RockStation

MASTER-LAB COMICS: SKETCHBOOK – THE MASTERLAB CÖMICS (2023/10)

2023. július 29. - rattlehead18

357495839_234336249480313_2002580005830666918_n.jpgMivel a Master-Lab Comics két korábbi kiadványáról is volt már szó oldalainkon, csak röviden foglalnám össze, hogy a cégér alatt nagy vonalakban miről van szó. Az egykori The Bedlam basszusgitáros, Mester Csaba (MASTER), illetve a Tankcsapda kezdeti időszakában a négyhúrosért felelt Labi, azaz Tóth-Laboncz Attila (LAB) tavaly indítottak útjára egy, a hazai képregény irodalomban korábban gyökeret nem vert tematikájú sorozatot.

A két figura előéletéből adódóan az eddig megjelent füzetek többsége egy-egy rockzenész személye köré lett felépítve, egyaránt merítve a nemzetközi, illetve a hazai színtérről is. A György Zoltán műszaki szerkesztővel trióvá bővült páros a fenti logó alatt készített egy képregényt a legendás bábosról, Vitéz László karakterének megalkotójáról, Kemény Henrikről is.

A sorozat pedig július elején a tizedik részéhez érkezett, melyet az alkotók egy rendhagyó, egyben limitált példányszámú füzettel ünnepeltek meg. A Sketchbook – The Masterlab Cömics című lapszám nem más, mint a grafikus, Mester Csaba portfóliója. A Motörhead: Ace Of Spades lemezének borítóját tovább gondoló grafika mögött helyet kapott képregény Csaba korábbi és jövőbeli munkáiból tartalmaz szemelvényeket. Ebből eredően nem is igazán nevezhető a szó legszorosabb értelmében vett képregénynek, hiszen a lényeg ezúttal az előtagon, a kép szón van. A szöveges rész, az olvasnivaló most csak esetleges.

Csaba grafikáival – a többséghez hasonlóan – elsőként a HammerWorld magazinban részletekben leközölt, Szarka József által jegyzett Kulcsdalok illusztrációiként találkoztam. A jubileumi füzet, melynek előszavát egyébként a Kulcsdalok szerzője jegyzi, utóbbiak közül is szemezgetett kb. féltucatnyi rajzot. Ezeket bizonyára többen is ismerik. Jelen lapszám különlegessége abban áll, hogy egyaránt tartalmaz részleteket a tíz éve megjelent Tom Waits képregényből, illetve a 2018-ra datálható Walking Papers füzetből (This Is How It Ends) is, melyek kizárólag Amerikában lettek kiadva. Utóbbi egyébként a WP második lemezének hivatalos promóciója volt. Csaba grunge mozgalomhoz való kötődése közismert. Az talán kevésbé, hogy a rajzoló a Screaming Trees néhai énekesének, Mark Lanegan-nek is készített grafikákat, sőt Alice In Chains, illetve Blind Melon képregények is köthetők a nevéhez. Elkeserítő azonban, hogy a hazai képregényes irodalomban ezen kiadványok egyike sem lelhető fel. Aki ismeri az alkotót, bizonyára tisztában van a The Bedlam zenekar sztorijával is; Csaba azt a történetet már szintén megcsinálta, azonban a magyar képregényes táborban feltehetően ez a tény sem forog közszájon.

A Sketchbook tehát egy kvázi ajánlólevél a Master-Lab Comics további füzeteihez, egyben egy szemelvényes áttekintés Mester Csaba munkásságáról, mely egyaránt utat találhat olvasóinkhoz, valamint a hazai képregény irodalomban is a megfelelő polcra helyezheti az alkotókat. Szorítok, hogy előbb-utóbb magyar nyelven is teljes terjedelmükben elérhetővé váljanak a fentebb emlegetett grunge-tematikájú füzetek, már csak azért is, mert nálunk erre a műfajra építkező képregény még nem jelent meg! Kontakt Itt és masterlabcomics@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9618179199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum