RockStation

TOP 10 idén negyven éves rock/metal album

2016. január 30. - sebiszabi

top10_40_2016.jpg

Az elmúlt két évben szinte minden top10-es témát kilőttünk, így aztán valami extra jóság kell majd ahhoz, hogy a jövőben is elővegyük ezt a formátumot. De a történelmi visszatekintéseket nem hagyjuk veszni, ezért meg is kezdjük az idén jubiláló albumok listáját, rögtön indításnak a 2016-ban negyven(!) éves albumok listájával. Jóság van itt is rendesen. Már akkor micsoda imádnivaló lemezek albumok születtek, már akkor is volt miért élni. 

Black Sabbath - Technical Ecstasy

‘76-ban a heavy metal atyjai már a hetedik lemezüket rögzítették, minden évben egyet és persze, hogy ez a pörgés kikészítette a zenekart és totális széthúzás kezdte jellemezni a banda belső működését, aminek következménye, hogy állítólag Iommi a Technical Ecstasy felvételeit konkrétan egyedül kezdte meg, egyedül riffelgetett, témázgatott a stúdióban. A sok különleges téma és próbálkozás eredménye egy abszolút előremutató, sőt progresszív elemekben gazdag (főleg a billentyűfutamok miatt) lemez lett. Persze az előző lemezekbe beleszerelmesedett rajongók a halálba kívánták az egészet, de a tény az, hogy ez (is) egy bitang jó lemez. Valóban slágeresebb, valóban nem annyira marcona, valóban itt-ott inkább hard-rock, de akkor is királyság. Rock n’ Roll Doctor, Dirty Woman, Gypsy - mind gigaklasszikusok.

Rush - 2112

A progresszív rock három zsenijének korszakos lemeze is idén negyven éves. Az első aranylemezes kiadványuk, ami persze azóta több millió példányban kelt el és minden említésre méltó rock témájú listáján ott a helye. Persze ezen nincs is mit csodálkozni. Hallgasd meg, hogy ‘76-ban milyen zenét pakolt össze a kanadai trió és ámulj, hogy ezt még negyven évvel később is komoly teljesítmény lenne überelni.

Rainbow - Rising

A metaltörténelem egyik legnagyobb gitárosának és a legkisebb aranytorkának kooperációja természetesen nem lehetett más, mint az előre borítékolható siker. Ugyan Blackmore és Dio kombó mindössze három album erejéig marad együtt, de ez a háromlemez mindegyike alapmű, ahogyan a ‘76-os Rising is, olyan klasszikusokkal, mint a Stargazer.

Judas Priest – Sad Wings Of Destiny

Második albumán – na meg az azt követő alkotásain – az „Áruló Pap” gyakorlatilag mindent felvonultatott, amivel aztán le is fektette az 1980-as évek heavy metaljának alapjait. Tette ezt jóval azelőtt, hogy maga a „heavy metal” kifejezés (mint műfaj-meghatározás) bevonult a köztudatba, nem beszélve a bőrös, szegecses, motoros stb. image-ről. Gondoljunk csak Rob Halford énekstílusára, illetve a K. K. Downing - Glenn Tipton páros gitárjátékára…

KISS – Destroyer, Rock N’Roll Over

Négy évtizeddel ezelőtt egyáltalán nem számított szokatlannak, ha egy zenekar két stúdióalbumot is megjelentetett egy év leforgása alatt. A KISS a megalakulását követő évben rögtön turbóra kapcsolt, és miután a fergeteges Alive! koncertanyaggal lezárta az első három album fémjelezte korszakát, 1976-ban sem vett vissza a szédítő tempóból. Az élet persze a zenekart igazolta, hiszen a halhatatlan sikerszámok egész sorát (Detroit Rock City, God Of Thunder, Beth, Calling Dr. Love – kell-e még bármit hozzáfűzni?) tartalmazó Destroyer és Rock N’Roll Over lett a KISS első két platinalemeze.

Scorpions – Virgin Killer

A Scorpionsnak a negyedik albumával sikerült először Európán kívül is feltűnést keltenie, miközben Dieter Dierks producer irányításával a pszichedelikus vonal felől fokozatosan a direkt hard rock felé tolódott a banda zenéje. A (fogalmazzunk így) többféleképpen értelmezhető cím és a meztelen kamaszlányt ábrázoló borító révén persze a botrányok sem kerülték el Klaus Meinééket.

AC/DC - High Voltage

Az album egy évvel korábban kizárólag Ausztráliában már megjelent, de az Atlantic Records jóvoltából 76' áprilisától világszerte is be lehetett szerezni a rockhimnuszokkal tűzdelt albumot.
Mert hát minek is nevezhetnénk az olyan dalokat, mint maga a címadó, a The Jack, a TNT, vagy a rakenroll egyenesági kinyilatkoztatását a It's a Long Way to the Top (If You Wanna Rock 'n' Roll)-t.

Thin Lizzy - Jailbreak

Az ír hard rock zenekar 1969-ben alakult Dublinban és a banda mindenese a néhai basszusgitáros/énekes Phil Lynott volt, aki egymaga írta szinte az összes Thin Lizzy dalt. Zenéjük számos hatást ötvözött, mint a country, a tradicionális ír népzene és a pszichedelikus rock. 1976-os Jailbreak című albumukkal avanzsáltak a sztár kategóriába, mely Angliában és az Amerikai Egyesült Államokban is aranylemez lett.

Aerosmith - Rocks

Ha egy album szerepel a Rolling Stone minden idők 500 legjobb lemeze listáján, akkor olyan rossz nem lehet. Márpedig az Aerosmith 1976-os lemeze a 176. lett a sorban. Mellesleg négyszeres platina lemez és a Back in the Saddle valamint a Last Child című dalok akkoriban kirobbanthatatlanok voltak a slágerlistákról.

Led Zeppelin - Presence

Robert Plant rodoszi autóbalesete miatt az 1975-1976-ra tervezett Led Zeppelin turné elmaradt, helyette inkább elkészült egy nagylemez, melyet mindössze 3 hét alatt rántottak fel Münchenben. A énekfelvételeket Plant tolószékből abszolválta, de még így is sikerült eltörnie a bokáját. A végeredmény azonban rocktörténeti szempontból mindenképpen maradnadóra sikerült.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr778331608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glammi76 2016.01.31. 14:50:32

Én a KISS zenekart sosem tartottam valami nagy durranásnak.Pár számuktól eltekintve nekem semmitmondó banda.

lüke 2016.01.31. 15:33:24

a Virgin killer borítóját ma simán betiltanák

vkindustrial 2016.01.31. 17:46:33

@lüke: Amennyire én tudom, az USÁ-ban meg sem jelent az eredeti borítóval és már a '77-es UK újranyomás borítóján is banda fotó van. Hogy belül az eredeti kép megtalálható e, azt viszont nem tudom.

Tökönrúgott Feleségek 2016.01.31. 17:53:12

@vkindustrial: "Hogy belül az eredeti kép megtalálható e, azt viszont nem tudom. " Nem. Az első kép ugyanaz, mint a hátsó.

Killary Fucking Clingon 2016.01.31. 18:38:37

@glammi76: ezt mondani Glammi névvel azért furcsa lévén az egyik legnagyobb glam bandáról beszélsz :)

karikaV43 2016.01.31. 18:49:29

Nem rossz,bár a szerzőnek nem sok fogalma van a heavy metal kialakulásáról,elfért volna még néhány lemez.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum