RockStation

A heavy metal zene elősegíti a tudományos szintű gondolkodás fejlődését

...legalábbis egy kanadai professzor szerint

2016. február 28. - theshattered

yeahscience.gifRodney Schmalz, az edmontoni McMaster Egyetem Pszichológiai Tanszékének tanársegédje által nem régen publikált cikk szerint ahol a heavy metalnak bármilyen köze volt egy súlyos bűncselekményhez, ott az oktatók a diákokat jobban meg tudják mozgatni az olyan különböző kérdésekben, mint: Milyen bizonyítékot használnának a diákok az ügyben és hogyan ítélnék meg a zene hatását a viselkedésre?

Az egyik Schmalz által felhasznált példa a Judas Priest 1990-es nevadai pere, melyben a zenekart két ember öngyilkosságáért vonták felelősségre. A szerző így írt az ügyről: "A Judas Priest ügy egy érdekes osztály szintű vitához vezetett. Arról beszéltünk, hogy egy nem szokványos vád milyen - szintén a szokványostól eltérő - bizonyítékot igényelhet. Például, hogy egy fordítva lejátszott, tudatalatti üzenet hogyan lehet felelős valaki öngyilkosságáért. A diákok feladata az volt, hogy vitassák meg, miként tesztelnék a tudatalatti üzenetek hatását az emberi viselkedésre, utána pedig hogy a kutatás eredményét miként mutatnák be a bíróságon. Ez egy nagyon jó példa volt arra, hogy a diákok megértsék a manipulációt, a perek ismertetőjeleit és az általánosíthatóság kérdését."

Schmalz másik példája a Slayer elleni 1996-os eljárás. Az eset alapja egy gyilkosság volt, ahol két tizenéves fiatal megölt egy 15 éves lányt. A vád szerint az elkövetők a Slayer Postmortem és Dead Skin Mask című dalának szövegéből merítettek ihletet. A szülők azért perelték be mind a zenekart, mind a kiadót, mert szerintük törvénytelen módon reklámoztak és terjesztettek fiatalkorúakra káros obszcén és veszélyes termékeket.

A professzor szerint "A diákoknak először a vád jellegére kellett rájönniük, majd utána előkeresni a bizonyítékokat, melyek a vádlott felet segíthetik. Vajon ez a bizonyíték elegendő, ahhoz, hogy bebizonyítsuk a heavy metal és a problémás, deviáns viselkedés kapcsolatát? A további kapcsolódási pontok miatt a hallgatókat két csoportra osztottam: a vádra és a védelemre, hogy el tudjuk játszani a Slayer pert. Az igazi oka annak, hogy ezt a pert használtam, az az, hogy a per kimenetele mindenki számára ismert: Az ügy nem került bíróság elé, mert az elkövetők már rendelkeztek bűnözői múlttal. Az alkohollal és kábítószerrel való visszaélés, valamint az egyéb körülmények tisztán megmutatták: nem a Slayer zenéjének hatására történt ez a szörnyű bűncselekmény."

Schmalz a folytatásban hivatkozott heavy metal elleni tudományos bizonyítékok hiányára is. Rámutatott, hogy több kutatás szerint is "azok, akik heavy metal rajongók kamasz korukban, több tekintetben is jobban boldogulnak a felnőtt korban, mint akik nem rajongtak az ilyen zenéért." Majd hozzátette: "A heavy metal felhasználása a példákban azért is előnyös, mert az oktatók hivatkozhatnak arra kutatásra, ezen zenei irányzat és a bűncselekmény közötti kapcsolatot fejti ki. Az ilyen stílusú zenéből vett példák alapján az oktatók megkérdőjelezhetik a kapcsolatot a bűncselekmény és a heavy metal között, a hallgatóknak pedig lehetősége van arra, hogy átgondolják a vádat, alkalmazzák a különböző bűnügyi gondolkodásmódokat, felvessenek egyedi kutatási módszereket és végül persze megoldják az ügyet a szakirodalom segítségével."

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr158424634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum