RockStation

Flying TV – On Air

2008. április 11. - sunthatneversets
Mostanában nekem jutnak a legrövidebb albumok. A KGB masszív harminchat perce után itt a – a név dacára magyar – Flying TV tömény harminckét perces bemutatkozó albuma az On Air. Ha ebből a kevés játékidőből leszámítom az utolsó kétperces Time's Up című szösszenetet, amely tulajdonképpen egy ébresztőóra ketyegése egy ébresztésre felszólító csörgéssel a végén, akkor felvetődik a kérdés, milyen zenét lehet kemény fél órában elővezetni?

Egész jót kérem szépen! A Flying TV már évek óta jelen van a hazai underground rock színtéren, tagjai közül mindenki kipróbált zenésznek mondhatja magát, ennek eredményeként a zenekar egy tudatos műfaji koncepciót próbál végigvinni. Az „On Air" felvételei a budapesti Parkplatz stúdióban készültek a Superbutt zenekarból is jól ismert Szűcs Szabolcs hangmérnök vezetésével.

A koncepció pedig nem más, mint powerpop, stoner, vagy éppen grunge elemekből valami könnyen emészthetőt létrehozni. A dolog ugyanakkor egy cseppet sem kommersz. Az angol szövegek is rendben vannak és a kiejtés is korrekt. Nekem mondjuk az Incubus neve gyakran ugrik bele, de még nem bántó a dolog.

A Count Me Out-tal csap a lecsóba a csapat. Lendületes, sodró tétel enyhén stoner gitártémával a refrén alatt. Az énekes Andrix hangja jól passzol ehhez a zenéhez. A kettes Move On gitártémája emlékeztet ugyan valamire, de ez az egyik legjobb dal a lemezen. Kiváló dalszerkezet, jól felépített dal, ami arra utal, hogy tényleg nem zöldfülű kezdőkkel állunk szemben. A My Deal kicsit líraibb hangvételű, lebegősebb darab, amiben női énekkel sikerül feldobni a teljesítményt. A pörgős Never-ending Chase jól ellenpontozza az előző dal nyugodt hangvételét. A dalban kiváló hangszeres teljesítményt hallhatunk Turchányi Bálint dobostól. A sejtelmesen induló, de masszív, fülbemászó riffekben folytatódó Seal My Mind a másik kedvencem. Nagy Gergely gitáros és Nagy Illés basszer kiemelkedőt domborít a dalban. A hatos You Gotta Know kiváló gitártémával operál, megint emlékezetes darab kitűnő énekdallammal. A dal különösen a végére indul be, jó értelemben vett slágerré változva. A zaklatott hangvételű Seek For You-val egy kicsit nehezebben barátkozik a hallgató, de sokadszori hallgatásra jó haverságban lehet vele lenni, a szóló a vége felé pedig élményszámba megy. Az akusztikus Stay számomra nem annyira emlékezetes, bár kétségtelen, hogy hangulatos egy darab. Ez után már csak a bevezetőben említett ébresztőórás Time's Up marad, ami teljesen felesleges és céltalan ebben a formában. Talán egy hosszú lemez utolsó mozzanatának még elmegy, de ide semmiképp nem való.

 

Számomra úgy tűnik, hogy a fiúk ezzel a zenével külföld felé kacsingatnak. A színvonal és a minőség azt mondom alapjaiban adva is van ehhez, hiszen a megszólalás korrekt és bár nem találták fel a spanyol viaszt, az egyéni íz is megvan az kétségtelen. Mivel 2002 óta léteznek, teljesen normális az is, hogy valamivel ki szerettek volna jönni a srácok, de az is tény, hogy elég karcsú ezt nyolc dalban és harminc percben felvezetni. Még három-négy Seal My Deal típusú dal elfért volna ezen a lemezen azt gondolom.


Ettől függetlenül a potenciál megvan ebben a bandában az ziher. Ezt kellene valahogy megfejelni és szép lehetőségek előtt állhatnak.

 

/a fenti írás a zene.hu oldalon is megjelent 2008.04.09.-én/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr87419467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum