RockStation

Ideje volt már mélyebbre hatolni magunkba

Megjelent az Üllői úti Fuck új lemeze

2019. október 09. - sunthatneversets

uuf_press_2019.jpg

Tizenegy vadonatúj dal, 40 perc hígítatlan társadalomkritika, friss hangvétel – röviden így jellemezhető az örök underground Üllői úti Fuck most megjelenő nyolcadik sorlemeze. A Fordított világ című anyag olyan témákat feszeget, mint a fejlődés leépülése, az elmagányosodás, a környezetpusztítás, eközben – a zenekar odamondogató módján – önismeretre is inspirál.

Az új album dalainak zöméhez Paizs Miklós Sickratman írt dalszöveget, a szerzők között ugyanakkor Müller Péter Sziámi is feltűnik, éppen a címadó szám esetében. Az Üllői úti Fuck lendületes időszakot tudhat maga mögött: a „Fordított világ” csupán két évvel követi a Fuck előző sorlemezét, eközben tavaly az együttes a harmincadik, Szántó Faszi pedig az ötvenedik szülinapját ünnepelte két zenekarközeli, exkluzív megjelenéssel.

„A tavalyelőtti, közösségi finanszírozással készült Kössszépeee lemezzel régóta tartoztunk a hallgatóknak, hiszen négy dal kivételével már játszottuk a rajta szereplő számokat egy jó ideje. A tavalyi, Yellow Spots-szal közös Fuck and Roll lemezünk – amelyen egy kivétellel csupa már megjelent számot játszottunk más stílben – pedig igazából egy ötvenedik szülinapi ajándék volt saját magamnak. Ideje volt tehát valami teljesen újjal előrukkolni, egyúttal a megszokottnál mélyebbre is hatolni magunkba. Így született hát meg a Fordított világ, amelyen az eddiginél komolyabb témák kerültek elő, a társadalomkritika is élesebb a tőlünk megszokottnál, de nem kell ám megijedni, a budapesti odamondogatós hangnem semmit sem változott” – mondta el az új nagylemezről Szántó Faszi énekes-gitáros.

A „Fordított világ” tizenegy vadonatúj dalának nagy többségéhez, tíz számhoz a provokatív hangvételéről és egyedi stílusú szövegeiről ismert Paizs Miklós Sickratman írt dalszöveget, ilyen a lemezmegjelenést felvezető, két hete hallgatható „Holnap” című dal is. A lemez zárószámát, a „Nyaralunk” címűt ráadásul ő is énekelte fel az albumra. Eközben az új lemez egyben egy új underground szerzőpáros alakulásának a tanúja is: a címadó dalhoz a hazai alternatív zenei élet egyik legfontosabb szereplője, Müller Péter Sziámi írt szöveget. „Megkérdeztem, vállalná-e pár új dal megírását, ő pedig azt válaszolta: simán! Idén mindketten elég elfoglaltak voltunk, ezért végül egyelőre ezt az egyet hoztuk össze, de lesz folytatás, ez egészen biztos. Nagy megtiszteltetés, hogy most már Sziámit is bűnrészesként köszönthetjük a bandában” – mondta el ezzel kapcsolatban Szántó Faszi.

A „Fordított világ” nagylemez felvétele és a keverés Sallai Tibor, a lemezborító pedig Lakatos György grafikus munkája. Az album hamarosan CD-n is érkezik és minden ismert online zeneáruházban (Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal stb.) is elérhető lesz. A lemezbemutató koncertet a Trip hajón tartják 2019. október 26-án, szombaton, ahol az Üllői úti Fuck legfrissebb felállásában játszik: Szántó Faszi és a zenekar életében szintén régi motorosnak számító Farkas Zoltán Farkasember (dobok) mellett két fiatal új tag, Takáts Márton (basszusgitár), és a lemezfelvétel óta csatlakozott Szigeti Máté (gitár) áll majd a színpadon.

Az 1988-ban alakult fővárosi underground Üllői úti Fuck éppen egy éve ünnepelte harmincadik – és ezzel párhuzamosan Szántó Faszi az ötvenedik – születésnapját egy nagyszabású koncerttel a Dürer Kertben. A „Fordított világ” a zenekar hetedik sorlemeze, és mindössze két évvel követi az előző, „Kössszépeee” albumot. Eközben tavaly sem hagyták új megjelenés nélkül a rajongókat: Szántó Faszi a Yellow Spots-szal adott ki Fuck-dalokat újraértelmező közös lemezt, 2018 végén pedig a Budapest Vinyl kiadásában jelent meg a „Faszi 50” című exkluzív válogatás-bakelit Szántó dalaiból.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3215211568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum