RockStation

Sepultura - SepulQuarta (Nuclear Blast, 2021)

Újradefiniálva

2021. augusztus 23. - Frogfoot

sepulquarta.jpg

Amikor a Covid-járvány szükségessé tette, a zenekarok gyorsan kreatívak lettek és többen YouTube-on próbálták áthidalni ezt az időszakot. Miután 2020 februárjában megjelent a Quadra című 15. stúdióalbumuk, a Sepultura lendületét megtörte a járvány, nem voltak koncertek, a zeneipar összeomlott. De a Quadra jó fogadtatása után nem akartak tétlenkedni és 2020 áprilisában indították el SepulQuarta néven futó karantén streamsorozatukat a YouTube csatornájukon, ahol is a klasszikus, akár 35 éves számaikat rangos vendégek közreműködésével játszották, hogy kapcsolatban maradjanak a rajongókkal.

Minden szándék nélkül a SepulQuarta közvetítés eseménnyé kezdett formálódni a különleges vendégeket tartalmazó dalok gyűjteményeként, amelyeket minden szerdán élőben rögzítettek. A járvány nélküli világban az ütemezési nehézségek lehetetlenné tennének egy ilyen eseményt és albumot. Azonban a Sepultura úgy döntött, hogy újradefiniálja a dalait eljátssza őket vendégzenészekkel, majd később kiadja a SepulQuarta album formájában. A számlista eklektikus keverék, akárcsak a hozzájuk csatlakozó barátok vendéglistája is.

A zenekar mindkét korszakát felölelő lemez a Territory változatával kezdődik, melyben Dave Ellefson szerepel, azután az Anthrax-ból, Scott Ian a Cut-Throat vad verziójával csatlakozik. A kanadai frontember, Danko Jones kölcsönzi a hangját a Sepulnationhoz. A Sacred Reich Phil Rind-jével az Inner Self brutális változatát adják elő, amely nagyon durván hangzik, mintha egy új dal lenne, amelyet most vesznek fel, nyers, lüktető energiával Phil basszusgitárjának köszönhetően.

sepultura_2021.jpg

A legfigyelemreméltóbb szereplések közé tartozik Devin Townsend, aki nem csak a hangját, hanem a gitárjátékát is adja a Mask ezen változatához. A Testament gitáros, Alex Skolnick a vendég a Vandals Nest című számban, és még több erőt ad a dalhoz, ahogy azt Skolnicktól elvárható. Matt Heafy-vel (Trivium) a Slave New Worldöt vették fel, Rob Cavestany, a Death Angel gitárosa az Apes of Godban hallható, amelyet brutális súlyossággal adnak elő. A Motörhead legendája, Phil Campbell is részt vesz a mulatságban, hogy feldobja a lemezt, testhezálló feladatként az Arise albumon bónuszként szereplő Orgasmatronban vendégszerepel.

Nagyrészt az ismertebb nevek vonzóak a rajongók számára, mégis az album néhány legjobb pillanata kevésbé ismerős zenészektől származnak. Angélica Burns, Mayara Puertas és Fernanda Lira brazil énekesek életre keltik a Hatred Aside-ot, míg a Far From Alaska énekese, Emmily Barreto teljesen birtokba veszi a hangulatos Fear, Pain, Chaos, Sufferinget. A kevésbé híres (de nem kevésbé tehetséges) zenészek is részt vesznek a lemezen. A Ratamahatta Joao Barone-nal (Os Paralamas do Sucesso dobosa) és Charles Gavinnel (producer és a Titãs dobosa) meglehetősen szokatlanul hangzik az eredetihez képest, de így is tele van groove-val és a zenekar visszanyúl gyökereihez, emlékeztetve bennünket honnan származnak, és milyen hatással voltak rájuk a brazil zenék és ütemek. Valójában ez utóbbi az album csúcspontja, miközben a zenekar vitathatatlanul az egyik legjobb pillanatot éli át.

A már régóta alulértékelt Derrick Greene a legjobb formában van, és sokat ad hozzá minden dalhoz, talán csak Matt Heafy és Devin Townsend szárnyalják túl. De kiemelhető még Andreas Kisser és Frédéric Leclercq (Kreator) játéka a Slaves Of Painben, amelyet sikerült korszerűsíteni, de a műsort simán ellopják a brazil dobosok, João Barone és Charles Gavin!

Nincs sok értelme kommentálni a kiválasztott számok minőségét, a lemez tele van az elmúlt 30 év során készített legjobb számokkal. Tehát itt az igazi érdekesség az együttműködés a vendégzenészekkel és az amit hozzáadnak a számokhoz, amely így valahol egy élő és egy stúdióalbum között helyezkedik el. A Sepultura rajongók számára ezt a lemezt ajándéknak kell tekinteni! Ahelyett, hogy csendben otthon ültek volna a járvány idején, most ezt a pillanatfelvételt hozták az évről, amelyen keresztülmentek.

Bár a minőség változhat, és egyes dalok jobbak, mint mások, a Sepulquarta egy kielégítően változatos és szakszerűen játszott gyűjteménye a Sepultura legjobb szerzeményeinek. De értékes ez az album a rajongók számára, így, hogy nincsenek benne új dalok? Igen! Mert nem csak a régi anyag újbóli eljátszásáról vagy zenei bravúrokról szól nagyszerű zenészekkel. A 15 számból álló és körülbelül egy óra hosszúságú album tökéletes hosszú unalmas vezetésekhez, vagy otthon mindössze annyit kell tennie a hallgatónak, hogy dőljön hátra és élvezze. 

01. Territory (feat. David Ellefson)
02. Cut-Throat (feat. Scott Ian)
03. Sepulnation (feat. Danko Jones)
04. Inner Self (feat. Phil Rind)
05. Hatred Aside (feat. Angélica Burns, Mayara Puertas & Fernanda Lira)
06. Mask (feat. Devin Townsend)
07. Fear, Pain, Chaos, Suffering (feat. Emmily Barreto)
08. Vandals Nest (feat. Alex Skolnick)
09. Slave New World (feat. Matthew K. Heafy)
10. Ratamahatta (feat. Joao Barone & Charles Gavin)
11. Apes Of God (feat. Rob Cavestany)
12. Phantom Self (feat. Mark Holcomb)
13. Slaves Of Pain (feat. Frédéric Leclercq & Marcello Pompeu)
14. Kaiowas (feat. Rafael Bittencourt)
15. Orgasmatron (feat. Phil Campbell)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr10016667638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum