RockStation

Queen - Roger Taylor Night

Egy este a Queen dobosának tiszteletére

2019. január 09. - Árposz

Mitől dübörög a Queen?

Kevesen tudják, hogy a jellegzetes Queen-vokálok legmagasabb hangjai nem minden esetben Freddie nevéhez köthetők. Volt ugyanis egy szőke fickó aki a háttérből legtöbbször Mercury hangja fölé énekelt, mindezt - sokszor nem is egyszerű - dobtémák eljátszása közepette, ezáltal téve teltebbé és egyedivé a hangzást. Ő Roger Taylor, a Queen alapító dobosa, nem mellesleg tucatnyi sláger szerzője, és a zenekar máig aktív tagja. 

Már a 70-es évek elején jó barátságban állt Freddie-vel, közös ruhaboltjuk is volt Londonban. A Smile nevű zenekarban dobolt, mikor Mercury, felismervén a zenekarban rejlő potenciált, beállt közéjük, és innen indul a Queen legenda. A dalszerzés a kezdetektől megoszlott a tagok között, Roger is minden lemezre írt dalokat, sőt a  70-es években ezeket maga énekelte fel. Elképesztően reszelős hangja, amivel igen magas regiszterekben is brillírozott, meghatározó tónusa lett a helyenként 6-8 szólamú vokálnak, elhíresült "Galileo" felkiáltása a Bohemian Rhapsody-ban jól jellemezte adottságait. 

 

The Bohemian Drummer

Egyéni, lüktető dobolása, több védjegyet is felvonultató stílusa összeforrt a Queen zenéjével, élőben az énekhangja nélkül nem is mindig működtek volna a dalok. Freddie-n kívül  ráadásul Ő volt a zenekar másik nagy bulizós arca, együtt csapatták az elhíresülten brutális Queen partikon.

Taylor a Queen-es tevékenységei mellett igazán jó szólóanyagokat is készített. Saját, házi stúdiójában sokszor egymaga kezelve minden hangszert, több albumot is kiadott, és a "The Cross" nevű bandájával is igen jó dalokkal büszkélkedhet. A szólókarrier részeként több turnét is végigcsinált, ráadásul ekkor - a dobolást másra bízva - frontemberként énekelt, sőt gitározott. 

Freddie halála után a "Queen-"t sokáig nem tudta színpadra vinni, de a Brian May gitárossal végül 2005 óta - Paul Rodgers-szel és Adam Lambert-tel - újra folyamatosan turnézik. Még manapság, közel a 70-hez is a dobok mögött ülve tolja az I'm In Love With My Car-t és társait.

 He will rock you...

Most egyedülálló módon az ő pályafutását, szerzeményeit idézi meg egy magyar csapat, akik a Queen hazai zászlóshajójaként már 25 éve jelen vannak a színpadokon (Queen emlékzenekar, Queen Unplugged Project) - és akik kizárólag erre az estére tanulják meg a Roger Taylor által komponált és énekelt dalokat.

A főhőst pedig a Queen Unplugged Project koncertjein már 20 éve Roger dalokat éneklő Tollár Laci személyesíti meg, aki tisztában van vele, hogy hatalmas és kemény fába vágja a fejszéjét, de annyit megígérhet:" ez nagyot fog szólni" ."

Queen - Roger Taylor night BackStage Pub 2019. február 1. (péntek) 20:00–23:00

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5514542868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum