RockStation

Metalfest Open Air 2011, Csillebérc 2011.06.03-05. - Harmadik nap

2011. június 09. - Frogfoot

 

Milking The Goatmachine

Az egész fesztivál legmókásabb zenekara volt a MtGM! Itt minden a kecskékről szól:  a  maszkok, a konceptalbum (!), de még a poénok is. Próbálom megérteni a koncepciót, miért pont a kecske? Pogány szimbólum, Pán, Baphomet, áldozati állat? De talán csak én vettem túl komolyan elsőre,ugyanis a MtGM nem black metal hanem death/grindcore és egyátalán nem veszik magukat komolyan. A vicces külsőségekhez szigorú zene társul sok basszussal, torokhangú énekkel, (ráadásul a dobos énekel!), blastbeatekkel és agresszív gitárral amit ők csak goatgrind-nak neveztek el. A két alapító Goatleeb Udder (dob,ének) és Goatfreed Udder (gitár,basszusgitár), hozzájuk csatlakozik a koncerteken Tony Goatana és J.A. Hornlicker. A zenészek kiléte már titok marad ugyanis egy másodpercre sem váltak meg a maszkoktól, vizet is úgy ittak, hogy hátat fordítottak a közönségnek. Csak a negyedik tag volt a kivétel, aki farkasmaszkot viselt, ő egy pillanatra felhúzta a maszkját. A saját grind darálások mellett feldolgozást is játszottak a Surf Goataragua a Sacred Reich "Surf Nicaragua" újraértelmezése amelyből még a Beach Boys-os betét sem maradt ki.

Astral Doors
Már a 2010-es fesztiválon is felléptek volna, de a tavalyi koncertjüket le kellett mondaniuk A svéd zenekar igazi old school zenét játszott a '70-es évek végének és a '80-as évek  elejének stílusában. Dio, Rainbow, Black Sabbath, Hammond Orgona... A párhuzamok annyira nyilvánvalóak, hogy hiába a kiváló gitáros és a még jobb énekes Nils Patrik Johansson teljesítménye, egy kis Dio, egy kis Maiden, de kreativitást csak nyomokban tartalmaz.

Suicidal Angels
A görög thrashereket idén már láttam a Death Angel előtt, a program nagyjából ugyanaz volt, de a nagyobb színpadon, nagyobb hangtechnikával jobban meg tudta mutatni a zenekar az erejét. A műsort a háttérben fel-alá szaladgáló road és a basszusgitáros "rosszalkodása" színesítette, aki a dobost bosszantotta: megfogta vagy ráütött egy-egy
cintányérra. Ez nem egy rossz show, de úgy tűnik, hogy a zenekar egy kicsit visszafogott volt. Nem tudom azért mert egy klubkoncerten otthonosabban érzik magukat vagy a kevés rajongó miatt.

Kataklysm
Az énekes Maurizio Iacono elsőrangú frontember: ösztönözte a rajongókat és mindent megtett a remek hangulatért, Jean-Francois Dagenais és Stephane Barbe végig-headbangelte a koncertet, mint két szélmalom és brutális hangzást produkáltak, Max Duhamel dobos pedig hihetetlen tempót diktált. Ez így együtt a Northern Hyperblast, vagyis a kanadai Kataklysm.

Én pedig csak csodálkoztam hogyan képes a zenekar egyetlen gitárral, ezt az óriási energiával teli hangzást produkálni. Jó hallani, hogy az a láncfűrész-szerű gitárhangzás nem változott, ami annyira tetszett, mégis sokkal jobbak, mint amikor először láttam őket! A hangzás remek volt és videofelvétel is készült, talán felkerül egy DVD kiadásra és újra láthatjuk a 2011-es Metalfestes koncertet, amely szerintem a fesztivál legjobb death metal bulija volt.

Rage
A legendás német banda fergeteges bulit adott és minden várakozásomat felülmúlták! Már az első szám alatt sikerült beindítaniuk a közönséget és innentől nem volt megállás, jókedvű, mosolygó Peavy és zenésztársai felszabadultan muzsikáltak és ez a jókedv közönségre is átragadt. Többen spontán összekapaszkodva önfeledten ugráltak a közönség soraiban és énekelték a szövegeket. És a Rage tudta még fokozni a hangulatot egészen addig, hogy azt kell írnom,hogy a fesztivál legjobb koncertjét adták és ezt a dicsőséget ellopták a Kreator elől!

Elképesztő intenzitással zenéltek, a hangosítás is rendben volt és az egészre a közönségénekeltetés tette fel a koronát (Higher Than The Sky),amely közben átmentek egy laza jammelésbe. Gyorsan elrepült a rendelkezésükre álló idő,n pedig annyira belefeletkeztem a buliba,hogy egyetlen számcímet sem jegyeztem fel. Olyan ünneplésben, tapsban és ovációban volt részük ami még a Sabaton eddigi sikereit is elhomályosította. Most először hangzott fel a "we want more" kórus és igazi vastapsot kaptak, sajnos ráadásról szó sem lehetett hiszen át kellett adni a színpadot a következő zenekarnak.


Kreator
Valamikor tavasszal egyik barátommal zenéről beszélgettünk és megjegyezte, hogy milyen jó lenne megnézni egy Kreator koncertet. Ekkor esett le, hogy milyen régen voltam Kreator bulin (utánanéztem 2002-ben) és valóban jó lenne megnézni őket. A kívánságom teljesült az utolsó nap zárókoncertje a legjobb német thrash metal csapat a Kreator fellépése.

Nem voltak könnyű helyzetben, Mille hiába próbálta megmozgatni a közönséget nem nagyon sikerült, mindenki fáradt volt és az utolsó erőtartalékokat felemésztette a Rage koncert. Szerencsére a zenekar nem volt fáradt és mindent beleadva zenéltek, bemozogták az egész színpadot. A konferanszok Mille gesztusaival csak fokozták a hangulatot, nem rajtuk múlt, hogy meg sem közelítette az előző buliét. A hangulathoz hozzájárult még a háttérben látható vetítés és a zenéhez jól igazított fényshow is.

A setlistet is jól válogatták össze régi és új vegyesen, rögtön a harmadik szám az Endless Pain volt majd sorra következett egyik Kreator klasszikus a másik után: Terrible Certanity, Phobia, Extreme Aggression és a koncert egyik csúcspontja a Betrayer. A zárás a Flag of Hate/Tormentor kettőse volt. Most úgy tűnhet csalódott vagyok, de nem. A Kreator nagyszerű koncertet adott csak szerencsétlen időpontban léptek színpadra.

Hétfőn 4.30- kor arra keltem,hogy csend van és csicseregnek a madarak. A legnagyobb zajban aludtam mint a tej, de ha lekapcsolják a metalt és csend van azonnal felriadok...
Így ráérősen elkezdtem pakolni és készülődni a hazaútra, remélem jövőre újra ugyanitt, ugyanígy Metalfest...

Ez volt a Metalfest 2011 különösebb negatív tapasztalatom idén sem volt:a biztonságiak udvariasak és türelmesek voltak,a fesztivál dolgozói pedig segítőkészek.

Szöveg: Frogfoot. Képek: Réti Zsolt. További képek a GALÉRIÁBAN.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr492966761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.06.10. 10:46:41

Rage után valóban hálátlan dolog színpadra lépni, ezt már a Primal Fear és a Helloween is megtanulhatta itt Pesten... ők is csak "utózenekarok" voltak.

A setlist amúgy ez volt - de ez csak közel fele a tervezettnek, amiből hat számot is ki kellett húzniuk:

Edge Of Darkness
Soundchaser
Hunter And Prey
Drop Dead
Empty Hollow
Set This World On Fire
Black In Mind
Down
Higher Than The Sky
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum