RockStation

MASTER-LAB COMICS - LEMEZBÖRZE BORZALOM (2024/15.)

2024. május 11. - rattlehead18

430471427_376068515307085_6426902557602490082_n.jpgA Master-Lab Comics csapata tizenötödik (!!!) nekifutásra egy rendhagyó füzettel állt elő. Ha abból indulunk ki, hogy a Mester Csaba grafikus és Tóth-Laboncz Attila író/mindenes által útjára indított sorozat kezdeti koncepciója az egymáshoz amúgy is ezer szállal kapcsolódó rockzene és a képregényes világ házasítása volt, már nem is annyira formabontó az aktuális olvasmány alapgondolata, mint amilyen a kitérőkként is értelmezhető Kemény Henrik, Hadházi László vagy Csokonai Vitéz Mihály füzetek esetében volt.

A Lemezbörze borzalom cím végülis önmagáért beszél. Nemcsak a szerzőkről, hanem mindannyiunkról szól, akik ideális esetben havonta, vagy a lehetőségekhez mérten tágabb időközönként elzarándokolunk az ELTE Gömbaulájába, hogy néhány órára megfeledkezzünk a külvilágról, és vérmérséklettől, egyéni preferenciáktól – illetve mindenek előtt a pénztárcák vastagságától – függően nyakig merüljünk az LP-k, CD-k és kazetták tengerében, netán a járulékos olvasmányok vagy egyéb adathordozók között kutakodjunk. Csaba, Labi és a trió harmadik tagja, György Zoltán épp így vannak ezzel.

Az aktuális életképük pedig egy, néhány epizód tekintetében a végletekig elmenő forgatókönyv egy ámokfutásba torkolló börze eseményeiről. A grafika természetesen most is Csaba terepe, a szövegeket viszont Zoli jegyzi. A megszokott medréből az egyik főszereplő lemezbörzés napját egy vidám cigi utóhatásai mozdítják ki. Labi látomásai közepette pedig nyilvánvaló vagy burkolt formában az olvasók is képről képre belefuthatnak egy-egy lemezborítóba, előadóba, dalcímbe, vagy egyéb utalásba.

A Man In The Box, a Magical Mystery Tour, a The Real Thing vagy a 72 Seasons csak néhány példa az előbbiekre, a hosszabb-rövidebb időre feltűnő zenészeket, előadókat inkább nem emlegetem, jobb, ha minden érdeklődő maga bogarássza ki, hogy az egyes epizódszereplők hogyan és miért az adott pontokon lépnek be a történetbe. A klasszikus méretű és vastagságú fekete-fehér füzet pár perc alatt átpörgethető, de ha a részletek embere vagy, a fentebb emlegetett utalások miatt több nekifutást követően is lehet majd benne néhány újdonságra lelni. Természetesen a sztori után helyet kapott galéria is ugyanerre a csapásvonalra építkezik. A szokatlan koncepció a szerzők kreativitásának újabb bizonyítéka, bár a gyűjtőszenvedélyük ismeretében kétlem, hogy magán a történeten sokat agyaltak volna. A függelékként helyet kapott húsz-húsz tételes lemezlisták összeállítása minden bizonnyal komolyabb fejtörést okozhatott a trió tagjainak.

A Lemezbörze borzalom a kívülállók által nem érthető fanatizmus fiktív, de a belső kör számára mégis átélhető, hiteles kivonata - a srácok természetesen a kiadvány bemutatóját is az aktuális budapesti börze időpontjához időzítették. Kontakt és rendelés: masterlabcomics@gmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr3718399881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum