RockStation

Surgical Meth Machine (Nuclear Blast, 2016)

Magasra ugorva megvan a minimum

2016. május 02. - sebiszabi

surgicalmethmachinecd_0.jpgAmikor három évvel ezelőtt Al Jourgensen bejelentette, hogy a From Beer To Eternity lesz az utolsó Ministry album, akkor a lehető legtöbbet hozta ki lehetetlen helyzetéből: egy utolsó, gyenge, de még nem szánalmas alkotással lezárni a legendás banda történetét és nem alázta meg a Ministry brandet, így nagyjából a ‘csak-a-szépre-emlékezünk’ elv alapján az utolsó néhány betegesen szar kiadványokat elfelejtjük és inkább betoljuk a lejátszóba a Psalms 69-t. De aki egy kicsit is azt hitte, hogy Jourgensen mester leáll azzal, hogy fárasztó agymenéseit ráborítsa a világgal, természetesen tévedett - bár egy kicsit azért bíztam benne.


Ezért is ért fel egy szolid röhögőgörccsel Al bácsi új projektjéről, a Surgical Meth Machine-ről hallani. Tényleg, ilyenkor az ember már nem vár semmit, mert annyi hülyeséget hordott már össze ez az ember az idők alatt albumon, interjúban vagy bármilyen formában történő megnyilatkozásában. Szóval nincs mit tenni, agy nélkül be a lejátszóba az új projekt bemutatkozó anyagát és hagyni, hogy ismét felbasszon az ideg....
A rengeteg ekézés mellett azért egy dolgot Al bácsi javára kell írni: ez az ember valamikor korábban tudott jó, sőt kiváló lemezeket készíteni. De hatvanhoz közel mégis mit akarhat az ember? Hát természetesen visszanyúlni oda, ahol még működtek a dolgok. Lehet, hogy ez elmúlt három évet azzal töltötte, hogy a régi lemezeket hallgatta újra meg újra? Mert akárhogy is történt, az ide lerakott negyven perc zöme old school/retró Ministry-szagú induszriál metal tekerés. És ráadásul működik is!

Karnyi vastagságú riffekkel agyonszórt zene mellé jól illeszkedik az a rengeteg ipari sampler téma, itt-ott egy gitárszólóval is megbolondítva. Azért persze a dobgép használat itt-ott túlszalad, ezért a darálás már túlmegy az élvezhető ponton, de azért emészthető.

surgicalmethmachinepromo2016_638.jpg

Ugyanakkor nem lenne ez egy “hiteles” Al Jourgensen kiadvány, ha vaskos és jól kifundált véleményét ne osztaná meg velünk. Ez érkezik meg az Unlistenable képében, ahol emberünk jó elmondja, hogy mi az a zene, ami okés = hallgatható és mi az, ami gagyiszar = hallgathatatlan.
Összességében a színvonal nem túl magas, inkább átlagos, de legalább állandó szinten mozog. Semmiképpen nem világot megváltó zene ez, semmiképpen ne akarjuk bármelyik klasszik Ministry lemez mellé tenni, mert értelmetlen. Egyszer-kétszer elmegy, de sajnos nyomot egyáltalán nem hagyott bennem. De így is sokkal jobb, mint amit a korábbiak alapján Al Jourgensen-től várni lehetett. (3/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr748678882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam CheapRock 2016.05.03. 14:26:47

Leszögezem, hogy az egyik abszolút kedvenc zenekarom a Ministry. De hogy annak az értékelhető részéhez soha semmi köze nem volt igazából Al Jourgensen-nek, az holtbiztos.
Mindig megmosolygom, amikor jönnek ezzel az Al mester, meg Al bácsi, blablabla.. szöveggel. Ő a ministry Schuster Lórija. Ennyi. Volt nagyjából 15 év, amikor ez a heroinista csődtömeg jól nézett ki színpadon. Sőt, az egyik legszuggesztívebb frontember volt valaha, de az alkotáshoz soha nem volt túl sok köze.
A Ministry agya és zeneisége Paul Barker volt mindig is. 1986-tól 2004-ig volt a zenekarban. Ez önmagában megmagyaráz mindent... egyszerűen nem lehet nem észrevenni az űrt, ami maradt utána a ministry-ben. Akinek hiányzik az a valami, azoknak melegen ajánlom Barker - Ministry utáni - egyéb munkáit. A 2012-es Fix This!!! című lemez mindent helyére rak...

sebiszabi 2016.05.03. 22:17:51

@Adam CheapRock: Simán elfogadom azt, hogy nem Jourgensen volt az agy a Mininstry fénykorában, de azt is lásd be, hogy az "Al mester" és "Al bácsi" kifejezések noha nem kerültek idézőjelbe, eléggé hangsúlyosan az irónia hangján szólnak. Ez az ember szisztematikusan cseszte szét magát, a zenekart és mindenkit körülötte a bandában. Plusz gyakorlatilag elment az esze - nem lehet Mester, mert fullba' nyomta a kretént.
(Amúgy a "Ministry Schuszter Lórija" benyögéseden azóta is röhögök...;))
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum