RockStation

Fonogram 2008 – Grammy, csak nagyon kicsiben

2009. február 12. - sunthatneversets

Tegnap este lezajlott a mi kis Grammy díjkiosztó ünnepségünk a Millenáris Teátrum színpadán. Tavaly valami szörnyűségesen nézhetetlen volt, idén csak egy fokkal jobb, de egyértelműen rávilágított arra, hogy az ilyen típusú zenei díjkiosztóknak semmi, de semmi értelme nincs.

Értem ezt a Grammy díjkiosztóra is. Egy nagyobb név kiad az adott évben egy lemezt, annak legalább két kategóriában nyernie kell. Mindegy melyik az. Így fordulhatott elő idén, hogy a Coldplay elvitte a Legjobb Pop Performance és Legjobb Rock Album díját. Most akkor melyik stílust is képviseli a zenekar. Nyílván az alternatív zenei irányzatokhoz tartozik, mert a Fonogram 2009-en az év külföldi alternatív albuma kategóriájában indult, igaz itt nem nyert.

Meglepődve vettem tegnap tudomásul, hogy Zséda klasszikus pop-rockot játszik, vagy hogy Kovácsovics Fruzsina ugyanennek a kitalált műfajnak a modern változatát űzi. Azt tudomásul veszem, hogy nem akarnak száz kategóriában nyertest hirdetni, de ennyi erővel minden nomináltnak adhatnának egy díjat, nesze bameg vigyed haza. 

A minket érintő fontosabb kategóriák nyertesei:

az év hazai alternatív albuma
AMBER SMITH - Introspective (Twelve Tones Records) 
 
az év hazai hard rock vagy metal albuma
INSANE - Our Island - Our Empire (Hammer Music) 
 
az év külföldi alternatív albuma
KINGS OF LEON - Only By The Night (Sony BMG) 
 
az év külföldi hard rock vagy metal albuma
METALLICA - Death Magnetic (Universal Music) 

Életműdíj: Deák-Bill Gyula 

A fentebb említett klasszikus és modern pop-rockot nem írtam ide, mert már az ide jelöltek névsora is a szakmaiatlanság kategóriáját súrolja. Deák-Bill Gyula életmű-díjat kapott, amit respektáltam és lehetett látni pár jól sikerült élő performanszt az Unbending Trees-től és a Napra-tól. Az este legvércikibb előadását az emo, még My Chemical Romance kópia vicc brigádnak is gyenge Anti Fitness Club prezentálta, akik mindennek tetejébe még az év hazai felfedezettje díjat is hazavihették. Csepregi Éva a díjazottak kapcsán hatalmas szakmai elismerésről – vagy valami hasonlóról – beszélt, de hogy ezt komolyan is gondolta, arra nem fogadnék nagy tételben.      

Kapcsolódó linkek:


  
 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr77938350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum