RockStation

Négy nap, százharminc zenekar, öt színpadon

Brutal Assault ajánló - 1. rész

2019. július 08. - Frogfoot

ba_pr.jpg

Aki mostanáig halogatta a jegyvásárlást az szépen elszalasztotta a lehetőséget, ugyanis a 24. Brutal Assault fesztivál Sold Out! Már 2018. novemberétől folyamatosan jelentette be a fesztivál a zenekarokat és most 130 fellépő a végleges szám! Négy nap, százharminc zenekar, öt színpadon: augusztus 7-10. között a megszokott helyszínen a Josefov erődben. A szervezők ismét mindent elkövettek, hogy a fesztivál szintet lépjen, a zenekari "merítés", ha lehet még szélesebb és a nagy nevek mellett sok igazi zenei különlegességnek számító előadót is meghívtak.

A hardcore rajongóknak évről-évre jobban kedveznek a szervezők, így idén is valósággal dúskálhatunk a hardcore-ban! Nem kisebb zenekar mint a "The godfathers of hardcore" címet kiérdemlő AGNOSTIC FRONT a fesztivál egyik húzóneve. A műfaj leghangsúlyosabb zenekaraként megtestesít mindent ami hardcore. Believe Hardcore! Unite!

Igazi legenda a DISCHARGE, a '77-ben alakult brit hardcore punk zenekar, amely gyakran az egyik első, a hardcore punkot játszó zenekarok közé tartozik. A Discharge zenéje a hardcore punk, a thrash metal, a punk, a grindcore és a különböző extrém metalokra hatott.

A Voivodon és a Rush-on túl is van élet Kanadában, Quebecből érkezik a GET THE SHOT, a zenekar valósággal a düh és a harag zenei manifesztációja-leginkább az énekesüknek Jean-Philippe Lagacé előadásmódjának köszönhetően.

A britek a HIGHER POWERrel erősítik a zenekarok sorát, Leeds városa Peter O’Toole, Malcolm McDowell, Mel B és a Leeds United mellett már egy hardcore zenekarra is büszke lehet!

A LIONHEART zenészei a búcsúturné és feloszlás után nem bírták sokáig a színpadtól távol, a rajongók legnagyobb örömére visszatért a "new wave hardcore" csapat.

Svédországban nem csak a death metal terem, rögtön két svéd hc zenekart is láthatunk: a RAISED FIST az egyik legrégebben létező svéd hc zenekar, a Swedish Grammy Award díjra is jelölték őket, és a komoly múltra visszatekintő, nálunk talán mégis kevésbé ismert WOLFBRIGADE, amely erőteljes hc/punkja kevesebb mint öt év alatt komoly hatást gyakorolt a színtérre.

A SICK OF IT ALL az Agnostic Fronthoz hasonlóan kultikusnak, sőt élő legendának számít. A lassan harmincöt éves zenekar nem mutatja fáradás vagy lassulás jeleit és remélhetőleg mindenkinek az agyába döngölik a nagyon jól sikerült Wake the Sleeping Dragon! számait.

A '85-óta létező bostoni SLAPSHOT igazi hc veterán, ha valakire akkor rájuk igazán illik az old school jelző!

A WALLS OF JERICHO,  ha nem is veterán, de mindenképpen jól hangzó név a hc rajongók között, és Candace Kucsulain is ikonikus előadónak számít. A Detroitból származó zenekareddigi utolsó lemeze 2016-ban jelent meg, de folyamatosan koncerteznek és várható, hogy a WOJ a fesztivál egyik legjobb hardcore bulija lesz!

A Brutal Assault igazából a black/death/extrém metalról szól és ezt természetesen a szervezők sem felejtették el és ezek a zenekarok sem hiányoznak a kínálatból. A belga ABORTED, a spanyol ALTARAGE, a multiinstrumentalista Mick Kenney és Dave Hunt énekes, vagyis az ANAAL NATHRAKH a szimfonikus black metal, a death metal, az industrial és a grindcore hibridjével érkeznek egyenesen Birminghamből.

A francia black metal ANTAEUS hírhedt és hihetetlenül ritka élő előadásainak egyikét a fesztivál vendégei láthatják! Satanik Audio Violence a Brutal Assaulton! We hope you die! Szintén franciaországi a Bordeaux-ból származó GOROD, amely az egyik legérdekesebb progresszív death metal zenekar, 5 albummal és 2 Ep-vel a hátuk mögött. Mindegyik kritikai és közönségsikernek bizonyult, de az igazi erősségük az élő fellépés!

A lengyel okkult, kosztümös black metalos BATUSHKA kapcsán leginkább az került előtérbe az utóbbi időben, hogy összeveszett és a zenekari jogokért pereskedik a Batushka két főembere, de ettől függetlenül a zenekar továbbra is jelentős tényező az undergroundban. A rajongók pedig majd eldöntik, hogy „Bart” vagy „Derph” mellett állnak ki. Élő felállásuk 8 tagból áll, köztük egy kis kórusból, így a látvány és a hangulat garantált.

A hazai zenekarok sem maradhatnak ki: BRUTALLY DECEASED, a mindig fergeteges bulinak ígérkező GUTALAX, ami a rajongóknak köszönhetően önmagában is mindig kész fesztivál, a death-grind PERFECITIZEN, a modern hangzású death metalt progresszív és metal hatásokkal keresztező ELYSIUM és a black/death MALLEPHYR képviselik a cseh mezőnyt.

De érkeznek igazi black és death metal nagyágyúk is: jön a DECAPITATED, valamint az 1987-ben alakult DEICIDE, akik nagy hatással voltak a színtérre, befolyásoltak és inspiráltak rajongókat és zenészeket egyaránt és a death metal egyik leghírhedtebb képviselői lettek. Glen Benton körül ma már megszűntek a botrányok, így csak a zenére összpontosíthatnak aminek az eredménye a 2018-as Overtures of Blasphemy lemez.

Az EMPEROR mint a szimfonikus black metal egyik kezdeményezője vált ismerté, albumaikat a kritikusok és a rajongók egyaránt mesterműként tartják számon.

A világ minden táján a rajongók igazi Death Metal hősökként imádják őket, amire a HYPOCRISY az elmúlt több mint 20 évben kiadott fantasztikus death metal albumokkal szolgált rá.

De az IMMOLATION is igazi kultikus zenekarnak számít a rajongók között, ami bizonyára az őrületes élő energiájuknak köszönhetnek.

Ha kultikusak az előzőleg felsorolt zenekarok akkor ez százszorosan igaz a HELLHAMMERre Tom Gabriel Warrior csapatára! Az ikonikus formáció nem éled újjá, a műsor Triumph Of Death néven fut és kizárólag Hellhammer dalokat játszik majd a fesztiválokon. A svájci Hellhammer a Celtic Frost elődzenekara volt és kivételesen nagy hatást gyakorolt a metal egyes irányzataira rövid, mindössze két éves fennállása alatt és ezt mindössze három demóval egy Ep-vel érték el. Ma teljesen másképp nézne ki nélkülük az extrém metal világa.

Talán joggal lehet kritizálni a KRISIUN lemezeit, hogy sokadszorra sincs rajtuk újítás és fejlődés, de eredeti, felismerhető és kompromisszummentes a stílusuk.

A JUNGLE ROT ha nem is tartozik az death metal első vonalába, kitartóan dolgoznak, folyamatosan új anyagokat írnak folytatva a kompromisszumok nélküli, egyszerű death metal örökségét.

Attól függetlenül, hogy a CARCASS minden idők egyik legjobb és legfontosabb extrém metal bandája, a Heartwork ma már az egyetemes metaltörténelem klasszikus darabja és a Brutal Assaulton már többször leiskolázták a mezőnyt...

A Carcass és a NAPALM DEATH fektették le a grindcore alapjait és a Napalm Death "You Suffer" (1987) című száma tartja azt a Guinness világrekordot, amit "A valaha feljegyzett legrövidebb dal" elnevezéssel illetnek. A nevük szinonimája volt az extrém zenének. Igen! aviláglegjobbzenekara a Napalm Death is ott lesz a 24. Brutal Assaulton!

program_brital_assault_2019.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3114931138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum