RockStation

A 2009. év hazai legjobbjai rock- és metálzenében

2010. január 31. - sunthatneversets

A 2008-as - eléggé  húzós - év után 2009-ben is kitettek magukért a hazai csapatok. Nagyon sok nemzetközi szinten is kimagasló produkció született. Ma még csak remélni lehet, hogy az elkövetkező években néhány csapatnak sikerül külföldön is sikert elérnie, mondjuk legalább annyit, mint az Ektomorfnak. 

A RockStation által legjobb rock/metál albumoknak választott lemezek között nüansznyi különbségek voltak, így erősen szubjektív a lista, különösen annak eleje. Nálunk a Kátai Tamás vezette kétszemélyes Thy Catafalque végzett az első helyen, szinte művészien igényes muzsikájával. Az év végén nagyot robbant a Room Of The Mad Robots bemutatkozó albuma, amely igen széles rockzenei skálán íródott és a Watch My Dying vendégművészekkel teli, Moebius címre hallgató albuma is nagy elismerést váltott ki nálunk. A dobogós helyezettek mögött is nagy tülekedés alakult ki, hiszem ugyanúgy a maximális pontszámot kapta tőlünk a Virrasztók, Bridge To Solace, a Decadence valamint a Dalriada tavalyi albuma is.

Azoktól a zenekaroktól előre elnézést kérünk, akik azért maradtak le a listáról, mert nem állt módunkban meghallgatni a lemezüket.
 

Íme tehát a RockStation Top 20-as listája:

1. Thy Catafalque – Róka Hasa Rádió
2. Room Of The Mad Robots – Mechanical Sound Empire
3. Watch My Dying - Moebius
4. Virrasztók – Az Emlékezés Órája
5. Bridge To Solace – House Of The Dying Sun
6. Decadence – Bitter Rain
7. Dalriada – Arany Album
8. Turbo - Turbo
9. Baby Bone – Supernova
10. Angertea – 28 Ways To Bleed
11. Wrong Side Of The Wall – I
12. K3 – Garden Of Death
13. Blind Myself – Budapest, 7 Fok, Eső
14. October – Mélységi Mámor
15. Stardrive – Kings And Slaves
16. Sunday Fury – Men From The Grey Town
17. Guilthee – Lustration
18. Ektomorf – What Doesn't Kill Me ...
19. Doghitters – Becsület
20. VL45 – Into The Dice

 

Foreigner – Márciusban visszatérő lemez

Can't Slow Down címmel március 1-jén jön a legendás csapat visszatérő albuma. Igen visszatérő, mert a banda 15 évvel ezelőtt adott ki utoljára stúdiólemezt. A Marti Frederiksen és Mark Ronson producerkettőssel készült lemez az earMUSIC gondozásában, több verzióban is napvilágot lát. A standard cd-s verzióra az alábbi dalok kerültek:

01. Can't Slow Down
02. In Pieces
03. When It Comes To Love
04. Living In A Dream
05. I Can't Give Up
06. Ready
07. Give Me A Sign
08. I'll Be Home Tonight
09. Too Late
10. Lonely
11. As Long As I Live
12. Angel Tonight
13. Fool For You Anyway
14. I Want To Know What Love Is (live) (bonus track)

Mestermunka : Heathen – The Evolution Of Chaos

Heathen - The Evolution Of Chaos coverA múltkori Overkill lemezkritikában már jeleztem, hogy a szintén kultikus – igaz a kiadott lemezek számát tekintve korántsem annyira termékeny – Bay Area thrasher Heathen is új albummal jelentkezik. A The Evolution Of Chaos még csak a csapat negyedik albuma, lévén, hogy az 1987-es Breaking The Silence és az 1991-ben kiadott Victims Of Deception után jó időre befejezték a tevékenységüket. 2004-ben jelentkeztek újra nagylemezzel, mely a Recovered címet kapta. Négy év elteltével most itt az új album.

Hogy négy év sok idő, vagy kevés az döntse el ki-ki maga, de ha figyelembe vesszük, hogy a csapat vezetője egy bizonyos Lee Altus, aki az Exodus gitárosa is egyben, mindjárt árnyaltabb a kép. Ha pedig azt nézem, hogy tavasszal az Exodus is lemezzel jelentkezik, akkor kész csoda, hogy a Heathen lemeze most kiadásra került. Nos ha az Overkill Ironbound-ját régisulisnak neveztem akkor a The Evolution Of Chaos még inkább az, még ha én itt egy picit több klasszikus metál elemet érzek is. Azt azonban itt is meg kell jegyeznem, hogy a Metallica 80-as évekbeli munkássága a Heathen zenéjén is mély nyomokat hagyott.

Tovább

VIDEJÓ EXTRA! Pain Of Salvation és Drowning Pool

A progresszív rockzene egyik fontos zenekara a svéd Pain Of Salvation, akik tavalyi év folyamán egy Linoleum címet viselő EP-vel jelentkeztek, amiről a címadó  dalra itt egy jó zenekari klip. 



Az amerikai Drowning Pool a banda nevére keresztelt új albuma hamarosan érkezik. A Disturbed és a Nickelback hatásokkal operáló csapat a Feel Like I Do című dalra forgatott egy félig zenekari, de igen fogós klipet. A dalból még sláger is lehet odaát.

 

Down – Visszatérő basszusgitáros, film és lemez

Rex Brown, basszusgitáros teljesen felgyógyult hasnyálmirigy gyulladásából így készen áll arra, hogy visszavegye a helyét az eddig őt helyettesítő Danny Theriot-tól. Brown és Down-os zenésztársai megegyeztek, hogy az amerikai foci kupadöntője után megkezdik az új album munkálatait, New Orleansban. A negyedik stúdiólemeznek még nincsen se megjelenési dátuma, se címe. Ezen felül egy dokumentumfilm is kiadásra kerül tavasszal az E1 Music gondozásában Down Diary of a Mad Band címmel.

A thrash (h)őskora : Overkill – Ironbound

Overkill Ironbound album coverMondhatnám úgy is, hogy 2010 az oldszkúl thrash-zúzdák éve lesz, hiszen idén lemezzel jelentkezik az Overkill, a Heathen, az Exodus és ha minden igaz még a Testament is. Csak nehogy megártson a sok a jóból. A sort egy igazi őskövülettel kezdjük, hiszen a Bobby "Blitz" Ellsworth énekes és D.D. Verni basszer vezette New Jersey-i Overkill kis túlzással, már akkor thrash-metálban utazott, amikor még dinoszauruszok futkostak a földön.

A tizenhatodik lemezét Ironbound címmel megjelentető csapat igazi régivágású döngölős metál lemezzel állt elő most, melyről azért elsőre lejön, hogy a Metallica Kill'em All-ja, vagy Ride The Lightning-ja mintha kicsit beszorult volna a fiúk magnójába, viszont a lendület és a frissesség, amely ebből az albumból arád elfeledteti ezt a tényt.

Tovább

Henry Rollins az A38-on

Még mielőtt sokan felkiáltanak, hogy itt tényleg Rollins Band-koncert lesz, vagy Henry Rollins szólóban muzsikál, leszögezzük: a punkikon úgynevezett spoken word-estét tart, ami annyit tesz, hogy feláll a színpadra egyedül és beszél, beszél, beszél…

Kevesen tudják, de Rollinsnak nem ez lesz az első ilyen jellegű fellépése Budapesten, sőt, ami volt, azt lemezre is rögzítették, és kiadták Sweetbox címen, ráadásul ezt a mai napig lehet kapni Rollins online boltjában.

Akkor éppen a Rollins Banddel koncertezett nálunk, és a buli előtt megkérték, hogy tartson felolvasást az egyik egyetemen, amit fel is vettek a jövő nemzedéke számára. Ez viszont csak az egyik morzsája a dumálós lemezeinek, számtalan ilyen jelent meg karrierje során, az első még 1985-ben Short Walk on a Long Pier címmel, ami után még tizenkilencet adott ki 2008-ig bezárólag, és akkor a tíz DVD-t (és rengeteg írását) még nem is számoltuk.

Abba meg végképp ne gondoljunk bele, hogy mindezek mellett még rendkívül aktív rockénekes is volt. Termékeny ember az biztos. A fenti számokon kívül mit lehet elmondani Henry Rollinsról, a punklegendáról? Fiatalkorát kb. lefedi a Get In The Van című könyv, ami minden idők egyik legjobb hardcore-punk zenekarába, a Black Flagbe történő beszállását, majd annak a feloszlását dokumentálja, természetesen szigorúan szubjektíven, az énekes szemszögéből. Persze milyen is lehetne egy napló, ha nem szubjektív? A könyv mellesleg igen szép kiadásban kapható magyarul is Punk a platón címmel, így már az angolul nem, vagy csak kevésbé tudók is szembesülhetnek Rollins ifjúkori embergyűlöletével, ami főleg az írás elején jelenik meg. A végére kissé árnyaltabb lesz a kép, és ez látszólag összefügg a spoken word-előadásaival, amik egyre gyakoribbak lesznek az idő haladtával, és a Black Flag vége felé mintha ezt sokkal szívesebben csinálta volna, mint magát az éneklést. Lehet, hogy kibeszélte magából a dühét.

Mostanában mindenki arra vágyik, hogy a Rollins Band újra turnézzon, de nagyon úgy néz ki, hogy ez egyhamar nem következik be. Pont Rollins dumamániája miatt, amivel folyamatosan úton van, és teltházak előtt adja elő mondandóját. És, hogy mik ezek a mondandók? Rollins világról alkotott véleménye, régi vagy új sztorik, amik közül már csak a Black Flag útjain szerzett rengeteg élmény megtöltene sok estét. Ráadásul mindezt olyan szuggesztív módon teszi, hogy még az angolul csak kicsit tudókat is képes leköti. Az A38-on tartandó előadására mindössze 250 jegyet adnak ki, ugyanis székek lesznek a hajó gyomrába kihelyezve, ami értelemszerűen limitált bejutást engedélyez.

2010. FEBRUÁR 7., BUDAPEST @ A38 Hajó
HENRY ROLLINS spoken word (USA)
Kezdés: 20.30
Belépő: 6.000 Ft (elővétel) / 6.500 Ft (helyszín)
Jegyelővétel: A38, Ticket Express, Ticketportal.hu, The Lab, Wave

Sick Of It All - Based On A True Story áprilisban

A hardcore színtér legendás new yorki csapata, a Sick Of It All új nagylemeze Based On A True Story címmel április 20-án jelenik meg a Century Media Records kiadásában. A Dániában Tue Madsen producerrel készült új album a dobos Armand Majidi szerint új fejezet nyitt a csapat életében azzal, hogy új kiadót találtak. Rengeteg inspirációt gyűjtöttek magukba és kiválóan megszólaló albumot sikerült összehozniuk.     

Koncertajánló – Vastrabant a Cökxpon Caféban

Királyságos Vastrabant koncertre invitálunk, ezúttal a Cökxpon Ambient-be. De nem kell aggódni, nem lesz semmi elektronikai trükközés, hacsak a hangszereket megdörrentő  erősítőkkel nem.
Tessen jönni, a VASTRABANT mellett lesz PIGGY (Iggy Pop és Stooges tribute) és VAKTÖLTÉNY is, a szórakozás garantált. Ha eljössz, akkor neked is! 

Checkpoint Charlie - Új év, új dobos, új koncertek

A zenekartól kaptuk az alábbi híreket:

Jó hírekkel szolgálhatunk, megtaláltuk új dobosunkat Haris Dávid személyében. Dávid mindössze három hét alatt bevágta a dalokat, így már január 29-én, pénteken láthatjátok a megújult Checkpoint Charlie-t az óbudai Vörös Yukban. A buli este 9ig INGYENES, fellép még a North6 és hazánk legjobb Slipknot tribute csapata a Slipchaos is. Rá egy hétre február 6-án, szombaton pedig a gyönyörű hölgyekből álló Buttercup-pal közösen zúzzuk meg az oroszlányi Charlee Pubot. Ennyit a közeljövőröl, a távolabbival kapcsolatban hamarosan jelentkezünk. Addig is...stay tuned! 

Subscribe – Megjelent a Contradictions

A modern rockban utazó  zenekar 2003 őszén kezdte el első nagy lemezének felvételét, amely az Edge Records gondozásába került boltokba, 2004. december elején.

2005-ben az itthoni fesztivál és klub koncertek mellett egy európai klub turnén is jártak, az amerikai Pro-Pain társaságában. Ezzel egy időben a Benelux államokban és Németországban is megjelent az első nagylemezük.

2006-ban ünnepelték hetedik születésnapjukat Budapesten a Kultiplexben, ahol több mint 700 ember volt rájuk kíváncsi, ki is kellett tenni a „megtelt” táblát, ezek után pedig ez lett a tendencia az összes budapesti koncerten, majd – ahogyan ez a mostani kiadvány DVD-jén is látható -, azóta már a Petőfi Csarnokban is megállták a helyüket.

Olyan bandák társaságában léptek fel, mint az Egyesült Államok-beli Deftones, a matek-metal istenség Meshuggah, a Katatonia, a Pain vagy a finn Nightwish és Clawfinger.

Önálló klub és fesztivál turnék és mindenhol teltházas koncertek várták őket, s az is előfordult, hogy a koncertjüket a román nemzeti TV élőben közvetítette.

A csapat legutóbbi lemeze pedig elnyerte az év hazai modern rock albumért járó díjat az egyik legrangosabb hazai díjátadón, azaz Fonogram - Magyar Zenei Díj tulajdonosai lettek s élő adásban léphettek fel a rendezvényen. Szintén ezért az albumért a hazai internetes rock/metal sajtó a legjobb hangzás díjával is kitüntette őket. Az igényes és változatos, a megjelenés óta megunhatatlan Sanity Has Left The Building után ez volt az új nagylemez, amely a Stuck Progress To Moon címet viselte.

A nemzetközi sajtóban megjelent kritikákban rendre kiemelik a csapat fő vonzerejének tekinthető intenzív színpadi előadásmódjukat, valamint azt, hogy kiváló érzékkel vegyítik a különböző stílusokat alapvetően modern metal zenéjükkel.

Az újságírók lelkesen fogadják, hogy többek között jazz, magyar népzenei, funky, reggae elemek keverednek a keményebb metal/hc témákkal. 2009 decemberében pedig napvilágot látott a csapat legújabb kiadványa, Contradictions címmel, CD tokos és DVD tokos formátumban. A hanganyagon 2 vadiúj Subi dalt és az Edda Kölyköd voltam című dalának feldolgozását találjátok. A DVD gerincét a 10 éves szülinap kapcsán rendezett hacacáré videofelvétele képezi, a bordákat pedig a 6 taggal forgatott mélyinterjúk alkotják, kiegészítve 10 évvel ezelőtti suhanc anyagokkal, titkos backstage jelenetekkel és különböző zenészek, koncertszervezők, managerek vélekedéseivel a zenekarról.

A 2010-es évet ismét egy 18 állomásos hazai, immáron önálló EP-bemutató turnéval indítja a zenekar.

A korongra a következő  csemegék kerültek:

CD:

COUNTENANCING (MY BABY STOLE MY GRAMOPHONE)
ANXIETY FOUND SHAPE IN CONTRADICTIONS (ACT I. THE FALL MERCIA)
KÖLYKÖD VOLTam
    

DVD:

10 ÉVES SZÜLETÉSNAPI KONCERT A PETŐFI CSARNOKBAN
MÉLYINTERJÚK
IVDEOKLIPEK
BACKSTAGE JELENTEK
ARCHÍV FELVÉTELEK A ZENEKAR TÖRTÉNETÉBŐL   

Sevendust – Tavasszal jön a Cold Day Memory

Az atlantai Sevendust befejezte Cold Day Memory című új albumának keverési munkálatait. A Johnny K producer irányítása alatt készült új album valamikor tavasszal kerül a boltok polcaira.
 

 

 


A korongra a következő  dalok kerületek:

01. Splinter
02. Forever Dead
03. Unraveling
04. Last Breath
05. Karma
06. Ride Insane
07. Confessions (Without Faith)
08. Nowhere
09. Here And Now
10. The End Is Coming
11. Better Place
12. Strong Arm Broken    
 

VIDEJÓ! Rock Motherf*...: Rob Zombie – Sick Bubblegum

Rob Zombie néhány véres-beles B-horror után újra zenél. Új, Hellybilly Deluxe 2 „és utána egy fél könyv hosszúságú alcím, amit most nem idéznék”  címmel megjelenő lemezéről itt az első, amolyan image klip a Sick Bubblegum című dalhoz, mely különösen mélyenszántó gondolatokat fogalmaz meg :), de a mester sosem bonyolította túl a zenét.     

 
 

 

A 2009. év nemzetközi legjobbjai rock- és metálzenében

Ez az év talán még a tavalyinál is erősebb nemzetközi mezőnyt hozott össze a lemez megjelenések terén. Rengeteg korongról írtunk idén, de biztosan maradtak ki olyan előadók, akiknek itt lenne a helyük, de vagy idő, vagy a lemez hiányában egyszerűen nem maradt lehetőség a vizsgálatra.
 

 

2009-ben nem volt annyi, igazán nagyágyúnak számító előadónak új lemeze, mint tavaly, de azért egy Pearl Jam-et egy Alice In Chains-t, egy Rammstein-t, vagy mondjuk egy Slayer-t azért nem neveznék kispályás versenyzőnek. A mi 25-ös listánkon azonban egy finn zenekar, az Amorphis végzett az első helyen, megelőzve az igen tehetséges zenészekből álló Baroness csapatát. A dobogóra még a szintén zseniális Mastodon fért fel, de igazából nüansznyi különbségek döntöttek a helyezések odaítélésekor, így a lista akár nézhetne ki teljesen máshogy is, de mi a RockStation szerkesztői az idén az alábbi lemezeket ítéltük a legjobbnak.

 

A nemzetközi rock/metál mezőny Top 25 lemeze 2009-ben:

1. Amorphis – Skyforger
2. Baroness – Blue Record
3. Mastodon – Crack The Skye
4. The Company Band – The Company Band
5. Paradise Lost – Faith Divides Us, Death Unites Us
6. DevilDriver – Pray For Villains
7. God Forbid - Earthsblood
8. Alice In Chains -Black Gives Way To Blue
9. Five Finger Death Punch – War Is The Answer
10. Kiss – Sonic Boom
11. Pearl Jam - Backspacer
12. Maylene And The Sons Of Disaster - III
13. Clutch – Strange Cousins Of The West
14. Rammstein – Liebe Ist Für Alle Da
15. Slayer – World Painted Blood
16. Masters Of Reality – Pine/Cross Dover
17. Heaven & Hell – The Devil You Know
18. VoiVod – Infini
19. El Caco – Heat
20. The Devin Townsend Project – Addicted
21. Megadeth – Endgame
22. Black Robot – Black Robot
23. Kreator – Hordes Of Chaos
24. Wolfmother – Cosmic Egg
25. Placebo – Battle For The Sun

Az összes lemez kritikáját megtaláljátok a lemezismertető rovatunkban. Jó böngészést!

Godsmack – Készül a Saints & Sinners

A Godsmack gárdája az utolsó simításokat végzi új, Saints & Sinners című  nagylemezén, amelyet megpróbálnak még a tavasszal kihozni. Az album producere az a Dave Fortman volt aki korábban a Slipknot-tal és a Mudvayne-nel is dolgozott már.

A lemez készítésébe több epizódon keresztül beleleshettek itt: Godsmack making Saints & Sinners on RockPIT.com      

Dallamok végtelen folyamán - Nevergreen : Új birodalom

A Nevergreen pályafutása kezdetén kiadott két olyan albumot (Game Over - 1994, Az éj szeme - 1996), amik annyira betaláltak nálam, hogy rongyá-szarrá hallgattam a kazettákat. Matlári Miklós és Bob Macura sajátos zenei látásukkal a Nevergreen életre hívásával olyan stílust alapítottak, amelyre akkoriban itthon egyszerűen nem volt példa. A Nevergreen azóta is a "one and only" hazai banda, akinek életemben rajongói levelet írtam, annyira tetszett, amit csináltak. Félelmetes, hogy mennyire értettük egymást akkoriban.

Azután a kapcsolat valahogy megszakadt, nem is tudom, miért, pedig jó héhány lemezt legyártottak időközben. Most pedig hirtelen arra eszmélek, hogy újra tőlük hangos az év végi szaksajtó az Új Birodalom kapcsán, amely ugyan nekem a régi szép emlékek okán kicsit csalódás, de tulajdonképpen érteni vélem a szándékot a változások mögött és nem kárhoztatom érte őket. Az új anyag amúgy kétségtelenül a zenekar legminőségibb albuma - már ami a hangzást illeti. A minden hangot magabiztosan uraló nyugodt erőt, a komótosan gördülő, mázsás riffeket, a a tiszteletet parancsoló már-már természetfeletti méltóságot az Új Birodalom gyors, dallamos, könnyen emészthető gótikus metállal váltja fel. A Nevergreen sajátos íze, ősi zenei világa kissé elveszni látszik a mainstream vonallal való kacérkodás közben, bár az anyag így is kellemes hallgatnivaló.

Tovább

Scorpions – Utolsó lemez, utolsó turné

Az új albumát márciusban Sting In The Tail címmel megjelentető német Scorpions korábban már jelezte, hogy januárban fontos bejelentést tesz. Nos, január 24-én a legendás csapat saját honlapján (www.the-scorpions.com) a következő bejelentést tette:


„Fontos üzenet a rajongóinknak! Mindig is ez adta számunkra az élvezetet, az életünk értelmét, a szenvedélyünket, hogy nektek zenélhettünk - akár a színpadon, akár a stúdióban, új dalokat alkotva.
Miközben az új lemezünkön dolgoztunk az utóbbi hónapokban, szó szerint érezhettük munkánk erejét és azt, hogy még mindig mennyire élvezzük ezt az egészet. Azonban volt ott egy másfajta érzés is. A Scorpions egészen különleges karrierjét a csúcson akarjuk befejezni. Elmondhatatlanul boldogok vagyunk, hogy ma is ugyanaz a szenvedély dolgozik bennünk, mint mindig, egészen a kezdetektől fogva. Éppen ezért most értettünk egyet abban, hogy elérkeztünk az út végéhez. Egy olyan lemezzel fejezzük be a pályafutásunkat, amelyet az egyik legjobbnak tartunk mind közül, valamint egy olyan turnéval, amely hazánkban, Németországban startol és a következő pár év során öt különböző földrészre is eljuttat bennünket.
Azt akarjuk, hogy ti rajongók értesüljetek erről elsőként. Köszönet nektek az évek során  soha nem múló támogatásért!
Az új dalok némely részletét már fel is töltöttük nektek.
És most... induljon a party, készüljünk fel a Sting In The Tail-re! Viszlát a világturnén!" 


Az új albumról a Raised On Rock és a The Good Die Young dalokból egy-egy részlet hallgatható meg a Scorpions MySpace oldalán.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum