RockStation

Clutch - Book Of Bad Decisions (2018)

Neked miről szólna a könyved?

2018. szeptember 16. - KoaX

clutch_book.jpg

Mindenki életében vannak rossz döntések, amikkel akár egy kisebb könyvet is meglehetne tölteni. A tizenkettedik stúdió albumával a Clutch megírta a saját könyvét, ahol nagyon sok fontos információt megtudhatunk a zenekarról. Továbbra sem a világbéke és a mérhetetlen szenvedésről írtak a srácok. Válts sebességet és nyomd a tovább gombot, mert itt a Book Of Bad Decisions.

Az elején béna voltam és rückverzbe raktam az állást így egy nem igazán kerek albumot kaptam. Ezt, hogy sikerült? Hallgattam és valahogy nem volt meg az a kerek egész. Pláne nem is értettem, hogy egy Hot Bottom Feeder hangulatú dal nélkül, hogy lehet albumot kihozni? De hamar orvosoltuk a hibát és padlóig nyomtam a gázt, majd váltottam és csak váltottam a sebességet.

clutch_2018.jpg

A folyamatos váltásnak az lett az eredménye, hogy eljutottam az utolsó sebességbe, ahol már írnom kellett a lemezről és be kellett látnom, hogy a Book Of Bad Decisions egy marha király lemez lett. Az év végén jó eséllyel nevez a TOP háromba. Miért? Miután a Gimme The Keys behozza a klasszikus Clutch feelinget nem is volt kérdés, hogy a Spirit of ’76 azzal a rohadt fogós Hendrix hangzású riffel levesz a lábamról. A tipikus együtt éneklős dal, amit részegen a bécsi koncert után megannyi osztrák haverunk fog ordítani elsőre levett a lábamról. Meg van benne az a dög, az a húzás, ami nélkül nem lennél képes felszabadultan énekelni a refrént Neil Fallon-nal. Aztán, ha már itt tartunk megtanítanak minket, hogyan is kell rendesen kezet rázni, illetve milyen is lenne az élet, ha az USA elnöke lennénk.


Az In Walks Barbarella a második klipes beharangozója volt az új albumnak, ahol a szintitől és a samplertől sem riad vissza a zenekar. Be kell látni, hogy nagyon jó érzékkel nyúlnak ezekhez a kiegészítőkhöz, mert nagyon sok pluszt tud adni egy-egy dalnak. Miben rejlik a zenekar sikere, szerintem? Végig magukat tudják adni, ilyen sounddal pedig a hasonszőrű kőfejeket egyből meggyőzik. Imádom, hogy nincs túl csiszolva, hogy a torzító pedált hallod, nem pedig azt, hogy van rajta valami torzítás, de mégsem az az igazi. Nehéz ezt leírni, de kell bele az a kis dög, amit a pedálban lakó kis cicák készítenek.

A srácok nem aprózták el, hiszen tizenöt dalt nyomatnak a képünkbe, a klasszikus rock & roll témáktól kezdve a melankólikusabb utolsó dalig, de erre még vissza térünk. Az album boritó nálam csillagos ötös. Egyszerű, de mégis minden alkalommal megnézem, amikor elindítom a telefonomon a zenét. Van az egésznek egy mögöttes tartalma, ami mindenkinek mást fog jelenteni, de mindenkit elgondolkodtat, vagy legalább megbámulja mindenki. Az abszolút kedvencem a már ismert Hot Bottom Feeder. Ebben a dalban benne van az egész zenekar esszenciája. Pont a klip megjelenése előtt dumáltunk arról, hogy oké… Énekel mindenki a szenvedésről, a csajokról, azokról a hatásokról, amik érik az életben. De nem találtunk egy dalt sem arról, hogy pl. milyen szívás tud lenni néha egy-egy windows telepítés. Erre fel a képünkbe kaptuk ezt abszurd rák popóról szóló dalt. Csoda, hogy az első perctől kezdve fogva imádjuk? A klipje szerintem, a maga egyszerűségéből adódóan zseniális, és még jobban rá erősít a dalra. Csillagos ötös, ennyi.


A másik nagy kedvencem az albumot záró Lorelei. Az a gitár téma, amit ki találtak a srácok a dal alá, illetve az az ének stílus egyszerűen magával ránt. Mintha, egy régi western vagy háborús filmben járnánk. Annak is az elején, amikor mutatják a csata helyszínét, ahol már nincs semmilyen háború csak annak a maradványai. Tök lényegtelen, hogy nem erről szól a dal, de vissza ad egy érzést. És ettől lesz igazán jó egy dal, hogy nyújt valamit neked, valamilyen érzést kelt benned.

Az idei év első fele számomra érdektelen volt egyszerűen, de most így a második felében elkezdtek szállingózni az olyan albumok, amiktől egyből padlót fogok. És még van előttünk pár hónap, kíváncsian várom, hogy mit tartogat nekem még ez az év. Az tuti, hogy a Clutch egy TOP tízes album, csak az lesz a kérdés, hogy ott hol fog elhelyezkedni. Amennyiben kíváncsiak vagytok a srácokra, abban az esetben DECEMBER 8-án irány Bécs, azon is belül az Aréna, ahol hatalmas party várható.

Béke, Szeretet, Metal

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5314242869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum