RockStation

Dán stoner és egy különleges alkalmi duó az A38 Hajón

2015. október 23. - rockstation

151027_getyourgun01.jpg

Egy kőkemény dán duó a stoner és a blues határvidékéről. A Get Your Gun nyers, hatásos rockja eredeti módon ötvözi a belassult, mélyre hangolt gitárokat a skandináv melankóliával és folkkal. Mindez az A38 Hajón október 27-én, előzenekarként pedig egy egészen különleges, egyedi együttműködés: az amerikai avantgárd énekes-gitáros-dalszerző, Carla Bozulich és a magyar dobos, Pándi Balázs alkalmi duója.

A Westmark fivérek 2008-ban alakították meg zenekarukat, akkor még a basszusgitáros Søren Nørgaard közreműködésével. A Get Your Gun a kezdetektől a saját útját járta. Bár zenéje alapvetően stoner rock alapokra épül, annak minden jellegzetességével: nyers, elemi riffek, zuhogó dobok, súlyos, már-már drone-ba hajló basszusok - mindezt egészen egyedi módon fűszerezik. Jellegzetes skandináv hangulatok, népzenei elemek, blues-motívumok kavarognak a beborult, noise-ba hajló alapok fölött.

A Get Your Gun tavaly jelentette meg első nagylemezét, az elképesztően erőteljes The Worrying Kidet - ugyanebben az évben fellépett a Roskilde fesztiválon, a Tallinn Music Weeken és jó pár európai fesztiválon. Komoly sújtás lesz a Get Your Gun első magyarországi fellépése, egy eredeti és különleges duó koncertje az A38 Kiállítóterében.

Az eredetileg New York-i születésű Carla Bozulich az amerikai nyugati part posztrock-kísérleti színterének egyik leginkább elismert és leginkább invenciózus énekes-dalszerzője. New York hatása a mai napig érezhető az elsősorban Los Angelesben tevékenykedő művésznőn: erős avantgárd befolyás, összművészeti megközelítés, színházi megoldások, performance és multimédia – Bozulich minden fellépése a lehető legszélesebbre tágítja a hagyományos rock kereteit. A kilencvenes években Geraldine Fibbers nevű zenekarát vezette, később zenét szerzett például Genet Cselédek-jéhez, de létrehozott multimédiás műalkotásokat is a Los Angeles-i Getty Múzeum számára.

Carla Bozulich 2005-ben hozta létre laza zenésztársaságát Evangelista néven, de az eredetileg alkalmi zenei projekt mára már „rendes” zenekarrá vált, próbákkal, turnékkal, rendszeresen megjelenő sorlemezekkel, de mindenekelőtt: erőteljes és egyedülálló szellemiséggel. Az Evangelista pár éve megfordult az A38 Hajón is.

Carla Bozulich koncertjei inkább performance-ek és spoken wordbe ágyazott, erősen dramatizált "avantgárd musicalek". Egyszerre idézik meg a New York-i art-rock aranykorát, mindenekelőtt Patti Smith zabolátlan és kíméletlenül őszinte rock and rollját, és a kortárs poszt-rock hagyományos dalstruktúrákat széntbomlasztó, radikális kísérleteit. Most sem lesz ez másként, ezúttal a kategorizálhatatlan budapesti dobos-újságíró-koncertszervező,  kíséretében lép fel az A38-on. Bozulichtól nem idegen a dob-duó, pár éve Ches Smith-szel jelentetett meg közös albumot. Egy Carla Bozulich koncert minden, csak nem „hagyományos”: csupa meglepetés, csupa váratlanság, mélység. Valóságos zenei vákuum, ami azonnal magába szippant, a mélyén pedig ott vár Carla Bozulich megfoghatatlanul sokoldalú egyénisége. További infók ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr738013153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum