadványt.

Az ØMNI egy konceptalbum, amely egy science-fiction történetet mesél el dalokra bontott, különböző helyszíneken játszódó darabokban. A történet alapötlete a nem túl távoli jövőben játszódik: 2046-ban egy mesterséges intelligencia képessé válik arra, hogy megváltoztassa az emberi érzékelés és megismerés működését, ami lehetővé teszi, hogy a jelenkori énünk kommunikáljon jövőbeli emberekkel. Az így megszülető történetet időutazók, barlanglakó ősemberek és harcosok mesélik el.

A lemez kapcsolódik a korábbi konceptalbumokhoz (Holy Land, Rebirth, Temple of Shadows), és egy nagy rendszerbe fogja össze azokat; erre utal a címválasztás is, hiszen az ØMNI latinul mindenséget jelent. Az új album fényt vet olyan összefüggésekre, amelyek egyetemes igazságokhoz vezetnek el: minden ami korábban történt, elvezet a jelenünkhöz, és benne az Angra jelenéhez. Ily módon az ØMNI egyesíti és megünnepli az Angra teljes történetét, eljutva a jelen pillanatába. 


A brazil zenekar védjegyszerű stílusa sajátosan keveri a komolyzenét a heavy metallal, és különböző más hatásokat is vegyít a progresszív rocktól, thrash metaltól a latin zenékig válogatva. Ez a kavalkád teszi az új lemezt egyszerre ismerőssé és újszerűvé. Az egybeolvadó hangulatok és dinamika különleges csavart adnak a dalszövegeknek, és tovább mélyítik az elmesélt történet értelmét.

A borító kreatív alapja egy egyedi amerikai művész, Daniel Martin Diaz munkája, aki arra tette fel az életét, hogy különböző tudományos és filozófiai koncepciókat ismerjen meg és alkalmazzon alkotásaiban: az anatómia, a számítástechnika, a matematika, a kozmológia, a szakrális geometria, a szimbolizmus és az ezotéria egyaránt hatással van alkotásaira. Alkotása alapján Gustavo Sazes tervező készítette el az album végleges arculatát.

A lemezre került 11 olyan dal került fel, melyek lélegző, saját identitással rendelkeznek, és az eltérő hangzás, valamint a számos érintett műfaj ellenére is képesek összeállni egy egységes történetté. A pozitív energiákkal felvértezett zenekar közös kreativitása tette lehetővé e lemez megszületését, amely az Angra katalógusának eddigi legjobbja, igazi mérföldkő a világszerte ismertté váló csapat életében. Az Alissa White-Gluz vendégénekével rögzített Black Widow's Web videóját videóját itt nézhetjük meg.


A turné második fellépője egy nem kevésbé neves zenész: az összesen 25 millió lemezt eladó, többszörös platinalemezes, Grammy-díjra jelölt énekes, Geoff Tate is színpadra lép majd Operation Mindcrime nevű zenekarával. Ezt a nevet a többség persze egy lemezként ismeri, hiszen ez volt a címe az éppen 30 éve, a Queensryche által kiadott albumnak, amelyen Geoff volt az énekes. Ezt a kerek évfordulót, és az időközben minden idők egyik legjobb heavy metal lemezeként elismert kiadványt is megünnepli most hősünk a turnén, így az Eyes Of The Stranger és az I Don't Believe In Love ugyanúgy előkerülhet majd, mint a Jet City Woman, az Empire, a Silent, vagy éppen az új album, a The New Reality dalai. A turnéajánló videót itt láthatjuk: 


Az estét az olasz alternatív, gothic metal zenekar, a Ravenscry nyitja április 10-én a Barba Negra Music Clubban. A Giulia Stefani énekesnővel színpadra álló csapat 2008 óta működik, és tavalyi, The Invisible című lemezüket mutatják majd be. Utánuk a 2001 óta működő atlantai progresszív power metal banda, a Halcyon Way következik, akik néhány évvel ezelőtt már játszottak Budapesten, a Delain vendégeként. Fogós, technikás és súlyos riffekre számíthatunk tőlük, melyekre a Nevermore, a Testament vagy éppen a Chimaira egyaránt hatással volt. A csapat 2014-es, Conquer című lemezének dalaiból is ízelítőt ad majd – Web Of Lies című videójukat itt nézhetjük meg: 


További információk a koncertekről ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2313756598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum