RockStation

TOP10 magyar már nem létező zenekar

2013. november 30. - sebiszabi

TOP10RIP.png

A magyar rock/metal történetéből összeszedni már nem létező, ám legendás zenekarokat - gondoltuk gyerekjáték lesz. De azért mégis sikerült izzadósra venni a végét, hiszen egy csomó bandáról kiderült, hogy még léteznek (pl.: Dinamit), vagy épp az elmúlt pár hónapban éledtek újjá (Sing-Sing). Ennek ellenére azért kultikus TOP10-et sikerült összerakni, ám ha valakinek mégis hiányérzete támadna, ne habozzon megosztani velünk. Szándékosan nincsen számozás, nehéz lett volna egymás elé-mögé sorolni a teljesen eltérő stílusokat A hajtás után egy kissé egyszerűbb stílusban az e heti TOP10, de így talán minden platformon elérhetőek maradunk.

Sun Workshop

Amikor kijött a srácoknak ez a lemeze, akkor kezdtem el egy kicsit jobban nyitni több stílusra. Ekkor volt nagyon menő dolog itthon a különös elegyek alkotása, mint a rape-metal-reggae stb, Itthon ebben a koronázatlan király a Subscribe volt, viszont volt azért pár jó banda még. Ilyen volt a Sun Workshop is. A Marilyn More Low albumut a mai napig imádom!

(KoaX)

Newborn/Dawncore

Hogy lehetne dönteni igazságosan, amikor nem csak hazai, hanem nemzetközi mércével mérve is örök top 10-es HC lemez ( még ha nem is nagylemez) az In These Desperate Days...a Newborn-tól, de nagy egészét tekintve a Dawncore volt az, akik lemezről lemezre lettek egyre kiforrottabb, zajosabb, tördeltebb, előremutatóbb zenekar. Soós Balázs a legszuggesztívebb hazai frontember volt, a Dawncore pedig tökéletesen elegyítette a hatásait, és formált belőle egy zavarba ejtő, lehengerlő elegyet, ami itthon akkor még igencsak ismeretlen volt. A Newbornban pedig Szalkai Tibi (később Dawncore) gitártémái azok, amik messze az átlag fölé helyezik őket. Azt hiszem ez a két zenekar, és persze a Savaria Colonia, és egyéb vidéki bázisok, nagyon nagy lökést adtak az addig fél lábon bicegő underground életnek, Jakab Zoli és Soós Balázs jóvoltából pedig azóta is bandák százai mutatták meg magukat Magyarországon. Nehéz örökség ez a feltörekvőknek, eddig nem is nagyon sikerült senkinek megismételni ezeket a produkciókat, de a remény hal meg utoljára...

(ErnőHellacopter)

Hátsó Szándék

Ez az a zenekar, amiről kár/lehetetlen írni, hiszen elég, ha meghallgatod a dalaikat. Számomra a legjobb magyar (punk) zenekar (volt) a Hátsó Szándék. Vannak olyan bandák, akik miután feloszlanak, sose tűnnek el a szem elől. Ilyen ez a brigád is. A Hátsó Szándék örök!

(CsigaUr)

Mood

A Mood zenekart Füleki Sándor gitáros és Holdampf Gábor énekes alapították 1993 végén. A Sabbath féle doomot játszó csapat 4 nagylemezt ért meg, valamint tisztes underground sikereket és nem csak itthon. Mind a négy lemezük igazi kincs a Füleki Sanyi/Hegy Kolos gitáros duó pedig az egyik legjobb volt az országban.

(RS)

Bedlam

Rengeteg zenekar taposta már a klubok deszkáit e hazában, de megközelítőleg sem tudnék még egy olyan bandát felidézni, mint a Bedlam. Korukat megelőzve, kiváló érzékkel elegyítve a htrash, és az akkor még nem is létező grunge stílusjegyeket, egy olyan elegyet hoztak létre, amit azóta sem sikerült itthon senkinek. A progresszió sütött a zenéjükből, és Jánosi "Cicó" Szabolcs személyében egy olyan gitáros bukkant elő a kietlen Kazincbarcikai kohók környékéről, akit én előszeretettel hasonlítok John Frusciantehoz. Nyilván képzettségben nem mérhetőek egyenlő mércével, de az érzés, ami a játékukból árad, az bizony nagyon is említhető egy lapon. A Dreamland In Misery (1990) egyszeri, és megismételhetetlen zenei produktum, de a nagylemez (Inside Ash) is hemzseg a tökéletes zenei meglátásoktól. Fodi nem volt a legjobb frontember, de a kiadott anyagok egyike sem okozott csalódást, a lehetőségeiket messze túlszárnyalva váltak egy generáció "bezzeg" zenekarává. Megkerülhetetlen zenekar, megkerülhetetlen dalok, a világ legnagyobb galádsága, hogy hagyta eltékozolni ezeket a jóravaló, és tehetséges zenészeket!!! Ha meghallom az Accurate Contradictions-t, még ma is elképedek...

(RS)

Southern Special

A zenekar még 1992-ben Nothing Special néven kezdte, aztán viszonylag hamar már Southern Special néven folytatták. A kissé füstős, délies hangulatot is árasztó muzsika két nagylemezt élt meg, aztán a csapat Sutterek neven folytatta némileg eltávolodva a zenekar eredeti koncepciótól.

(sunthatneversets)

Slogan

A Slogan '88-ban alakult thrash/progresszív metal zenekar teljesen egyedi stílust teremtett a prograsszív rock (Pink Floyd) és thrash metal (VoiVod) ötvözésével. A Valachi testvérek által vezetett banda rövid idő alatt az underground egyik kedvenc zenekarává és legendává vált. Amikor 1990-ben először láttam őket élőben egy klubkoncerten leesett az állam annyira más, annyira új volt amit csináltak. Kimagasodtak a sok tucatzenekar közül a zenéjükkel és tudásukkal.

(viliricsi)

Wellington

1994-ben az Ossian-sas (úgy tűnik) kileheli lelkét. A hangszeresek Maróthy Zoli gitáros vezetésével Ferenheit zenekarnév alatt gyülekeznek, még Paksi Endre tehetséges fiatalokkal véve körbe magát életre hívja a Wellingtont. A meglepetés nem kicsi: az eddig zeneileg konzervatívnak ismert énekes elsőre egy tipikus hard rock lemezt (Döntő Lépés) készít új bajtársaival, majd a progresszív dark irányába kacsingat (Szabadon), végül bebizonyosodik, hogy a pop és a rock határmezsgyéjén is képes alkotni (Végtelen Dal). A harmadik album megszületése után Endrét ráveszik az Ossian - eredetileg ideiglenes - újraélesztésére, amit - mivel a többi ős-tag nem áll mellé - jelenlegi zenésztársaival abszolvál. És mert az említett sas főnixmadárnak bizonyul, mindez a Wellington megboldogulását jelenti, 1998-ban.

(viliricsi)

NO

Hosszában eltört tengelyként hasadt szét a két központi figura - Pataky Attila énekes és Slamovits István gitáros - mentén a miskolci Edda Művek 1984-ben. Pataky némi külhoni vendéglátózás nyomán újra alapította az azóta is népszerű alapzenekart, "Slamo" pedig szólólemez és kiadatlan Edda-dalok felvétele után NO néven zenekart hívott életre Szatai Gábor énekessel. Az akkoriban rendkívül népszerű, ír U2 zenekar által kitaposott zenei ösvényen kezdtek lépegetni, de a gitárosnak nem sikerült megközelítenie az eddás évek sikereit. Slamo a kilencvenes évek második felétől külföldön vállalt "civil" munkát, majd hazatérve kísérletet tett a formáció újraalakítására - sajnos nem túl sok sikerrel.

(RS)

Dance

A hazai dirty rock úttörői volt a '87-ben alakult Dance zenekar. Az első lemezük 1990-ben jelent meg Love Commando néven, a kazetta A oldalán zseniális magyar dalokkal, a B oldalon pedig angol nyelvű szövegekkel. A Sírig tartsd a szád, a Ne fiam, ne, vagy a Válassz hatalmas kedvencek még ma is. Az érzést nagyjából a Sex Action-be sikerült átmenteni, ugyanis a következő, az Ördög vagy Angyal lemezre már a banda nagy része szétszéledt: Zana Zoli átült a Sex Action-be, Vértes Attila megalapította a XL Sisters-t. A '93 Ördög vagy Angyal lemezen már Ördög Tibi énekelt, ami a lemez után nevet váltott: így jött létre a máig sikeres Hooligans.

(sebiszabi)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr215668362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thelizardking 2013.11.30. 12:45:19

Hm.

Taurus/Tűzkerék/Alligator/Sakk Matt
Syrius
Kex
Hobo Blues Band
Illés
Metro
Fonográf
Triton/Kanguru
Kimnowak
Senator
East
Pardon
Kispál és a Borz (?)

d3athpr00f 2013.11.30. 12:48:40

Newborn, Dawncore mellett a Bridge to Solace-t is meg lehetne említeni.

D.A.V.E. 2014.05.26. 00:23:12

S.N.O.T. ,Notthin' Carrot ,Strong Deformity , Mindcrime
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum