RockStation

Sziget fesztivál 2008 fellépők | 4. rész : Mass Hysteria

2008. május 25. - SAABI
[ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 16.,  szombat,  19:00 | Mass Hysteria]

Érzésem szerint a francia zenei életet a normálisnál is jobban átszőtték a gépi alapokra épített rap és hip-hop jellegzetességei; az ész nélküli effektezés, a komputerizálás, a rapelés nagyon trendi dolog lett náluk-  már amennyire az utóbbi években bele láttam az ottani zenei trendekbe. Minden esetre minden másfeledik francia versenyző, akivel az utóbbi években találkoztam, olyan gyorsan és olyan csúnya franciául mondta a szövegeket, hogy esélyem sem volt megkedvelni őket. Szerencsére ezek többsége nem kifejezetten rockbanda volt, így nem törtem össze nagyon emiatt. Bár tény, hogy a francia elektronika-hip-hop-r'n'b-és-rap ipar a rockműfajt sem hagyta érintetlenül. Legjobb élő bizonyíték erre a Mass Hysteria nevű elhíresült francia rockcsapat, amely 13 éves működése során a franciák egyik nemzeti büszkeségévé vált, szép sikereket érve el a húzós riffeket groove-os, elektronikus effektekkel, hip-hop elemekkel vegyítő zenéjükkel és inkább elreppelt, mint énekelt szövegeikkel.


A 1995-ben alakult csapatot 1997-től említi a rocktörténelem, amikor is kiadták „Le Bien Etre et la Paix” című lemezüket, amelyre sokan felkapták a fejüket, az akkori sablonokat messze túlszárnyaló, groove-os szólamok, a sampler-ek és az effektezett gitár keverékének újszerű, friss hangzása miatt. Mondjuk, erről lehetne vitát nyitni, hogy mennyire volt újszerű, hiszen, ha megnézitek az alábbi videót, akkor ti is hallhatjátok, hogy a korai Die Krupps hangzásához nagyon hasonló hangzást kell elképzelni. Erről az első lemezről a két legismertebb és leginkább istenített felvétel a diszkósított hardrocknak hangzó "Respect to the dance floor" és "Donnez-vous la peine" voltak. Ezután az intenzív koncertezés és fesztiválokon való számos megjelenés révén gyorsan ismertté váltak Európa szerte, majd Kanadában illetve Észak-Amerikában is.


Mass Hysteria: Donnez-vous la peine

Egy sikeres koncertlemezt követően, az első lemez után két évvel jelenik meg a következő stúdiómunka, amelyet már Londonban készítenek a neves producer, Colin Richardson irányításával. Ezzel a „Contraddiction” című lemezzel gyakorlatilag belépnek a rockműfaj legismertebb és legelismertebb arcai közé.  Ekkor, 1999-ben már inkább a neo-metal akkori neves képviselői, a Korn és a RATM számítanak követendő példaképnek a zenekar számára.

A kétezres év azután komoly változásokat hoz a Mass Hysteria életében: két tag is elhagyja a hajót és beszáll Olivier Coursier, egy hardcore irányból érkező, igazi gitáros, aki előképzettsége, tapasztalata és személyes zsenialitása révén nagy szerepet vállal abban, hogy a rockzenei alapok még húzósabbak, dögösebbek, ütősebbek legyenek, ami meg is hozza a kíván eredményt: a Mass Hysteria igazi rockbandává fejlődik, sok korábbi rajongót elveszítenek, de egyre többen figyelnek fel rájuk a keményebb hangzást kultiváló rockfanok közül. A 2001-ben megjelenő „De Cercle En Cercle” című lemez egy megújult, új vizeken evező, de karakteres rockcsapat munkája és a korábbi lemezekhez hasonlóan nagy siker. A lemezt egy hosszú turné, a hosszú turnét pedig hosszú szünet követi.



A csapat a hosszú szünet alatt sokat gondolkodik és úgy dönt, hogy bizonyos értelemben elhagyja a mainstream vonalat: szakítanak a SONY kiadóval és egy kisebb kiadóhoz szerződnek. Negyedik lemezük, a "Mass Hysteria" 2005-ben jelenik meg, amely szintén egy angol producer, Matt Hyde felügyeletével készül és amelyet a francia csapat addigi legszemélyesebb és legjobb munkájaként emlegetnek azóta is.

Legutóbbi lemezük tavaly, 2007-ben jelent meg „Une Somme De Details” címmel és továbbra sem okoznak csalódást rajongóiknak: komputeres samplerekkel ugyan rendesen megtámogatott, de tisztességes, gitárokkal és igazi dobcuccal előállított, riffközpontú, tökös hardcore-t prezentálnak magyar fülnek kicsit talán furán hangzó francia szövegekkel. Időközben újabb tagcserék is történtek; a társaságból igazi rockbandát faragó, korábban már említett Olivier is távozik és kialakul a jelenlegi felállás: Moustapha "Mouss" Kelai : vokál | Nicolas Sarrouy : gitár | Yann Heurtaux : gitár | Stephan Jaquet : basszus és Raphael Mercier : dobok.

A csapat kiváló koncertbanda hírében áll, tudományukat az idei Sziget feszt keretében a HammerWorld színpadon mutatják be nekünk augusztus 16.-án.

A tavalyi, új lemezről nincs hivatalos videónk, ezért csak egy rajongó által montázsolt klipet tudunk mutatni, de végül is úgyis a zene a lényeg. Fel a hangerőt, ez itt az 'Echec' a Mass Hysteria-tól.


[ Sziget 2008, Hammerworld | augusztus 16.,  szombat,  19:00 | Mass Hysteria]

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr64483277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum