RockStation

Húsz éves a Radics Béla Emléktársaság

Koncert és kiállítás a Csili Művelődési Központban

2019. október 24. - magnetic star

radics.jpg

Radics Béla, vagy ahogy gyakran emlegették, R. B. Kapitány, a magyar rock nagy korszakának nem kevésbé nagy egyénisége volt, akit azonban – számos pályatársához hasonlóan – a Kádár-korszak kultúrpolitikai „elitje” nem engedett érvényesülni, ami aztán a gitáros hányatott sorsához és tragikusan korai halálához vezetett.

Játékát még sokáig csupán néhány kislemez dokumentálta, ám idővel eljutottunk odáig, hogy életéről könyvek jelentek meg, majd Angyalföldön, ahol élt, utcát neveztek el róla és szobrot emeltek neki, Csepelen díszpolgárrá avatták, sőt posztumusz kiadványok is megjelentek, hogy méltó emléket állítsanak a zenésznek. A 2019. év óriási szenzációját az jelentette, hogy előkerült, és az egykori Budai Ifjúsági Park helyén lévő Várkert Bazár Öntőház Udvarán tartott, Velünk Élő Legendák elnevezésű emlékesten meg is szólalt Radics addig elveszettnek hitt bíborszínű Gibsonja.

Az egykori gitárkirály magvas és megszívlelendő gondolatokkal is gazdagította a hazai rocker társadalmat. Ő volt az, aki az embereket „pengékre” és „halakra” osztotta fel abból kiindulva, hogy előbbiek utat vágnak maguknak, míg utóbbiak csak úsznak az árral. Szintén ő alkotta meg azt az elméletet, miszerint széllel szemben legfeljebb sörösüvegbe lehet vizelni…

A legenda életben tartásában elévülhetetlen érdemeket szerzett az idén fennállása huszadik évfordulóját ünneplő Radics Béla Emléktársaság, amely a jeles alkalomból kiállítással egybekötött koncertet szervez a pesterzsébeti Csili Művelődési Házban október 25-én, azaz e hét pénteken. Az esemény megvalósulása jelentős mértékben köthető a nonprofit szervezet elnökeként is aktív Török Ádámhoz. Nem véletlen hát, hogy a „Fuvolalovag” a patinás Mini élén és a Radics Akusztik formációval (itt Felkai Miklós gitárossal és Anda Bálint énekessel játszik) egyaránt színpadra áll. További fellépőként a Radics-életművet illetően szintén abszolút szakavatott Tűzkerék xT, valamint Vörös István és a Prognózis, sztárvendégként pedig Závodi János és Takáts Tamás emeli az est fényét.

Az élő előadásokat 18:00 órás kezdettel kiállítás és filmvetítés vezeti fel, amely a Radics Béla Társaság történetét eleveníti fel.

Jegyek ITT kaphatók, az eseménnyel kapcsolatos részletes információ pedig ITT található.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5715252116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum