RockStation

Hallgasd meg az Ørdøg új nagylemezét!

2017. január 29. - sunthatneversets

ordog_2016.jpg

Február 3-án, az EDGE Records gondozásában, a HammerWorld magazin mellékleteként jelenik meg a bemutatkozó anyagával 2015-ben a HangSúly Metal Awards szakmai és a Kettőnégy közönségszavazáson is az “év lemeze” címét elnyerő Ørdøg új albuma, a Sötétanyag.

Tovább

A rituális rémtettek őslényparkja - Avagy öt lemez a doom előtörténetéből

hmrxd8.jpgEgyes szabály: Mindig tiszteld az ősöket! Még akkor is, ha már olyan világban élsz, ahol az is szakállasnak számít, amit negyed órával azelőtt görgettél lejjebb. Kettes szabály: Mindig hallgasd az ősöket! Mert azok többnyire nem szakállasok, hanem bajuszosok voltak és bajuszaik alatt ők nyomták le először úgy azt a gitárpedált, ami aztán bandák tucatjainak a hangzását határozta meg, amiktől végezetül te is be vagy leborultál. Azokat a bajuszokat ugyanis a hetvenes évek elején növesztették olyan bandák tagjai, akik zenéjükkel mélyebb, sötétebb, misztikusabb erővonalakat húztak a rocktörténelem kéreglemezeire. A Black Sabbath hatására vagy csak épp azzal párhuzamosan. Azonban a rituális rémtettek őslényparkjában a stílus említett atyain túl van még néhány banda és nagy hatású lemez, ami már akkor doom volt, amikor még a stílust jellemző kifejezés sem igazán létezett. Ezekből szedtük most össze talán az öt legfontosabbat.

Tovább

Új lemezzel készül a huszadik évfordulójára a Godsmack

godsmack_2014_1.jpgElkezdte a legújabb nagylemezének dalírási folyamatait a nagylemezzel legutóbb 2014-ben jelentkező Godsmack. A hetedik soralbum, ahogy a lenti Instagram bejegyzésből is sejthető, várhatóan 2018-ban fog a boltokba kerülni, ezzel fogják megünnepelni az első nagylemezük, a Godsmack megjelenésének huszadik évfordulóját.

Tovább

20+2 rock- és metaldal, ami nem éri el a két percet

2perc2.jpgMielőtt még nekiállnánk a "mai rohanó világunkban..." közhelyeknek, hozzá kell tennünk, hogy nem kell egy dalnak elérnie a sablon három és fél percet ahhoz, hogy kiemelkedjen a mezőnyből. Igen, tudjuk, hogy sok király grindcore zenekar az egész diszkográfiát letudja akár egy perces dalokkal is (vagy még rövidebbekkel), de most tekintsünk el ettől, ha lehet. Nézzünk inkább egy olyan listát, melyben olyan bandák szerzeményei sorjáznak, akiknél nem feltétlen jellemző az ilyen rövidke dal. Természetesen ez a lista rengeteg szubjektív elemet tartalmaz (mi is átvettünk egy-két ötletet INNEN), így egyéni ízlés alapján szabadon bővíthető, cserélhető, variálható, várjuk is a tippeket, hogy ti miket hiányoltok lentről!

Tovább

Smells Like 1000 Spirit, azaz ilyen a Nirvana klasszikusa egy kisvárosnyi ember előadásában

rockin1000nirvana.jpgA Smells Like Teen Spiritet még az is ismeri, aki egyébként megveti a rockzenét, mert hogy "azmilyenjódalmár". Hogy kinek mennyire tetszik, egyéni ízlés kérdése, a cikk írója pl. sosem szerette, de az tény, hogy ha valaki gitározni akar megtanulni, annak általában az egyik első áldozata lesz ez a szerzemény. A Rockin' 1000 nevű, 1000 tagú rockzenekar (akik korábban a Foo Fighters Learn To Fly-ját is eljátszották már) is előkapta a dalt, lent le is csekkolhatjátok, hogy sikerült ez a verzió (hogy örülhettek neki a hangosítók).

Tovább

Az Omega Diatribe a Universal Music-nál!

omega_diatribe_2017.jpg

Kisebb-nagyobb változásokkal indul a budapesti extrém groove metal brigád 2017-es éve, hiszen a ritmus gitáros Császár Attila helyére a régebbi felállású Horda zenekar énekeseként ismert Höflinger Tamás lépett. A zenekar lendülete továbbra sem kérdőjelezhető meg, amit nem más támaszt alá, minthogy az Abstract Ritual című lemezüket nem kisebb név vette a szárnyai alá, mint a Universal Music (Rammstein, Hatebreed, Godsmack...stb).

Tovább

Pöpec Jimi Hendrix feldolgozás a Moon Tooth előadásában!

16142972_1425441547488345_66765710395263594_n.jpgTavaly hozta ki bemutatkozó lemezét Chromaparagon címmel a New York városában alkotó Moon Tooth. A dicsérő kritikákat ezután bezsebelő progresszív metál banda pedig már is itt egy klassz húzással az év elején. Ugyanis az van, hogy eljátszottak egy Jimi Hendrix feldolgozást, mégpedig a Manic Depression című dalt, ami azért jó, mert nem rossz. Hogy mit tud, azt pedig itt lejjebb a hajtás után láthatjátok.

Tovább

Hallgasd meg a Liberal Youth új kislemezét!

15171013_1514813035200251_7517150993600422105_n.jpgAzoknak, akik jártasak a hazai hardcore világában, valószínűleg nem kell bemutatni a Liberal Youth zenekart. Akik a kilencvenes évek közepétől tolják vegytisztának mondható hardcore / punk zenéjüket. Megjelentetve azóta négy nagylemezt, melyek közül kicsit több, mint öt éve született meg az utolsó. Meg letolva kismillió koncertet, ami után a közelmúltban volt egy két éves szünet. Most azonban újult erőkkel ismét koncertezik a szombathelyi banda, illetve felvettek egy kislemezt Eddig minden rendben... címmel, amin hat új szerzemény és egy feldolgozás hallható. Ez pedig a nyolcvanas évek végén született Kívül című Trottel dal, amit a Liberal Youth énekes Berci és az eredetit is éneklő Ildikó együtt nyomnak el. Itt. A teljes egészében meghallgatható és apróért letölthető említett kislemezen.

Tovább

Közel húsz év után ismét lesz Iron Monkey lemez!

iron-monkey-021-e1485321441719.jpgKözel húsz év csend után a kultikus brit sludge / doom banda, azaz az Iron Monkey új albumhoz készülődik. A közelmúltban a Relapse istállóhoz leszerződött legendák, akik olyan bandákat inspiráltak, mint a Grief vagy az Eyehategod, most trió felállásban készülnek új anyagot letenni az asztalra. A trió pedig két eredeti tagot, vagyis J. Rushby gitáros / énekest és S. Watson basszusgitárost sorakoztatja fel. Illetve egy új tagot, S. Briggs dobost, aki korábban a Chaos UK tagja volt. Magát a lemezt pedig hazai pályán Nottingham városában fogják felvenni Johnny A. Carter (ex-Pitchshifter) producerrel és valamikor nyár végén, kora ősszel jelenik majd meg. Nyolc új számmal és egy feldolgozással. Amíg pedig valami új zene előkerül, vegyétek elő a debütáló lemezüket 97-ből. Mi is ezt tettük. Itt a hajtás után.

Tovább

Újra kiadják a Facérok filmzenealbumát!

singles.jpgHamarosan egy deluxe, kétlemezes újrakiadást kap a Magyarországon Facérok, eredetileg Singles címen megjelent mozi filmzenealbuma. És hogy ez miért érdekes rockzenei szempontból? Mert az akkor (1992-es filmről beszélünk) éppen virágzásnak induló seattle-i grunge szcéna minden jelentősebb neve (mint például a Pearl Jam, Alice In Chains, Smashing Pumpkins, Soundgarden, Mudhoney, stb.) képviseltette magát rajta egy-egy dallal.

Tovább

Így énekel Corey Taylor egy David Bowie klasszikust

coreydavidbowie.jpgCorey Taylor, a Slipknot és a Stone Sour frontembere egy utazó koncertsorozat keretén belül lépett fel a los angeles-i Wiltern Theaterben még tegnapelőtt. Az énekes a szinte pont egy éve elhunyt legenda, David Bowie emlékére szervezett eseményen dalolt el egy igazi örökérvényűt, a China Girlt, melyet lentebb meg is nézhettek egy rajongói felvételnek köszönhetően.

Tovább

Négy hónap után visszatért a Graveyard

graveyard_2015.jpg

Valószínűleg a rekordok könyvébe is bekerülhet a svéd Graveyard, akik négy hónappal ezelőtt jelentették be feloszlásukat. A csapat most visszatért és csak a dobos poszton van változás, Joakim Nilsson énekes/gitáros, Jonatan Larocca-Ramm gitáros és Truls Mörck basszer továbbra is együtt játszik majd. A felooszlás és a visszatérés okait nem akarta bővebben kommentálni a csapat, de úgy fest, mintha az, az ex-dobos Axel Sjöberg miatt történt volna.

Újabb nevek a Rock In Vienna fesztiválra

riv-bands.jpg

A szervezők az idei Rock In Vienna fesztiválra eddig Macklemore & Ryan Lewis, a Kings Of Leon, a Deichkind, és a Die Toten Hosen fellépését jelentették be. Azt már korábban is pedzegették, hogy a fesztivál koncepciót vált, mert az osztrák fesztiválpiac nem bír el két giga rockfesztivált (ugye ott van még a több, mint egy évtizedes múltra visszatekintő Nova Rock). Nos a tegnap bejelentett nevek azt látszanak megerősíteni, hogy tényleg koncepcióváltás zajlik, mert a most bejelentett fellépők között megtaláljuk a House Of Pain, a Grossstadtgeflüster, az In Extremo, a Clutch, a Donots, Schmutzki, a The Living End és  Appletree nevét. A fesztivállal kapcsolatban további infókat ITT találtok.
Update: Közben a fesztivál szervezői a sok felháborodott komment miatt hivatalos közleményt is kibocsátottak, melyet ITT lehet elolvasni (németül beszélők előnyben). 

Márciusban érkezik az új Mastodon-lemez, itt egy dal róla

mast2017.jpg

Az elmúlt napokban korrekt kis felvezetést kapott az új Mastodon-lemez. Nos az atlantai négyes új albuma Emperor Of Sand címmel március 31-én jelenik meg a Reprise Records gondozásában és az előzetes hírekkel ellentétben nem dupla album lesz. A korong 11 dalt tartalmaz majd. Alább az albumot nyitó Sultan's Curse című tételt meg is hallgathatjátok és tudunk mutatni dallistát és albumborítót is.

Tovább

Turnéra indul a Kies

kies.jpg

A Kies első nagylemeze a Kaland az élet még tavaly szeptemberben látott napvilágot, most pedig teljes egészében meghallgatható Youtube-on. A srácok nem tétlenkednek, ugyanis már most év elején turnéra indulnak a Sunset társaságában, akik a We Are Eternity című lemezüket mutatják be. Majd ezt követően tovább indulnak a Depresszió vendégeként egy 10 állomásos tavaszi turnéra.

Tovább

Új dal és klip a Fatal Errortól

A Hülye élet, bolond ember című szerzemény már a második nagylemez előfutára

fatal_error_2016.jpg

A Fatal Error zenekar neve sokaknak ismerős lehet, akik jártasok a magyar underground szcénában. A félig ceglédi, félig budapesti csapat az elmúlt éveket végig aktív koncertezéssel töltötte. A rengeteg önálló koncert mellett előzenekarkodtak többek közt a Supernem, az Alvin és a Mókusok, vagy az Anna & the Barbies előtt, de 2016 őszét a Tankcsapda oldalán játszották végig és már több éve minden nyáron jelen vannak a fesztiválokon.

Tovább
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum