RockStation

Punkok a platón - Black Flag 1984

2017. szeptember 02. - csubeszshuriken

99002c9565388222ec3e13e8ad3ef43a.jpgVagyis egészen pontosan Punk a Platón. Ezzel a címmel jött ki ugyanis magyar nyelven Henry Rollins könyve, amely a korai Black Flag éveket mutatja be az énekes személyes naplójegyzetein keresztül. Amiket a nyolcvanas évek első felében folyamatosan zajló turnékon jegyzet le. Mikor még a legnagyobb hatású hardcore / punk banda legendája épp csak úton volt. Mert a Black Flag akkoriban valóban mindig úton volt. Kevés benzinpénzzel, rohadt szar busszal, szűkre húzott gyomorral. Még 1984 augusztusában is, amikor az államok minden szélső szegletét bejárták ismét, mindössze egy hónap alatt. Ahol rögzítésre is került az egyik koncert, méghozzá San Fransisco egyik klubjában, ami The Stone néven futott. Mi meg belefutottunk most ebbe az archív és mára már legendás felvételbe és kíváncsiságból rákerestünk mit írt a mindig dühös Rollins azon a napon a naplójába.

1984.08.28., A Sufniban:22:05 "Sacramento után San Fransiscóban játszottunk. Ezt a bulit fel is vettük, mert ki akarjuk adni lemezen és videón. Nem tudom, milyenek voltunk, de állati nyomás nehezedik az emberre, amikor a képet és a hangot rögzítik. Tudom, hogy Bill nagyon kínlódott. Az ilyen alkalmakkor mindig rohadt gyorsan és konzervatív módon játszik. Ma beszéltem Nick Cave-vel, nagyon jó hangulatban van. Össze akarok rakni egy kis tűzött könyvet az írásaimból, amit aztán a bulikon árulhatok. Félre akarok tenni egy kis pénzt a rendes könyvemre is, még akkor is, ha tudom, hogy sohasem lesz belőle semmi. Legalább megpróbálom."

'84 után még két évig játszott együtt a Black Flag és feloszlott. Egyedülálló lemezeket hagyva maguk után. Amikből hármat - My War, Family Man, Slip It In - egy év alatt húztak be. Pontosan abban az évben, mikor a fenti felvétel is készült. Szóval nagyjából száz bulival párhuzamosan. Vagyis az egymást érő turnék között. Bill Stevenson, Greg Ginn, Chuck Dukowski, Dez Cadena, Kira Roessler meg páran és természetes Henry Rollins. Aki ezekből az időkből merítve írta meg a könyv bevezetéséhez később a következő örök érvényű sorokat. Amiknél jobb ajánlást - mely egyben a Black Flag történet végszava és legvégső konklúziója is lehetne - nem is lehetett volna írni.

"Ajánlom minden zenekarnak, akik tudják, miről szól ez az egész: az a sok szar, amin a rengeteg rohadék miatt keresztül kell menned. A kamugép lemezkiadók, a koncertszervezők, akik az arcodba hazudnak, elbasszák az idődet, és még le is húznak. Az éjszakai zötykölődések, amiktől teljesen kész vagy, pedig másnap előtted áll egy hosszú koncert, majd ismét végtelen buszút. Olyan keményen melózol, hogy majd belerokkansz, mégsem tudod kiizzadni az albérleted árát. Éveken át ócska , megjátszós zenekarok előtt játszol, kába vagy a várakozással töltött hosszú óráktól, miközben lerobbant városok emlékei tolonganak depressziós agyadban. Bátorságban kevesen érnek fel hozzátok."

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1512797140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum