RockStation

Mini szobor a Bem rakparton

2024. január 17. - magnetic star

torok_adam_szobor_02.jpg

A cím nem pusztán a szobor méretére utal, hanem arra is, hogy a tavaly áprilisban elhunyt Török Ádám fuvolista-énekes-dalszerző-szövegírónak állított emléket ily módon a hálás utókor.

Az avatásra a Fuvolalovag születése napján, január 12-én került sor a család, a barátok és a rajongók körében a Bem Rockpart épülete előtt, ahol megannyi emlékezetes koncertet adott a mester. Felvezetésképp Fehér Zsombor furulyaszólója hangzott el, benne – ki ne ismerte volna fel? – a Gőzhajó intrójával. Utána Göbölyös N. László rocktörténész idézte fel néhány, a művészhez fűződő személyes élményét, és hangsúlyozta, hogy a hajdani, a Bem rakpart 6. alatti klubbal szemben megtalálható alkotás Török Ádám munkásságán túl az 1960-as és 70-es évek szabadságvágyának, az azt elfojtani igyekvő szocialista rendszerrel szembenálló magyarországi hippi mozgalomnak is mementója lesz.

A szobrot megalkotó Ámmer Gergő kiemelte, mennyire ellentmondásos törekvés a kreativitás szárnyalását és a zene szabad áramlását egy statikus műben megragadni. A dilemmát a vízszintes, “lebegő” változattal próbálta feloldani, amelybe elmondása alapján ily módon a Duna folyása is beleszövődik. A mezítlábas ábrázolás szintén a felszabadultságot hivatott kifejezni.

Egyébiránt nem életszerűtlen, hogy annak idején egy-egy fellépése előtt vagy után Török Ádám valóban felbukkant az általa híressé tett Bem Rockpart túloldalán, hogy a folyót figyelve elmélkedjen egy kicsit a világ dolgairól. Erre akár élő szemtanú is lehetett azok között, akik jelen voltak az eseményen…

A megemlékezés január 20-án a Magyar Zene Házában folytatódik majd, ahol az egykori zenésztársak adnak koncertet “Kell a barátság” címmel (természetesen egy másik emblematikus Mini-dal után).

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6018304673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum