RockStation

Te mennyire vagy trve? - A Lords Of Chaos című filmről ...

2019. március 11. - KoaX

lords-of-chaos-still-2_24175749577_o.jpg

A Lords Of Chaos az a film, amit már jószerivel az összes trve black metalos, rocker vagy bárki, aki keményebb, underground zenét hallgat, az utál. Miért is? Megérdemli ezt egy holywoodi film? Van létjogosultsága? Megnéztük mi is az alkotást és…..

Én vártam a filmet! Ami még inkább fokozta ezt várakozást, az az volt, hogy a film több jelenetét Magyarországon forgatták. Minden zenészről, zenekarról szóló életrajzi filmet várok általában. Anno majd megőrültem azért, hogy láthassam a Last Day’s című alkotást, ami Kurt Cobain utolsó napjairól szól (erről a filmről még lesz szó) Nem értettem egyszerűen, hogy a Lord Of Chaost miért utálja mindenki előre? Minden fórumon, csoportban azt olvastam, hogy „ez egy fos, meghazudtolnak mindent”. Ez így dióhéjban összefoglalja a sok kommentet, amiket olvastam.

A film alapból úgy kezdődik, hogy igaz történeten ….hazugságokon alapul. Tisztázzunk valamit: amikor egy filmalkotás „Igaz történet alapján készül” az nem azt jelenti, hogy minden úgy volt, ahogy a filmben látod. Ahogy a Bohem Rhapsody esetében sem hiszem, hogy minden úgy volt, ahogy. A Queent bemutató filmben például egy kezemen megtudom számolni, hogy Brian Mayék kezében hány alkalommal volt alkohol. Amit azért erősen kétlek, hogy ők nem buliztak volna abban az időben, amikor a csúcson voltak. A Mayhem zenekart bemutató filmet nem úgy kell venni, mint a szentírást, sokkal inkább úgy, hogy betekintést próbál nyújtani egy műfaj kialakulásába, egy zenekar életébe.

lordsofchaosposter2018_638.jpg

Varg elbeszéléseinek én nem igazán tudok hinni. A csávó folyamatosan kitartott amellett, hogy nekik egy belső körnek kell zenélniük, akkor nem igazán értem azt se, hogy kinek vettek fel lemezt? Ez olyan, mintha ki akarnál törni az undergroundból, de azt mondod, hogy te nem leszel soha mainstream zenész. Emellett Varg ugyanúgy kiadott több albumot, amivel híres lett, oké, nem turnézott, de akkor is mindenki tudta, hogy ki a Burzum. Ezt meg gondolom eléggé élvezte már akkor is.

A film a maga majdnem két órájával amúgy szórakoztató, habár a végét egy kicsit lassúra fogták a rendezők. Az elején, amíg meg ismerik Varg-t és a Burzumot, addig iszonyat mód pörögnek az események. Itt ismerhetjük meg Deadet, aki igazából nem is Romániából származik, ismerkedünk a zenekarral, miközben elvonultan élnek az erdő mélyén és néha napján partyznak és zenélnek, ha a depressziós Dead nem éppen macskát akar gyilkolászni.

Dead filmbéli halála után azonban egy kicsit vissza vettek a dolgokból, majd a történések végét iszonyat mód elnyújtották. Engem érdekelt volna az is, hogy Csihar úr, hogy került a képbe (amúgy a filmben Attilát a saját fia játssza) A végén az úgymond „megtérő” Euronymous számomra vicces és inkább emlékeztetett egy felnőtt Kevin McCallisterre, aki éppen megbánta, hogy megint rossz fát tett a tűzre, de tudjuk, hogy az életben nem volt egy szent ez a faszi sem. Azonban a film után az volt az első dolgom, hogy leültem és utána olvastam, hogy ELVILEG, hogy történt mindent és közben Mayhemet hallgattam. A Deathcrush EP-t és a legendás De Mysteriis Dom Sathanas pikk-pakk végig pörgött. 

A film után amúgy érdemes elgondolkodni, hogy mennyire hiteles a színpadon a Behemoth biblia tépkedése, vagy alapból mennyire lehet valaki igazán black metalos, ha csak otthon ül magában. Az biztos, hogy a film sokaknál rávilágíthat arra, hogy nagyon sok műfajnak, nagyon sok pozőr eleme van, ami nem szolgál másra, mint a hallgatóság befolyásolására, megtévesztésére (a stonernél pl. az eszméletlen mennyiségű marihuana fogyasztás) de ezeket nem szabad véresen komolyan venni. Gondolj bele, egy dokumentumfilmben is tud hazudni Hellhammer vagy Varg, itt miért ne lehetne kicsit megszínezni a valóságot?

A film amúgy nem feltétlen az a többször nézős alkotás, de tény, hogy milliárdszor jobb, mint a Last Day’s, amit egyszer megnéz szenvedve az ember és többet elő sem akarja venni a DVD-t. Ellenben messze van az én örök kedvencemtől a Straight Outta Comptontól is (akármilyen zenét hallgatsz, azt a filmet nézd meg). Nekem alapjáraton tetszett a Lords Of Chaos, egy szombat esti filmnek tökéletes volt.

Béke, Szeretet, Metal

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8414680118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coligny 2019.03.11. 14:35:44

meg tudom számolni
...akkor nem igazán értem azt se, hogy kinek vettek fel lemezt.
megismerik Vargot
néhanapján
visszavettek
utánaolvastam
végigpörgött
amit egyszer megnéz szenvedve az ember, és többet elő sem akarja venni a DVD-t.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum