RockStation

Rock Nuggets Vol21. / Isole - Anesidora (Hammerheart Records, 2023)

Valóban epikus doom metal

2023. február 14. - rattlehead18

323342055_700823068346920_451297698018546448_n.jpg

A hivatalosan a március idusát megelőző napokban megjelenő Anesidora már a nyolcadik lemeze lesz a hányatott sorsú svédeknek. Az epikus doom metalban utazó négyes Forlorn néven a komplett '90-es éveket demós zenekarként vegetálta végig, a dolgaik csak 2005-től, immár Isole-ként kezdtek beindulni. Beindulás alatt persze csak annyi értendő, hogy az európai undergroundban elkezdett terjedni a nevük.

Gyorsan le kell szögeznem, hogy nem ismerem töviről hegyire a teljes diszkográfiát, ahogy az Isole-lal párhuzamosan futtatott Ereb Altor összes korongja sem fordult meg a lejátszómban. A tavaszi Isole lemez azonban ezen az önismétlésre különösen hajlamos stíluson belül van olyan jó, hogy legalább ebben a rovatunkban felhívjuk rá a figyelmét annak a pár tucatnyi hazai hallgatónak, aki kötődik ehhez a tipikusan svéd alirányzathoz.

318431421_580031050798955_3794156104521383771_n.jpg

Doom és Svédország, azaz Candlemass. Pontosan itt keresendők az Isole gyökerei is. A műfajban járatosabbaknak bedobhatnám még mondjuk a Memory Garden, Below vagy Anguish neveket is, netán az Avatarium sem lenne rossz kiindulópont. Daniel Bryntse gitáros (az Ereb Altor soraiban: Ragnar) tiszta éneke, ragadós dallamai, kidolgozott refrénjei az Isole legfőbb erényei. Távol álljon tőlem, hogy kisebbítsem a többiek szerepét, de tény, hogy Bryntse hangja viszi a hátán az egész lemezt. Társa, Crister Olsson (az Ereb Altorban Mats) pedig extrém vokálokkal színesíti a képet. Az erőszakos ének azonban nem telepszik rá a dalokra, Olsson csak ott és annyit recseg, ahol és amennyi valóban hozzátesz egy-egy szerzeményhez (pl. Monotonic Scream). Hörgése tehát nem kötelező tartozék.

A négyes már a mindenki által lefülelhető The Songs Of The Whales című nyitó tételben megmutatja, hogy miként értelmezik a valóban epikus doom metalt. A stílust felszabadultan, nem álomba révedve, netán a pokol bugyrai felé tekintve vezetik elő. Emelkedett, fenséges dalaik vannak, melyekbe egyéniséget, lelket Bryntse (nem dicsérhetem eleget) énekdallamai visznek. Az Anesidora a többségnek nem lesz egyéb, mint egy újabb doom metal lemez északról, akit viszont el fog kapni a dalok hangulata, nem tud majd könnyen szabadulni ettől az ihletett dalcsokortól.

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8918044976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum