RockStation

SLOWMESH - III (H-Music, 2023)

Huszonegyedik századi modern rock/metal belföldről

2023. június 07. - rattlehead18

339433786_5932142943570520_1548215506069939232_n.jpgA fővárosi Slowmesh az épp aktuális HammerWorld magazin mellékleteként hozta ki a III címre keresztelt korongját. A zenekar legutóbb 2020 végén, hasonló formában jelentkezett lemezzel. Az akkori album, az Isolate görcsmentes, könnyen a memóriába vésődő, de mégsem instant fogyasztásra gyártott dalai gyorsan utat találtak hozzám. Két és fél év távlatából pedig azt is ki merem jelenteni, hogy a Together Alone című nótájukat az utóbbi évtized legjobb hazai szerzeményei között illik emlegetni.

A Slowmesh azon a tipikusan huszonegyedik századi - jobb műfaji megjelölhetőség híján, illetve kellően sablonosan fogalmazva - modern rock/metalként jellemezhető vonalon mozog, melynek külhoni képviselői a tengerentúlon stadionokban, tőlünk nyugatabbra csarnokokban, a hazai képviselők pedig a kisebb klubokban nyomulnak. Szóval a Slowmesh a maga stílusával kb. annyira idegen a magyar rock- és metalmezőnytől, mint a Magma Rise vagy az Asphalt Horsemen.

Az ötös zenéjét boncolgatva az amerikai rádiós rock mellett akadhatunk stoner, grunge, sőt klasszikus rock elemekre is. Itt kellene jönnie annak a résznek, hogy mely nemzetközi csapatok muzsikájával rokon Szabó Dávidék zenéje, de ezt a felsorolást inkább hagyjuk, ugyanis hatások nyilván vannak, de egyértelmű párhuzamok senkivel sem vonhatók. A srácok egy része már a VL45 zenekar soraiban is együtt muzsikált, azaz ha az azon a néven kihozott Inside The Dice lemezt és annak előzményeit is számolom, az énekes Dávid és Apró Antal dobos háta mögött hozzávetőleg két évtizednyi közös zenélés van, illetve a gitáros Süle Tamás is jó ideje része a csapatnak. Ez pedig határozottan átjön a dalokon, a legjobb jelző az egész III lemezre a fentebb már elsütött „görcsmentes” lehet.

1cdf22fd-slowmesh_2023_photo_andres-vass-800x800.jpg

A műfaj valamilyen szinten meg is követeli ezt a lelazult hangulatot, azaz a feelinget, amit az embernek kényszerből izzadságszagú lenne magára erőltetnie. Az Isolate után egy olyan lemezt vártam, ami elődjéhez hasonlóan gyorsan magával ránt, de mégis tartósan tudok vele számolni. A dolog első fele nem jött be, a második viszont igen. A friss nótákkal most nehezebben ment a barátkozás, de simán elképzelhető az is, hogy a kezdeti és kizárólag magamnak felróható felületes hallgatások alkalmával nem éreztem rá az új dalokra.

Pedig nincsenek nagy változások. A zenekar felállása ugyan módosult, és a korábbi négyes a harmadik korongra öt fős társasággá bővült, azaz távozott az alapember Mészáros-Komáromy Dénes basszusgitáros, akinek a helyére Paczári Viktor érkezett, illetve Sápi Zsolt személyében a srácok Tamás mellé még egy gitárost sorakoztattak fel. A dalszerzők személye azonban érdemben nem változott, a felvételek pedig a dobok kivételével ezúttal is az egerszalóki Standing Waves Stúdióban készültek.

Kétlem, hogy a negyvenes éveikben járó zenészeket az elmúlt két és fél év során új zenei hatások érték volna, a III némileg mégis más, mint az Isolate, ennek miértjét és mikéntjét viszont nehéz megfogalmaznom. A nyitó Oh My God a zúzós riffeken túl magán hordoz némi délies, southern rockos jelleget is, Dávid meg már itt, az elején hozza a sokszínű vokálokat. A Liquor Store Ride szikárabb formában, de hasonló szellemben folytatja a sort. A Madness In July felszabadult riffelésén érzem először az ezredforduló környéki The Cultot (Beyond Good And Evil lemez), a Magical Broom Balancer sötétebb tónusai tökéletes ellenpontot képeznek vele. A Frozen Times valahol mélyen a ’90-es közepének brit popját idézi, a stoneresen búgó Laces Out pedig a szokatlanabb ritmusai miatt érdemel figyelmet. Az Alice In Chains akusztikus anyagaira emlékeztető bevezetővel startoló Objects is rendben van. A lemez vége felé ugyan most nem találom azt a dalt, ami számomra az előző album Together Alone-ja volt, de a hátsó fertályban felesleges is kiugró darabot keresgélnem, hiszen itt sincsenek töltelékek. A záró hármasból a többi rovására most nem tudnék egyetlen tételt sem kiemelni.

Hogy újra magamat ismételjem; ha egy görcsmentes, feelinges modern rock/metal lemez hiányzik az életedből, szinte karnyújtásnyira (a legközelebbi újságosnál) találod a CD-t, ha pedig ragaszkodsz a teljes booklethez, a digipack kiadvány a zenekartól is megrendelhető.

45kop.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7818140484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum