RockStation

Melt-Banana - 3+5 (A-ZAP, 2024)

Arigato gozaimasu

2024. szeptember 30. - vinylwowww

melt-banana.jpg

2024 a nagy összeállások éve, elég csak az Oasis vagy a Linkin Park visszatérését említeni, de nyilván van élet a manchesteri prolikon meg a pop-metalon túl is, bár arrafelé nem csilingel úgy a kassza.

Itt van kapásból a The Jesus Lizard, akik 26 év után adtak ki friss lemezt és kvázi rajtuk keresztül futottam bele egy másik visszatérőbe, miközben háttérinfók után kutattam a Rack ajánlójához. A Melt-Banana utoljára 2013-ban adott ki lemezt, szóval nekik “csak” 11 évre volt szükségük ahhoz, hogy összehozzák a 3+5 24 percét, ami csak így leírva tűnik kevésnek, meghallgatva viszont bőven elég. 

Ez egyébként nem kritika akar lenni irányukba, a kísérletezős japán noise-rock fogyasztása eleve kis adagokban ajánlott, példának okáért nekem sem ment le egyben a torkomon, ettől függetlenül egészen bizarr módon (még mindig) működik az üvegrepesztő vokálokkal súlyosbított digitális post-hardcore-izé, az meg még durvább, hogy a Melt-Banana már több mint 30 éve tolja változatlan intenzitással, igaz a felállás időközben két főre redukálódott.

Yasuko Onuki (éneknek álcázott fejhangú üvöltözés) és Ichiro Agata (gitár-basztatás) a mindenféle műfaji szélsőségeket úgy tudja tálalni, hogy aztán mégsem lesz agyvérzés a vége, de hallgatóként kétségtelenül előnyös, hogy bármikor szüneteltethetjük a lejátszást.

A gerjedő gitárok, a széttekert effektek meg szintik sűrűjéből azért kiviláglik, hogy japán barátaink nem holmi kutyaütő zajongó-rikácsoló punkok, szerintem tudnának ők popzenét is csinálni, csak éppen nem akarnak. Az albumzáró Seeds például majdnem sláger, de szerencsére szétcsapják azt is, csakhogy végig önazonosak maradjanak. 

melt-banana-2024-e1719477173559.jpg

A 3+5 olyan, mint valami agyahagyott távol keleti tévés vetélkedő soundtrackje, ahol a versenyzők csupa indokolatlan dolgot csinálnak a végeredmény viszont megmagyarázhatatlan módon mégis szórakoztató.

45kop.png

Fotó:Melt-Banana

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1018500788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum