RockStation

A zene összehozza az embereket – Aurora @ Esztergom, Sportalsó, 2015.02.14

2015. február 25. - rockstation

aurora_esztergom_1.jpg

1992-1993 környékén lehetett, hogy kaptam egy másolt, de akkoriban jó minőségűnek számító magnókazettát egy osztálytársamtól a gimiben. Egy Aurora nevű zenekar Viszlát Iván! című anyaga volt a 90 perces kazi B oldalán. Pörgős, dögös rockzene, azonnal le is másoltam a másolatot. Rengeteget hallgattam akkoriban azon a hatezer forintos kétkazettás, rádiós és vinyl-lejátszós decken, amit a nagyszüleim (RIP) az Ausztria Lottón nyert pénzükből vettek. Majd nem sokkal ezután kaptam egy gyári Pantera kazettát, valami Far Beyond Driven volt a címe és ettől a pillanattól kezdve meg is feledkeztem a punk rockról, mert annyira elvitt másfelé ez a jófajta, acélkemény metal zúzda. (Fotók: Auróra Facebook)

Kb. 20 évvel később lett egy tanítványom, s mint kiderült, hasonló a zenei ízlésünk. Jártunk is mindenféle koncertre az utóbbi időben, majd tavaly elkezdte hajtogatni, hogy milyen jó az Aurora, el kellene oda is menni. De hát az olyan egyszerű punk, véltem én, és nem nagyon akartam mozdulni. Majd kora ősszel felléptek a Népligetben a Szeptemberfeszt keretében megrendezett ingyenes Rock On fesztiválon. Ha már ingyen van, megnézem milyen is 20 év távlatából ez a zenekar. Micsoda remek döntés és buli volt! Nagyjából egy órát játszottak, nagyon jól szóltak és borzasztóan tetszett, amit láttam és hallottam. El is határoztuk, hogy elmegyünk egy hosszabb koncertre, jómagam pedig felfrissítettem meglehetősen hiányos ismereteimet a bandáról, „csak” laza 20 évet kellett behozni. Eredetileg tavaly ősszel léptek volna fel a Sportalsóban, de akkor a buli valamiért elmaradt. Megígérték, hogy idén bepótolják és mivel nem politikusokról van szó, ígéretüket betartották, mi pedig mentünk. A helyen már jártam pár héttel ezelőtt egy frenetikus Bloody Roots koncerten, tudtam, hogy jó hangosításra és igazi klubhangulatra számíthatunk Szénégető Ricsiék jóvoltából, aki volt olyan kedves és még két jegyet félre is tett nekünk, pestieknek. Kellett is, mert sokan voltunk, ezúton is köszönjük!

Éppen az előzenekar, a Holtidő, kezdésére értünk be. Szépen hozták, amit egy bemelegítő zenekarnak hozni kell. Sok előzenekar szeret feldolgozásokat játszani, ami nem kedvemre való, mert ha meg akarják mutatni magukat, akkor arra vagyok kíváncsi, amire saját erőből képesek. A Holtidő elkerülte ezt a hibát és végig saját számokat játszott mintegy 45 percen keresztül. Ugrálós, mozgatós, hangulatba hozó muzsikával szolgáltak. Egyetlen kritikai észrevételem velük kapcsolatban a hangzás: néhány hangszer ill. az ének aránya kicsit torzan szólt füleimnek, ha ezt jól beállítják, nagyon jó kis buli rock kerekedik a produkcióból.

aurora_esztergom_3.jpg

Egy kis átszerelés után pedig már újra gyülekeztünk a színpad körül. Kicsit körbenézve a közönségen egy igen kellemes jelenségre lettem figyelmes. A legtöbb zenekarnál azt látom, hogy nagyjából hasonló társadalmi rétegből és korosztályból tevődik össze a közönség. Pozitív csalódás volt ebből a szempontból az Aurora, mert itt a 40-es éveiben járó motorostól kezdve a Kárpátia pólós hazafin át a középiskolás csinilányig és tarajos punkig mindenki megjelent. A koncert előtt Vigiék kint ültek, sztorizgattak, ásványvizet (!) iszogattak. Végtelenül szimpatikus hozzáállás: egyszerre emberi és profi, ellentétben pl. olyan metal legendákkal, akik már koncert előtt matt részegek, közben pedig elfelejtik a dalszöveget, de a zenekart legalább háromszor bemutatják 10 perc alatt. Mindig örülök, ha azt látom, hogy egy zenekar megtiszteli a közönségét, ebben is példát lehet venni az Auroráról. Bár rétegzene, nem tölt meg sportcsarnokokat, kisebb helyeken viszont szép teltházakat produkál és hitelessége megkérdőjelezhetetlen.

aurora_esztergom2.jpg

Nem is vacakoltak sokat a kezdéssel. Vigi egy rövid beállás után azonnal a húrok közé csapott egy-két lazább tétellel, melyek közül emlékeim szerint a nyitó a Megvan még volt, de a buli és a pogo régi nagy kedvencem, az Iskolába jársz alatt indult be igazán. Aztán nem volt megállás, intenzív 85 percet kaptunk a triótól. A harmadik-negyedik számra a hangzás is szuperül beállt, csak vigyázni kellett, hogy a pogózó sokaság ne okozzon kárt a magamfajta negyvenhez közeledő rockerben. Még a középiskolás csinilány is bement, majd kijött orrát fájlalva, de ez nem gátolta abban, hogy néhány perc múlva, mint a Jedi visszatérjen, és ott folytassa, ahol abbahagyta. Az Aurora slágerek pedig csak követték egymást szép sorjában: Jó időben, jó helyen, 88 telén, Keksz, Ne provokálj, Kifacsart Citrom, Robin Hood, Magányos éjszaka, Másvilág, Egy kis anarchia 2, Nem hagyom magam, Ez a város, Múltak az évek és még sokan mások.

aurora_esztergom_4.jpg

Nem vagyok biztos a sorrendben, de abban igen, hogy az említett tempós nóták mind elhangzottak és a mindig kimért és joviális Józsi barátom egyszer csak kezembe nyomta a pulcsiját meg a telefonjait, majd a következő pillanatban egy szál atléta felsőben sok-sok év kihagyás után az őrült pogo kellős közepén csapott össze a többiekkel. Nem hiányzott Vigi és Kisbé felkonfjaiból némi irónia sem, pl. a Levegőt c. nótát a zenekar történetének leghosszabbjaként aposztrofálták. A buli vége felé kaptunk egy 5-6 dalból álló ráadást,melynek során nagyon reménykedtem egy Viszlát Ivánban. Ez volt az a nóta, amit anno kazettán, maxra tekert hangerővel rongyosra hallgattam a kommunista szomszédok végtelen örömére. Sajnos most nem volt műsoron és mikor szép lassan felcsendült a Bella csáó néhány riffje, tudni lehetett, hogy elérkezett az Anti-Valentin napként meghirdetett est vége, de sebaj, mert legközelebb, valahol, valamikor, nemsokára újra találkozunk és remélhetőleg megjön Iván is, hogy elköszönhessen.

Köszönet Józsi barátomnak az ingyen fuvarért; a Sportalsónak, az Aurora zenekarnak és közönségének pedig a príma buliért.

Beszámoló: Molnár János. További Képek ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr597213765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum