RockStation

Futóvadak nyomában: Spiritbell Stay True! + True Spirit Carries On (EP-k)

2012. november 26. - viliricsi

Spiritbell True.jpg(Nagy) testvérlapunkban épp egy vita folyik (sokadszorra), hogy a true metal-e a „true”, avagy fedezzük-e fel, hogy 2013-at írunk és kütyüzzenek-e orrba-szájba a zenekarok. Egy biztos: a festői szépségű fürdő-, és vadászvárosból, az egyre markánsabb rock élettel rendelkező Tamásiból (Tolna megye) „érkezett” Spiritbell a hagyományokra voksol. Nem véletlen, hogy egyik cd-jüknek (a kettő közül, amit küldtek nekünk) a címe: Stay True! Számunkra ez a hanghordozó az érdekesebb, tekintettel arra, hogy az EP hét dala közül négy saját szerzemény.

A dalok sorát megkezdő Jégember tipikus metal nóta elég combos kivitelben.  Azonban inkább a második szerzeménynél – Horgonyt fel – időzzünk egy kicsit! Nos, ez az ami engem személy szerint mosolygásra késztetett, de ezt cseppet sem negatív értelemben írom. Egy jópofa Running Wild nótát véltem hallani, kalózostól, mindenestül. Amit zseniálisnak találtam, az a dal aktualizálása. Hozhatnám erre példának a „magyar tengerre magyar kalózt” beszólást, vagy éppen a Karib tenger kalózai filmre történő célozgatást. A kalózok (legalábbis itt) vidám világát követően nehéz ráhangolódni az elmúlás témájára, mégis ezt kell tennünk.

A Lélekharang lírája semmivel sem marad el az aktuális hazai „sztárcsapatok” balladáitól. A saját zöngemények sorát a Walhalla kapuinál súlyos témája zárja. Majd következik egy Slayer (!) és egy Accept feldolgozás. Meglepő és megkapó, hogy az EP végére a Lady Macbeth Hetedik jel klasszikusának angol nyelvű verzióját illesztették. A méltatlanul feledésbe merült magyar metal-csapatra való megemlékezés jelzi: a Spiritbell maximális tisztelettel viszonyul a műfaj hagyományaihoz.

Spiritbellband.jpgErről tanúskodik a másik cd – True Spirit Carries On – amit volt kedves a zenekar nekünk elküldeni.  Csupa feldolgozás; tisztelgés a nyolcvanas évek dalai és azok előadói előtt: Metal Church, Angel Witch, Manowar, Candlemass etc.  A korabeli metal-feeling maximálisan működik, igaz, ez némileg a „retro” keverésnek is köszönhető.

Adós vagyok még valamivel: ha már a lehetőségek közül a „fizikai” cd-ket választottam, akkor a maga tárgyi valójában is írnom kell róluk. „Boritóilag” nekem a True Spirit Carries On jön be inkább: temetői táj a kapun át szemlélve, melyre a szokásos „Feltámadunk!” helyett a lemezcím van felpingálva.

A booklet viszont a (félig) saját dalos Stay Truenál a nyerő. Szövegkönyvet, fontos zenekari infókat, csoportképet egyaránt tartalmaz.  Egy másik fotóról a tagok egyik jó barátja mutat ördögvillát felénk, aki fiatalon távozott el közülünk, és akinek emlékére ajánlották a fiúk ezt az albumot…

Hadd zárjam ezek után néhány száraz információval ezt az ismertetőt! A zenekar e-mail címe: spiritbell@citromail.hu – ide írjon, aki cd-t szeretne rendelni, vagy a birtokában lévő eszközökkel segíteni tud abban, hogy a lélekharang élőben szólaljon meg (magyarra lefordítva: koncertszervezők jelentkezését is várják). Aki pedig nem gyűjti a cd-t, az töltse le ingyen a nótákat a www.spiritbell.hu–ról – erről a jópofa és látványos kivitelezésű weboldalról!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr134925725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum