RockStation

Az Atreyu új lemezzel Budapesten

Metalcore-klasszikus június 6-án az A38 Hajón

2019. március 25. - theshattered

190606_atreyu02.jpgTúlzás nélkül a világ egyik legnépszerűbb, a műfajhoz képest elképesztő lemezeladásokkal büszkélkedő metalcore-zenekara, Atreyu ismét Budapesten ‒ ezúttal headlinerként! A húszéves együttes legfrissebb, tavaly ősszel megjelent lemezét mutatja be, bizonyítva, hogy még mindig éppen olyan friss és erőteljes, mint indulásakor vagy tíz évvel ezelőtti csúcspontján.

A szinte pontosan húsz éve, 1998-ban alakult Atreyu A Végtelen Történet egyik főhőséről nyerte nevét (így aztán magyarul igazából Atráskónak kellene mondani). A kaliforniai kvintett a kezdeti próbálkozások után hamar kikötött a fellendülőben lévő progresszív metalcore-nál, és későbbi lemezein ezt ötvözte a létező összes keményzenei alműfajjal. "Túl goth, hogy emo legyen, túl metál, hogy punk legyen, és túl érzelmes, hogy metal legyen" ‒ írta a zenekarról ironikusan a PopMatters, de az a helyzet, hogy az Atreyu zseniálisan rakta össze sajátos műfaji elegyét.

A kétezres években sorozatban jelentette meg jobbnál-jobb és népszerűbbnél-népszerűbb lemezeit, melyek rendre az első tíz-húsz közé kerültek a Billboard 200-ban, tehát egy mainstream popzenei listán. Az Atreyu lemezenként többszázezres eladásokkal büszkélkedhetett, finoman váltogatva a stílusokat: a Suicide Notes and Butterfly Kisses kísérletezőbb, keményebb hangzását így váltotta fel a Lead Sails Paper Anchor rockosabb irányvonala.

Ezt a kettősséget a 2010 körül átmeneti szünet után is megtartotta az Atreyu. A 2015-ös visszatérő lemez, a Long Live inkább a korai idők keménységét idézi, míg a friss lemez, a tavaly ősszel megjelent In Our Wake sokkal lazább metalcore-műfajfelfogást követ. "Az Atreyu találkozása a Queennel, az Electric Light Orchestrával Disneylandben", mondják önironikusan az új lemez egyik sikerdaláról, a Super Heróról, melyben egyébként M. Shadows (Avenged Sevenfold) és Aaron Gillespie (Underoath) is közreműködik.

Az Atreyu pár éve már járt Budapesten, ezúttal headlinerként tér vissza, hogy a pozsonyi From Our Hands társaságában bemutassa új lemezét.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9314715303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum