RockStation

Extinkt - Trinity Redux (Ossuary Records, 2023)

2023. december 27. - rattlehead18

406177143_846144320851001_2990604669013379270_n.jpgAki követi az európai thrash metal underground aktualitásait, bizonyára már belefutott a Terrordome zenekarba. Az ottani fő dalszerző, a szcénán belül Uappa Terror néven ismert Mateusz egy igazi fanatikus, afféle lelőhetetlen figura, aki párhuzamosan futtatja az egyes zenekarait. A death metalos Rogga Johanssonnal ellentétben évente ugyan nem jelentkezik három-négy lemezzel, de a fő zenekara mellett egyidejűleg három további csapatban – Distrüster, Topór, illetve Extinkt – is érdekelt. Az Extinkt 2012-től üzemel.

A játék neve pedig természetesen thrash metal. Csak a vájtfülűek érthetik, hogy Mateusznak a Terrordome fő dalszerzőjeként mégis mi szüksége volt egy újabb thrash bandára… Az Extinkt mindenesetre egyértelműen a kettes számú thrash zenekara (a Terrordome után, és a Topór előtt) ahol a 2016-os debütöt követően november közepén futott be a folytatás.

A fő vokálokat itt a szintén bandahalmozó basszusgitáros, Tomasz nyomja, Mateusz alapvetően a gitárokra koncentrál. A borító engem a Sodom Persecution Maniájának grafikájára emlékeztet, de Mateusz ezzel bizonyára nem értene egyet, mondván, hogy a front egyfajta tiszteletadás a számára mindenható Carnivore Retaliation című lemeze előtt. A zenekarvezető egyébként a bookletben köszönetet is mond Lord Petrus Steele-nek, vagy ahogy a többség utóbb megismerte, Peter Steele-nek.

359774885_757663199699114_5192208532602698939_n.jpg

A lényeg, hogy a lengyel trió a borító mögött tíz dalt sorakoztatott fel. A két-három perces darabok közé a Fed With Disease képében most egy nagyobb lélegzetű tétel is keveredett, de az egész lemezre jellemző a változatosság, amit bizonyára csak a sokat próbált thrasher fülek fognak kiszűrni a gitár attack-ből. A csuklógyilkos reszelések mellett hardcore-os kiállások, mosholások is helyet kaptak, de a záró As The Sky Falls Apart képében akad itt hangulatos félakusztikus téma, ahogy egy kis punk rock-ba is bele futhatunk. A nyitó Radioactive Death például egy Toxic Holocaust-féle letámadás. A Chems In My Veins igyekszik még jobban felpörgetni a tempót, mely a kiállásokkal együtt többé-kevésbé sikerül is. A Battle Song viszont olyan, mintha egy thrasher-fokozatba kapcsolt Bad Religion feldolgozás lenne. Ezen a vonalon a lengyel triótól egy komplett lemezre is vevő lennék! A How Have You Fallen szokatlan szerkezete a ’90-es évek elejének Suicidal Tendencies szerzeményeit idézi, de a végkifejlet ebben az esetben egy thrash-bomba - a Temple Of Trials felépítése is valami ilyesmi. Akad itt a ’80-as évek közepének Metallicáját tetemre hívó darab is, a Fed With Disease képében, az ötpontos címmel ellátott Human No-go Zone meg a leállós, „elmélkedős” betétje ellenére egy újabb arcba taposás. A From Before pedig a Practice-korszakos Testament módjára döngöli földbe az embert.

A Trinity Redux (tehát) egy remek, vagy ahogy mondani szokás, egy gyilkos thrash anyag, autentikus megszólalással, ami – szerintem – simán kijöhetett volna a soron következő Terrordome lemezként is. Annak ellenére, hogy nem így történt, semmiképp se csússzon át az érdekeltek radarja alatt!

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5518286339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum