RockStation

Rockzenészek, akiket elvesztettünk 2020-ban

2020. december 30. - theshattered

eddie_van_halen-e1570740447260.jpgA Nagy Kaszás idén sem kegyelmezett a zenei világnak, sőt, a járvány miatt talán még többen is igazoltak át az Égi Zenekarba, mint egyébként várható volt. A lenti lista persze nem lehet teljes, hiszen ennyi formáció tagságát, akik manapság alkotnak, vagy alkottak, lehetetlen számontartani, így a nagyobbakat emeljük csak ki a lenti listában - nem hanyagolva, cseppet sem kisebbítve az itt fel nem sorolt muzsikusok érdemeit. Mutatjuk, kik azok, akikkel sajnos már csak lemezeken, videókon találkozhatunk a jövőben.

Neil Peart (január 7.)

A Rush dobosának halálhíre volt az év első komoly mélyütése, már ami a zenészvilág életét illeti. A halál oka glioblastoma, az agyrák egyik agresszív fajtája volt. Mint dobos és fő dalszövegíró, tagadhatatlan érdemei vannak, talán a rockzenei világon túl is.

Sean Reinert (január 24.)

A Cynic oszlopos tagja az aorta repedés és magas vérnyomás miatt távozott közülünk januárban. A szintén rengeteg muzsikusra hatást gyakorolt dobost az év későbbi szakaszában még egy másik Cynic-tag követte a szomorú sorban.

Reed Mullin (január 27.)

Mullint a Corrosion Of Conformity társalapítójaként ismerhette meg a nagyközönség, egy ízben Magyarországon is találkozhattak vele a rajongók. A korábban hátfájással, majd később alkoholproblémák miatt turnékat kihagyott dobos január 27-én hunyt el.

Keith Olsen (március 7.)

Olsen rengeteg, de tényleg rengeteg nagy rock- és metal lemez producere és hangmérnöke volt, többek között Carlos Santana, Ozzy Osbourne, a Whitesnake, a Fleetwood Mac bizonyos korongjain lehet hallani munkájának eredményét.

Kenny Rogers (március 20.)

Kenny Rogers tartalmas életművében a pop, a rock és a country is megtalálható, nyolcvanegy éves korában hagyott itt minket. A hivatalos információk szerint természetes halált halt.

Florian Schneider (április 21)

A Kraftwerk sem feltétlen az a metalos csapat, mégis érdemes megemlékezni az áprilisban elhunyt Florian Schneiderről, hiszen rengeteg, általunk is kedvelt zenekarra gyakoroltak tagadhatatlan hatást. Schneider halálát rák okozta, hetvenhárom éves volt.

Brian Howe (május 6.)

A Bad Company második korszakának énekese hatvanhat éves korában hunyt el. A Ted Nugent 1984-es nagylemezén, a Penetratorön is szerepelt frontember legutolsó szólódala Going Home címmel jelent meg június 26-án, másfél hónappal a halála után.

Little Richard (május 9.)

Nyolcvanhét év már szép kor, ennyi adatott meg Little Richardnak, a rockzene egyik egyetemes ikonjának. Sajnos a halál oka nem az évek szép száma, azaz természetes eredetű volt, a csontrák végzett Tutti Frutti és a Long Tall Sally eredeti előadójával.

Bob Kulick (május 29.)

Bruce Kulick testvére több Kiss-lemezen is gitározott, de itt nem ért véget a több zenekarral is fellépett, producerként dolgozó ifjabb fivér életműve. Felsorolni is nehéz, mennyi formáció hangzóanyagán hallható a munkája, mégis valahogy a háttérbe szorult a testvér karrierje mellett.

Steve Priest (június 4.)

A Sweet basszusgitáros-énekes halálának okát nem ismertette a család, hetvenkét éves korában, június elején hagyott itt minket a muzsikus.

Ennio Morricone (július 6.)

Igaz, nem a rockzenei vonalról ismerhetjük Morricone nevét, de letett annyit az asztalra, hogy megérdemeljen egy helyet ezen a szomorú listán. A neves zeneszerzőnek többek között az Egy maréknyi dollárért és az A jó, a rossz és a csúf filmzenéit köszönhetjük, utóbbi egy neves dalát a Metallica hagyományos koncert intrójaként is hallhattuk már.

Peter Green (július 25.)

A Fleetwood Mac társalapítója hetvenhárom évesen hunyt el július végén. A Fleetwooddal és szólóban is több lemezen szerepelt gitáros halálának oka nem ismert.

Tony Costanza (augusztus 4.)

Costanza a Machine Head alapító dobosaként és a Crowbar 2001-es lemezéről lehet ismerős sokaknak. Habár játékát nem sok korongon lehet hallani, mégis olyan Machine Head-örökzöldek alapjai köszönhetők neki, mint az A Thousand Lies, a The Rage to Overcome, a Death Church, az A Nation on Fire, a Blood for Blood, az I'm Your God Now, vagy a Block. Ötvenkét éves korában igazolt át az Égi Zenekarba.

martinbirch.jpeg

Martin Birch (augusztus 9.)

Nincs olyan klasszikus korai rocklemez, amin ne dolgozott volna, vagy nincs olyan rock-, esetleg metalcsapat, aki ne rögzített volna albumot Birch felügyelete alatt (vagy legalább szeretett volna). A Black Sabbath, a Deep Purple, az Iron Maiden és a Rainbow is neki köszönheti néhány örökzöld korongjának a háttérmunkálatait, nem lehet eléggé kihangsúlyozni, mennyit tett a rockzene akkori és azóta is tartó érdemeiért.

Pete Way (augusztus 14.)

Az ember, akit még Ozzy is őrültnek hívott! Az UFO alapító basszusgitárosa augusztus közepén halt meg, egy héttel a hatvankilencedik születésnapja után - két hónappal egy életveszélyes kimenetelű balesetet követően.

Jack Sherman (augusztus 18.)

A Hillel Slovakot váltó Sherman sokat tett a Red Hot Chili Peppers funkys hangzásának kialakulásáért. Mégis, hiába neki köszönhető a Freaky Styley több dala is, csupán csak az Abbey Road EP-n és a Mother's Milken található Good Time Boysban és Higher Groundban szerepel - háttér vokalistaként.

Frankie Banali (augusztus 20.)

Az egykor szebb napokat is látott, mostanában az énekesek terén igen változó felállású Quiet Riotban 1982 óta szinte folyamatosan doboló Banalit a hasnyálmirigyrák szólította el, amivel hosszas, tizenhat hónapos harcot vívott. Mindössze hatvannyolc éves volt.

Riley Gale (augusztus 24.)

Tragikusan fiatalon, harmincöt évesen hunyt el a Power Trip énekese. A zenekarával az utóbbi időben meredeken felszálló ágban lévő frontember halálának oka nem ismert, ahogy azt sem tudni, ki lesz az, aki a helyére lép majd.

Lee Kerslake (szeptember 19.)

Az Uriah Heep és Ozzy korai szólókorszakának dobosát hosszú betegség után rákos megbetegedés vitte el. Hetvenhárom éves volt.

Brent Young (szeptember 25).

A Trivium (h)őskorszakának basszusgitárosának játéka elsősorban az Ember To Inferno nagylemezen hallható, annak megjelenése után nem sokkal, épp a nagy siker előtt hagyta ott a csapatot.

Mark Stone (szeptember 26.)

A Van Halen korai, Mammoth-korszakában basszusgitárosként a csapatban játszó Stone alig két héttel hamarabb hunyt el, mint Eddie Van Halen, persze ez semmit nem von le a szomorú tények súlyából.

Edward Van Halen (október 6.)

Mondhatjuk, hogy az év egyik legnagyobb lökéshullámát kiváltó halálhíre (már ha szabad ilyet rangsorolni) Eddie Van Halen elvesztése volt. A korszakos gitárzseni és gitárosok tömegének példaképe az utóbbi évtizedben már nem koncertezett, a rákkal folytatott harcára koncentrált. Agyvérzés következtében hunyt el, a családtagjai voltak csak vele a szomorú pillanatban.

Ken Hensley (november 4.)

Hensley a hetvenes években a Uriah Heep billentyűse és fő dalszerzője volt, utána elsősorban a szólókarrierjére koncentrált. Legutolsó felvételei a jövő éven megjelenő My Book of Answersen lesznek hallhatók. Gyors lefolyású betegség szólította el közülünk november elején.

Benkő László (november 18.)

Az Omega kilométerekről is felismerhető billentyűsét csak a koronavírus tudta megállítani, viszont ellene már nem tudta felvenni a harcot. A rengeteg örökzöld slágerben zenélő Benkőnek hetvenhét év jutott a Földön.

benkolaszlo.jpg

Mihály Tamás (november 21.)

Alig pár nappal Benkő László halála után újabb Omega-tag akasztotta szögre a lantot, méghozzá a klasszikus felállás legfiatalabb tagja, Mihály Tamás. A basszusgitáros legutóbb 2014-ben zenélt az Omegával, viszont a kilépése csak 2017-ben lett hivatalos. A halálát tüdőrák okozta.

Balázs Fecó (november 26.)

November második fele igazi fekete időszak volt a magyar rockzene életében, hiszen a két Omega-tag után Balázs Fecó is kénytelen volt feladni a földi létet. Hatvankilenc éves volt, a halálát a koronavírus szövődményei okozták. Felsorolni is nehéz, mennyi sláger köthető a nevéhez.

Sean Malone (december 9,)

A Cynic basszusgitárosa kisebb-nagyobb megszakításokkal, de szinte folyamatosan ott volt a csapat életében. Ötven éves korában hunyt el, a haláláról a Cynic főalakja, Paul Masvidal tájékoztatta a rajongókat.

Bergendy István (december 14.)

Habár a Bergendy nem minősül feltétlen kemény rockzenének, a zenekarvezető nevét viselő formáció dalai azért sokaknak ismerősek lehetnek. Talán nincs olyan magyar, aki ne hallotta volna legalább egy dalukat - még ha nem is tud róla, ki szerezte azt.

Leslie West (december 22.)

A Mountain gitáros-vokalistája december 21-én szívrohamot kapott, melynek következtében eszméletét vesztette. Ezután már nem tért magához, másnap ő is itt hagyta a földi világot.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1616362940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.12.31. 12:52:27

Szomorú sors.
Az oldalágak vonatkozó halálhíreinek beillesztése szép gesztus volt.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum