RockStation

ANTHONY KIEDIS ÉS LARRY SLOMAN: SCAR TISSUE - CHILI A SEBRE (A RED HOT CHILI PEPPERS FRONTEMBERÉNEK ÖNÉLETRAJZA) – Konkrét Könyvek, 2021

2022. február 01. - rattlehead18

chili_a_sebre.jpg

Anthony Kiedis énekes idén fogja betölteni a hatvanat, a Red Hot Chili Peppers pedig jövőre lesz negyvenéves. Tekintélyes, sőt döbbenetes számok, főleg annak tükrében, ami három és félszáz oldalon olvasható Anthony életének első négy évtizedéről. A Scar Tissue, avagy Chili a sebre elsősorban az örökmozgó frontember életrajza, de áttételesen persze a zenekar sztorija is.

Mielőtt kézbe vesszük ezt a pályatársak többségének visszaemlékezéseihez képest nagyobb lélegzetű memoárt, tudni érdemes, hogy nem teljesen új megjelenésről, hanem a Dudich Ákos fordításában több, mint másfél évtizede már megjelent életrajz feljavított kiadásáról van szó. A kötet első magyar nyelvű kiadásának ismerete nélkül összehasonlító elemzésbe most nem tudok belemenni, így az év legelején rám tényleg a reveláció erejével hatott ez a vaskos olvasmány.

Mi magyarok, kb. az Under The Bridge videója révén ismertük meg ezt a szokatlan nevű kaliforniai négyest, itthon talán csak a kifejezetten jól értesültek voltak azok, akik már a tengerentúli áttörést jelentő Mother's Milk korongra is felkapták a fejüket. A korai, azaz a zenekarba ki-be lépkedő Hillel Slovak gitáros nevéhez köthető időszakhoz tehát a magyar rajongók többsége feltehetően utólag ásott vissza. Flea életrajzából tudjuk, hogy ez a három figura a nyolcvanas évek első felét szinte szimbiózisban töltötte. Kiedis könyve alaposan ki is tárgyalja a kezdeti időszakot, az énekes viszont - kollégájával ellentétben - nem több kötetes memoárban gondolkodott, hanem teljes addigi élettörténetét az olvasó elé tárta. A vértestvéri kötelékből adódóan természetesen a kezdetek kezdetéről akadnak olyan sztorik, melyeket a basszusgitáros visszaemlékezése is megörökített.

Mivel Kiedis könyvében az eseményeket az eredeti kézirat lezártáig, azaz a By The Way lemez időszakáig követhetjük figyelemmel, így nagy kanállal kapjuk a sosem hallott kalandokat is. Az ideális terjedelemben felskiccelt családfa megismerése után máris szembesülhetünk azzal az alapigazsággal, hogy a szülői, jelen esetben az apai háttér mennyire gyakorol jellemformáló hatást egy alig tízéves kölyökre. Az egyik fő apai intelem ugyan kimerült a jobb kisujj körme hosszának ideális megválasztásában, illetve Kiedis már gyerekként megkapta az útravalót arra nézve is, hogy a további ujjak esetében - ismét szigorúan praktikai okokból-  mire kell fokozottan figyelnie. A többi útravalót saját tapasztalataiból szedte magára. Anthony már kiskamaszként a dolgok sűrűjében találta magát, életútja pedig egy nyílegyenes vágta volt az önpusztítás irányába.

rhcp_konyv.jpg

A nyolcvanas éveket meghatározó száguldás során rövid megállók ugyan akadtak, kitérők már kevésbé. Az olvasó mindezen élményekből tehát nagy kanállal és hasonlóan nagy dózisban meg is kapja a magáét. Mondanom sem kell, hogy Kiedisnél a kanál és a dózis szavak szó szerint voltak értendők. A női nevek tengerében elveszve pedig olyan epizódszereplők is feltűnnek, mint Cher, Sylvester Stallone, vagy Nina Hagen, ahogy a későbbiekben maga a dalai láma is keresztezi a főhős pályáját. Ozzy, illetve Al Jourgensen sztorijának, vagy a Mötley Crüe The Dirt-jének olvasásakor is nagyokat csodálkozhattunk, hogy a főhősök egyáltalán még életben vannak. Kiedis ráadásul ezen kollégákhoz viszonyítva jelenleg is kiváló kondíciónak örvend.

Ha a Scar Tissue-t hasonlítanom kellene valamihez, leginkább az Ozzy memoár és Duff McKagan életrajza között félútra tudnám belőni ezt a kötetet, valahol Slash visszaemlékezése környékére. Azaz itt vannak a jól elvárt baromságok is, de a sztori - bár elsőre úgy tűnik - nem kizárólag ezekre lett felfűzve, hanem tartalmas, esetenként megszívlelendő gondolatok is helyet kaptak a történetben. Kiedis és a társszerző, Larry Sloman olvasmányos stílusa miatt sokszor éreztem azt, mintha egy regény lenne a kezemben. Ha egy hétköznapi halandó indulna el ugyanezen az ösvényen, feltehetően ép elmével a századik oldal környékéig jutna, tehát a felnőttkort sem érné meg. A pakliban persze benne volt, hogy a Kiedis-Flea-Slovak trióból a drogozásért nem(csak) a gitáros fizet az életével, de Anthony lapjai szerencsésen lettek elosztva. A könyvet végigolvasva biztos, hogy nem én leszek az egyetlen, aki a reménybeli júniusi koncerten már más szemmel fogja nézni a színpadon őrült táncot lejtő bohócot.

Rendelés ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr917033638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum